Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (57 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Piškoti


Žrebičkov florentinec


Njoki z jurčki


Pečena gosja jetra z jabolčnim čatnijem


Jelenova sekanica, čebulna marmelada, dušena jabolka
 
Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju, 3,5
Pri sto let stari salamoreznici

Glavna cesta je spodaj ob Savi, zato zgoraj, med polji in gozdovi, ni bifeja in malic, pač pa lončena peč, macesnov opaž in stoletna salamoreznica. K Dolinškovim nihče ne zaide, temveč se vrača, na žlikrofe v juhi in divjačino v omaki, na domače salame in domači cviček, a najprej po prstan v vinsko klet, nato pa na poroko v moderno brunarico. Če je predaleč do Prha, pa pridejo tudi dol.”Kaj boste pili,” se je ob preveliki mizi s papirnimi nedeljskimi pogrinjki slišalo za pozdrav, ”Kaj boste jedli,” pa se je v tej smeri nadaljevalo, češ ”vse vam lahko pripravimo”. Mar ne gremo v gostilno zato, da nam ni potrebno razmišljati ob domačem štedilniku?! Če ne bi bilo sosednje mize, za katero so že po juhi začeli tako vnet pomenek o dobrih jedeh in dobrih gostilnah, kar je vedno in povsod najboljši znak, da bolj dobro kot jemo, boljše in več se pogovarjamo o hrani, bi mislili, da nismo prišli prav.

Ker pa je začetek leta, dovolite nasvet: ne predajte se v slovenskih gostilnah prehitro! Če na začetku slabo kaže, ni nujno, da se bo tako nadaljevalo; poglejte, kaj je v vinski omari že odprto in pokukajte v kuhinjo, kaj na štedilniku že diši. Pri Dolinšku smo začeli z vodo in končali v vinski zlatarni.

Gozdne jagode z žličniki

Dolinškove krvavice so pikantno začinjene in črevo je okrog špile hrustljavo zapečeno. Zelje je kislo in slanina v njem je mesnata. Na goveji juhi je preveč očes, toda saj ravno to pove, da je res domača. V njej plavajo veliki žlikrofi, ki imajo pretrdo testo, toda saj to je ravno zato, ker so na roko debelo zvaljani, in saj je potrebno le pregrizniti, da se okusi mesni nadev, ki se ga zaradi zeliščnega vrta za hišo ne da zgrešiti. Ob topli peči in skrbnih pogrinjkih, ob visokih pecljih in gospodarici, ki je ob vsakem hodu osebno pri mizi - ”Ste zadovoljni?” -, vam zato na Vrhu ne bo hudega, četudi vam bodo domačo salamo narezali v kuhinji, pa čeprav je stara gospodarjeva salamoreznica deležna občudujočih pogledov z vseh miz domačne lesene jedilnice. Kruh je ajdov in s suhim sadjem, bel in z mehko sredico, salama pa je na debeli leseni deski, na kateri je dovolj prostora za vložene jurčke, ki so ravno prav kisli in ravno prav čvrsti. Zato je najbolj pametno vmes kaj še za jutri zaviti, saj je dobro pustiti še nekaj (dovolj) prostora za sladko, ki ga Dolinškov belo-črni natakar sicer odpravi na kratko: ”Imamo palačinke …”, a se potem izkaže, da je pred domačim pecivom, ki ne škrtari ne z orehi, ne z beljaki in ne s čokolado, ravno dovolj počitka, med katerim se rumenjaki dvignejo v penasto lahke in sladke solnograške žličnike, kakršnih se spominjajo le tisti, ki so že v prejšnjem stoletju odrasli. Le da takrat zraven, najbrž, niso dobili še domače marmelade iz gozdnih jagod.

Toda žal so časi takšni, da Dolinšek pač ne more biti še ena domača gostilna z nedeljskimi kosili, kjer sije sonce, ko je smog v dolini. Zaradi tega tista vprašanja na začetku in brez pene bele čokolade ter jabolčnega čipsa ob zavitku na koncu. Čeprav so bili za Dolinškovo kulinarično darilo ob novem letu hišni jušni rezanci, je štrukljev, sirovih in ajdovih, žal, zmanjkalo, z jedilnega lista, ki se bere tako obetajoče kot v redko kateri slovenski domači gostilni, pa je ostala le sekanica mariniranega jelena.

Trnuljeva omaka s srno

Če vas bo pri Dolinšku čakal cel spisek jedi, pri katerih je z nasveti pomagala tudi kulinarična trojka Mastnak, Oseli, Bogataj, boste na Vrhu jedli za štiri sončke! Kje pa vam še ob fileju prekajene postrvi ponudijo topinamburjevo kremo s poširanim prepeličjim jajcem, ob domači kuri na krompirjevih svaljkih gomoljnice s kozjim sirom, ob zmrzlini praženih lešnikov slive iz modre frankinje oblite s čokolado in ob sirih izbor kravjih s kmetije Podpečan in še kozjega s Studenca za povrh?

Tako pa je bil jelenov tatarec lepo presenečenje, saj je bil zraven še povaljan v bučnicah in ocvrt, z dušenimi jabolki, mlečnim namazom, čipsom rdeče pese in še čebulno marmelado, a gosja jetra, sicer res le na maslu opečena, na domačem motovilcu in z jabolčnim čatnijem z ingverjem, so bila, žal, preslabo očiščena vlaken, da bi jih lahko z užitkom rezal. Njoki z jurčki so bili res okusni in vredni pohvale, zaradi nežne čebulno-smetanove omake in porjavelo opečenih čvrstih klobukov, toda srnin file je bil, žal, prepečen in izsušen, čeprav je trnuljeva omaka imela za cel krog prednosti pred siceršnjimi brusničnimi nakupi v drugih gostilnah. In tako je bil krompir v foliji, sicer s preveč svežega česna v kisli smetani, žal boljši del žrebičkovega florentinca z žara, ki je bil za takšno odgovorno nalogo, kot je ”Vrh gurmanskih užitkov”, pač še premlad.

Zakaj obiskati?

Dolinškovi se gredo na Vrhu resno kulinariko, ki presega običajno domačo klasiko gostiln, do katerih se je potrebno s ceste peljati v hrib po kažipotih. Niso pa le jedi, saj že urejeno okolje pove, da hočejo več, poročna jedilnica, da tukaj ni cviček bife, dejavnost cateringa, da jih ni strah velikih izzivov, in prenočišča, da se dobro kosilo lahko razvleče v lep podeželski dopust.

VINSKA PONUDBA

Majhna vinska klet je tudi zlatarska galerija. Poudarek (51 etiket) je na posavskih vinarjih, kar daje priložnost tudi manj znanim (KZ Krško, Dolc, Lipaj, Jamšek, Repše). Hišni vinar je Mastnak, saj je domačega cvička za vse premalo. Za posebne priložnosti najamejo someljeja. Najbolj priljubljeni vinarji: Mastnak, Kobal-Trnovec, Kogl, Ščurek, Steyer.


Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  pri Sevnici na desnem bregu odcep za Boštanj, v Vrhu za kažipoti gostišča

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Vrh pri Boštanju 23, Boštanj

Telefon:  07 814 1595

www:  www.gostisce-dolinsek.si

E-pošta:  info@gostisce-dolinsek.com

Zaprto:  nikoli; odprto od ponedeljka do petka med 10. in 22. uro, v soboto in nedeljo med 10. in 24. uro

Lastnik:  družina Dolinšek

Kuhar:  Marija Dolinšek

Cene:  hladne predjedi 4,50 do 6, juhe 2 do 3, tople predjedi 5 do 11, glavne jedi 10 do 22, sladice 2,50 do 5; degustacijski meni 38 evrov (6 hodov)

Jedi:
domače in posodobljene slovenske jedi

Dodatno:
znak Gostilna Slovenija, 4 sobe, galerija vina in zlata

Leto obiska:  december 2013   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND