Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (70 od 100)


Gostilna ocenjena 18 krat

Hrana:
18 krat
Vina:
18 krat
Postrežba:
18 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
18 krat
Cena/kakovost:
18 krat

Ocenite gostilno
 
 
Milenium, Hoče
Na način šefa kuhinje

Milenium v Zgornjih Hočah: ne zgolj varovalna prehrana - Prava domača gostilna, v kateri sta za lonci mož in žena, med gosti pa hčerka in sin - Njene barve so postale bolj tople, tako da se lahko čutila bolj osredotočijo na tisto, kar jim skuša kuhar povedati - Ne le varovalna prehrana, temveč nasploh sodobna prehrana, ki od kuharja zahteva kreativnost, od sestavin kakovost, od gostov pa razgledanost.

V Mariboru je malo gostiln, ki napredujejo. Ali so na začetku še kar, pa potem namesto patine dobijo rjo. Ali so že na začetku zanič, pa potem pri tem vztrajajo. Ali pa začnejo obetajoče, toda potem jih kar naenkrat ni več.

A nekatere napredujejo. Učijo se na napakah. Popravljajo, dopolnjujejo, izboljšujejo. Učijo se od boljših. Trudijo se. In zato so tudi vedno boljše. Ena takšnih je Milenium v Zgornjih Hočah. Da se ne bi zmotil, sem jih obiskal dvakrat zapored, ob različnih priložnostih, v različni družbi, z različnim naročilom. In preden sem poslušal sebe, sem vprašal njih. Kako ste bili zadovoljni? "Hvala za zelo okusen nasvet," so rekli. In: "Še se bomo vrnili!"

Štetje maščob in vlaknin

Mirko Kramberger, glavni kuhar mariborske bolnišnice, si je izbral zanimivo pot, kako imeti vedno manj bolnikov in vedno več gostov. V Zgornjih Hočah, v vaški gostilni, v kateri bi pričakovali (le) plošče, cvrtje, pečenke, velike porcije in poceni nedeljska kosila, šteje kalorije, joule, beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine in svoje goste uči, kako se (bolj) zdravo prehranjevati. A Mariborčani (in Pohorci) se ne damo. Toda tudi Mirko Kramberger je trmast!

Milenium je prava domača gostilna, v kateri sta za lonci mož in žena, med gosti pa hčerka in sin. Če je na prelomu tisočletja gostilna še skušala razen imena opozarjati z ambientom "vaškega modernizma", so sedaj njene barve postale dosti bolj tople, tako da se lahko čutila bolj osredotočijo na tisto, kar jim skuša kuhar povedati. To pa ni zgolj varovalna prehrana oziroma uporaba oljčnega (in ekstra sončničnega) olja, temveč nasploh sodobna prehrana, ki od kuharja zahteva kreativnost, od sestavin kakovost, od gostov pa razgledanost.

V Mileniumovih menujih tega sicer še ni zaznati. Pač pa veliko mesa in strah, da gostje ne bi ostali lačni. Tudi branje jedilnega lista ne pove veliko. Hrbtiščna, jastogova, juha iz volovskega repa, se sicer slišijo zanimivo. Zgolj tisoč kilokalorij za kosilo s puranjimi zvitki s pikantnim nadevom ali piščančja prsa z mandarinami je dietnim časom pisano na kožo. A preveč je še klasike in premalo pestrosti, sezonskosti, drznosti. Vsaj takšen je prvi vtis. Dokler ne vprašate: "Kaj pa še lahko dobimo?" Šele takrat se začne kazati pravi Milenium.

Ajdova kaša v sirovi košarici

Penečo Bjano, ki je zmanjkala, je uspešno nadomestila blaga Odrova medica iz Slovenske Bistrice, primerno hlajena, ki je dobro razdražila lakoto. Pena dimljene postrvi ni bila le okusna, temveč je z njo kuhar pokazal, da zna obrtno res več kot večina. Marelična omaka je poskrbela za zanimivo spremljavo, ki pa bi bila bolj učinkovita, če pozna pomlad ne bi tako zakasnila mareličnega cvetenja. Zelenjavna postelja pri tem ni prav nič pomagala, saj so surovi rezanci korenja, zelene, bučk izpadli zgolj dietično. Vsa pohvala pa govejemu karpaču na rukoli, zaradi mesa, ki se je lepo topilo, kar pomeni, da ga pred rezanjem niso prehladili.

Letni čas je skušala ujeti čemaževa juha, a je kuharju ali zmanjkalo čemaža ali pa ostalo preveč gobje osnove. Vsekakor je boljši vtis naredila grahova kremna juha z meto in meliso, najboljšega pa bistra paradižnikova juha, pravzaprav esenca, ki bi si zaslužila vpis na jedilnik.

Pri topli predjedi je kuhar oba dneva posegel že kar po mesnem orožju, kar je nepotrebno razsipavanje s strelivom. Še posebej v gostilni, ki se gre zdravo prehrano. V menuju šefa kuhinje so bili to svinjski fileji na maslu, v menuju posebnega naročila pa sicer piščančje prsi, a zato v jajčnem objemu. Pri filejih je kuhar spet nastrugal rezance, tokrat iz krompirja, ki jim je dodal nežno belo omako in drobnjak, barvno pa jed dopolnil še z izvensezonskim rdečim zeljem. Pri prsih, lepo sočnih, ki so bile začinjene z opečeno slanino, so bili družba ostrigarji in omaka s šunko. Oboje zelo primerno za glavno jed in preobilno za predjed. Bolj v ta namen je bila pečena ajdova kaša z jurčki, v parmezanovi (zbrincovi) košarici, še posebej, ker v Mileniumu nimajo le polovičnih, temveč tudi četrtinske porcije! Bravo!

Največ na glavnih krožnikih

Da ni Milenium takšen kot večina, se je izkazalo tudi pri glavnih jedeh. Večina, če ji predigra še uspe, namreč prav v finalnem delu popusti. Mirko Kramberger pa ravno tukaj pokaže največ! Sicer ne vem, zakaj je za podlago opečenim sirovim štrukljem maja izbral ohrovt (kar je ponovil tudi pri ramsteku z zeliščnim maslom), toda vsa čast puranu po florentinsko, s špinačno jajčnim nadevom, četudi (spet) na krompirjevih rezancih, saj je drugod nenazadnje tudi vedno le pomfrit.

Enako všečen je bil tudi goveji biftek z rdečim poprom, ki pa si je izbral sezonsko primerno spremljavo zelenih belušev. In ti so bili celo al dente!

Ker so vse jedi oba dneva spremljale francosko navdahnjene omake, ki so dokazovale, da si kuhar da veliko opravka že nekaj ur preden potrka prvi gost, pri sladicah nismo bili niti razočarani, ker so bile enostavne in ne podpisane. Tako je do izraza spet prišlo znanje obrti, ki seveda ni dovolilo, da bi solnograški žličniki padli skupaj ali da palačinke ne bi bile pripravljene sveže.

Ker so vse jedi spremljala še dobro svetovana vina, ki so pokazala, da Krambergerjevi sicer nimajo posebej velike kleti, a je v njej dovolj prostora za prerez slovenske vinske kakovosti, mi je zgornjehoški Milenium vlil novega upanja v dobrojedsko štajersko prihodnost!Komentar bralcev:

6. 8. 2010: Vrhunsko! Priporočam.
31. 1. 2010: fantastično


Dodatni podatki

Kako do tja:  V smeri proti Pohorju na levi strani.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
sodobno

Naslov:  Zgornje Hoče 64, Hoče pri Mariboru

Telefon:  02 618 1714

Zaprto:  Ponedeljek

Lastnik:  Mirko Kramberger

Kuhar:  Mirko Kramberger

Cene:  pethodni menu šefa kuhinje 2.500 tolarjev, drugi menuji 1.300 do 1.600, za dva je opisano z vini stalo 7.700 tolarjev.

Jedi:
sodobna sezonska kuhinja, ki pazi na linijo in zdravje

Plus:
Mirko Kramberger se resnično trudi, hkrati pa tudi veliko zna; poudarek na zdravi prehrani; odlično razmerje cene in kakovosti.

Minus:
vsaka jed ni enako dobra, premajhen je vpliv sezone, meso prevladuje; kuhar še išče svojo pot.

Dodatno:
občasne kulinarične prireditve

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  ob posebni priložnosti in posebnem naročilu Milenium ne razočara   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND