Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 
Tradicionalno in sodobno - domača salama in spenjena rikota


Križmanova vesela ekipa z gibanico - Tiziana in Elvis Guštin (desno)

 
Restavracija Križman, Repentabor, Italija, 4
Vaška gostilna za mestne goste

Prostoren vrt pod košatimi kostanji in domačna jedilnica pod košatimi rogovi. Pred vrati, na osrednjem vaškem trgu, je letnica, ki vse pove. Križman je že sto let takšen! Vaška gostilna za mestne goste, tako iz Trsta kot iz Ljubljane. Ker pršut reže vedno ista roka in ker joto začinja vedno druga kost: A tudi zato, ker ima stara gostilna mlade gospodarje, ki primorsko tradicijo in kraške sestavine ovijajo v nove barve in oblike.

Italijani imajo lepo navado: pred večerjo med tednom in pred kosilom za vikend se ustavijo, obvezno, na pogovoru ob kozarčku v ”svoji” kavarni. Če se debata, nogometna ali politična, zavleče, je predjed že kar obilna. Lepa navada je ravno v tem - v Italiji se ob vinu še naješ!

Spenjena rikota in tartufov vonj

A za Križmana tovrstne priprave sploh niso potrebne. Ob Sancinovi peneči gleri so majhni grižljaji, ki so boljši od tramezzinov na Opčinah, pogovor pa ni nič manj glasen. Križman ima, namreč, dovolj prostora. Lesena jedilnica, polna lovskih trofej, je za manjše družbe, velika dvorana v stoletni gostilni, ki je tudi hotel, pa je za vaška zasedanja, poroke, sedmine in tržaška družinska slavja.

Imajo pa Italijani še eno navado. Ne le, da so v družbi vselej glasni, temveč tudi, da so tiho, ko niso … A Križman je tudi za takšne! Pri eni mizi stara zakonca listata vsak svoj izvod Piccola, pri drugi mlada zakonca zreta vsak v svoj mobilni zaslon. Vsi, so tako prišli le zaradi znanih vonjav, ki so pri Križmanu vselej sezonske in domače.

Čeprav to sploh ni le tradicionalna gostilna. Oziroma, čeprav salama diši po domači sušilnici, ki do globin v ustih pušča znano trpkost, ki je vselej znak dobre salame tekočega letnika, je ob njej še rikota, ki pa ji stisnjeni CO2 ni dodal le zračnega volumna, temveč še tartufov vonj. A brez skrbi, ne gre za posiljeno modnost, ki v stare kmečke gostilne vrinja novodobni kuharski kič, temveč za dovolj posrečeno kombinacijo posodabljanja tradicije, ki je je pri Križmanu še vedno dovolj za pasticcio iz jajčevcev - zmanjka vselej prvi - in za njoke z žajbljevim maslom - tako dišijo zgolj na Krasu.

Pa, seveda, tudi za goveju juho, bistro in krepko, saj sicer ne bi mogli (v njej) pogreti treh kolobarjev korenja, ki krasijo Križmanovo tortino. Vsak slovenski gostilničar, ki bi rad pritegnil vegetarijance še s čim drugim kot le s prilogami, ki jih mesojedci odrinejo na rob krožnika, in vsak zelenjavni jedec, ki ne hodi v gostilne, saj ni pustil mesa zato, da bi žvečil ocvrti tofu, bi se moral v Trst ”po kavbojke” odpeljati preko Krasa. Hladna tortica, ki je pravzaprav majhen kipnik, je polna jesenske še tople zelenjave, pokrite z mehko špinačo in oblite s sirom iz kraških jam, da nežen okus barvno usklajene jedi druži polne in krepke okuse posameznih sestavin.

Biftek v zeliščnem senu

Ker pri Križmanu dobite rezance z jurčki le v sezoni, je klasična jed sicer preprosta, a vseeno vredna zaupanja, predvsem tistih, ki v staro gostilno hodijo vedno na isti zrezek. In pri Križmanu ta ni tržaški, temveč ljubljanski! Pravzaprav, odkar ni več črte, ki bi ločevala, ne veš več, na čigavem si; isti gostje pri Ravbarju naročijo v italijanščini, pri Križmanu pa v slovenščini …

Špinačnim njokom je sicer zmanjkalo soli in tudi tisti, ki se še malo lepijo, so boljši od tako kompaktnih, a krožnik, ki ga je potresla dimljena rikota in obilno zalilo rjavo maslo, je bil vseeno hitro prazen. Križman ni gostilna, ki bi vabila z velikimi porcijami in kovinskimi pladnji. To je restavracija za štiri italijanske hode (antipasto – primo – secondo – dolce), po katerih pa ti ni potrebno vzeti ne kredita, ne postelje.

Seveda, če pa ob mesu žvečiš še slamo … Kar pa je Križmanova specialiteta, ki doda govejemu bifteku pečenemu v senu posebno kraško zeliščno noto. Ko čezenj poliješ še zvrhano mero Kocjančičevega (Rado, Dolina) olivnega olja, ti je prav vseeno, da bi krompirjeva (tudi) slama lahko bila bolj vroča, saj je meso mehko in sočno, sušene trave in zelišča pa začimbno žgečkljive.

Tudi svinjski file je bil takšen, kot se za staro podeželsko gostilno z mladimi gospodarji (sestra in brat, Tiziana in Elvis Guštin) spodobi: meso iz hleva, jabolčna čežana (omaka) z drevesa, hren z vrta in kifeljci s Krasa. Spet primerjava s sosedom, Ravbarjem: čigavi so boljši? Pa kaj, pri kifeljcih je najbolj pomembno, da so sveže vroči!

V sladkem delu je Križmanova posebnost gibanica, ki pa se ne trudi tekmovati s prekmursko, čeprav ima njene sestavine. Gre bolj za primorsko pito, ki ohranja spomin na hišno tradicijo. Nove čase pa na kraški rob vabi čokoladna tortica s kavo, v katero je zapičen pistacijev kreker. Lepa kombinacija znanih okusov, ki ji manjka barve, a ima zato obliko. Tako kot sorbet, ki je figov in že zato drugačen, saj je tudi z dolgim poprom in zato s prav takšnim pookusom.

Zakaj obiskati?

Tradicionalna gostilna, ki pozna mero: med tradicionalnostjo in sodobnostjo, med italijanščino in slovenščino, med ceno in kakovostjo, med jedmi in vini, med letnimi časi in med zahtevnimi ter vsakdanjimi gosti. Skratka, ravno prav, da ni ne premalo, ne preveč. Ko ste v bližini, ne boste razočarani.

VINSKA PONUDBA 4,5

Mednarodna vinska karta (100 etiket), ki pa navduši z regionalno ponudbo. Največ je, seveda, Krasa, njihovega in našega, in veliko je vinarjev, ki spoštujejo naravo ter tradicijo. Ker ima Križman tudi sobe, se zaradi ponudbe in cene vin (prijazno!) kosilo lahko razvleče tudi v daljšo degustacijo. Gospodar Elvis je tudi vinski svetovalec, ki največkrat natoči: Rado Kocjančič (Dolina), Lupinc (Praprot), Sancin (Dolina), Širca-Kodrič (Godnje), Emil Tavčar (Kreplje). Veliko vin na kozarec, s prijaznimi cenami.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  na Fernetičih zavijete desno proti Repentaboru - Monrupino

Regija:  Italija

Značilnost:
kraško

Naslov:  Repen 76, Repentabor, Italija

Telefon:  +39 040 327115

www:  www.hotelkrizman.eu

E-pošta:  info@hotelkrizman.eu

Zaprto:  v ponedeljek (v času kosila) in v torek; odprto od srede do ponedeljka med 12. in 15. uro ter med 18.30 in 22. uro (v popoldanskih urah po naročilu)

Lastnik:  Tiziana in Elvis Guštin

Cene:  hladne predjedi 6 do 8, tople predjedi 6 do 8, glavne jedi 8 do 18, sladice 4 do 5; degustacijski meni Okusi krasa 40 € (4 hodi z vini)

Jedi:
posodobljena kraška kuhinja

Dodatno:
hotel s 30 ležišči

Leto obiska:  oktober 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND