Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (58 od 100)


Gostilna ocenjena 4 krat

Hrana:
4 krat
Vina:
4 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
4 krat
Cena/kakovost:
4 krat

Ocenite gostilno
 

File divjega prašiča v omaki črnih trobent s hišnimi mlinci


Solatni vitaminski miks s kranjsko klobaso


Z zelenjavnega vrta pred gosta - Lešnikov kuharski dvojec Simon Žnidarič in Zdenka Lešnik

 
Pri Lešniku, Maribor, 3,5
Zelenjavni vrt ob otroškem igrišču

Lešnikovi imajo vse. Veliko gostilno, motel, vital, spa, otroško igrišče … Predvsem pa vrt! Pravzaprav sta kar dva, zeliščni na enem koncu prostranega posestva med Stražunom in Dravo in zelenjavni na drugem. Ker gostilna brez vrta, s katerega so vitamini in sezona vsak dan na krožnikih gostov, ni prava slovenska domača gostilna. Zato Lešnik ni (le) dobra mariborska gostilna, temveč (še boljša) podeželska gostilna. Ne le gostilna (in ne le motel), temveč kar – Dežela pri Lešniku.


Enostavno je dvigniti telefonsko slušalko in naročiti mlado rdečo špinačo iz nizozemske tople grede. Težko pa je vzeti nož iz predala in košaro iz shrambe ter odkorakati na domači vrt po šest, sedem ali še več vrst mladih solatk, otresti vlažno prst in majhnega polža, jih oplakniti pod hladno vodo in preliti z gostim bučnim oljem. Očitno, saj je prvih ogromno, slednjih pa tako (pre)malo.

Recepti babice Fanike

Lešnik ponudi najprej tri svoje namaze, čemaževega, ocvirkovega in mesnega, da gre lahko medtem kuhar na ”težko pot”. Potem pa k solatnemu vitaminskemu miksu, ki je bil prejšnji teden drugačen kot bo prihodnji, na opečeni kruh namaže še malo domačega zeliščnega pesta - s tistega konca vrta, kjer se ob nedeljah, ko gredo starši k Lešniku na kitajsko samomasažo, otroci igrajo na mini golfu -, in da vse še bolj tekne, zraven opeče in skocka košaško kranjsko klobaso. Saj se ti zazdi, da si nekje drugje … Na deželi, kajne!

A vseeno, da vas ne zavede – Lešnik ni gostilna, v katero bi šli na svinjsko pečenko in ocvrtega piščanca. Ker ima natakar sredi zimskega vrta z okroglimi robovi, temnjenimi stekli in svetlečim stropom, pred kaminom, ki ga grejejo diode, črne hlače, belo srajco in metuljčka. In, seveda, ker je namesto pečenke pečena majhna jagnječja krača, namesto perutničk pa so ocvrti žabji kraki.

Ko so pri Lešniku v mariborskem Tednu restavracij v meni za 12 evrov uvrstili to krač(k)o, je morala chefica Zdenka že po prvem dnevu po novo pošiljko v Škofjo Loko, saj so jih samo tajski EPK turisti na mah oglodali petdeset. Kar se tiče žabjih krakov, pa se jih pri Lešniku ne gloda, temveč sreba …, saj so za ”zakuho” zeliščni kapučino juhi iz že znanega vrta.

Da gre za zmes domače in mestne gostilne, je kriva lokacija - Lešnik je pač iz Brezja, ki je za Mariborčane bližje Dupleku kot pa Europarku. A to je prednost, saj je gostilna velika in je v njej dovolj prostora, da se v enem dnevu zvrstijo poroka in sedmina, šolska in okrogla obletnica, seminar in poslovno kosilo, malica in turistični meni, večerja na skrivaj in mehurčki po savni. Recepti babice Fanike so, namreč, zakon, in kar je iz njenih bukev in zapiskov, je pri Lešniku res dobro. V to kategorijo starih receptov in novih krožnikov sodi predvsem vse, kar Lešnikovi gnetejo, valjajo in vzhajajo. Domači kruh, ajdov z orehi, krompirjev in polnozrnat, je zato nevaren za stas, glede testenin pa nama je bilo res žal, da so naju (pre)poznali. Za: ”Sem dala manjše porcije, ker bosta več hodov,” sva bila na koncu sicer hvaležna, a vmes sva čemaževe njoke z zajčkovim filejem in peteršiljevim oljem skrbno preštela, preden sva si jih razdelila. To nekaj pove, kajne; da je bil file sicer predolgo v ponvi, a so se zato njoki še lepše topili. Kot pehtranovi štruklji, ki so imeli okus po potici in vonj po vrtu, zvaljani tanko, zviti pa gosto in tesno.

Trideset let šarlote

Krožniki so veliki, neklasičnih oblik in brez uniformnih okraskov. Ob jagodni juhi, ki jo začinjajo opraženi mandljevi kosmiči, postreženi v rexu s kvačkanim podstavkom, je le domača jagoda, ob štrukljih le vejica svežega pehtrana, ob mlincih pa le žajbljev list. Saj so to jedi, ki jih imajo tudi drugi, toda Lešnikovo parkirišče je večje, fasada lepša, okolje pa bolj urejeno. Zato na krožnik ni potrebno nič več dodati; mlinci so popečeni, da niso sprijeti, črne trobente s filejem divjega prašiča pa so v omaki, ki se ne razliva, temveč objema.

Brez visoke matematike in še višje kuhinje, zato pa skrbno in z občutkom, za vsak dan in za vse priložnosti. Jedi, ki so lepo postavljene na krožnik, in okusi, ki so všečni. Ne ponujajo nič več od klasike, toda nič na klasičen način. Smetanovih omak je preveč, zato ker gre tako najhitreje, mesni kosi so le najboljši, zato ker jedilni list hoče ugajati, in v solati je balzamični kis, zato ker tako hoče večina. Toda naj bodo šparglji v sezamu ali piščančje prsi v bučnicah, vedno je zraven sveže in hrustljavo pečen krompir, naj bo dunajski zrezek ali pohorska omleta, vedno bo prvi originalen (telečji), druga pa pristna (sproti spečena). Zaradi tega ima šarlota, ki je kje tudi boljša, že trideset let tradicije (gostilna Lešnik pa 80), grmada je z Gorenjske našla pot tudi na Štajersko, sladoledi, sicer bi lahko bili manj sladki, pa so le hišni (jurkin!) in domači.

Zakaj obiskati?

Opoldan je lahko kosilo, popoldan vitalna kopel, zvečer sladki spanec. In kar napišejo, je res: ”Naš vrt je naša zakladnica. Na njemu raste več kot trideset vrst sezonske zelenjave in sadja. Ročno in skrbno ga obdelujemo tako, da je z nami zadovoljna tudi narava. Kruh zamesimo vsako jutro. Testenin ne kupujemo. Sladoled in vse sladice pripravljamo v naši slaščičarni.”

Vinska ponudba 3

Vinski svetovalec Milan Gajšek upravlja 80 vinskih etiket. Štajerski vinarji so v premoči, a pozna se, da Mariborčani pijejo tudi primorska vina. Hišni vinar je Šerbinek, najbolj priljubljene buteljke pa podpisujejo Valdhuber, Gaube, Fabian, Dveri Pax in Istenič. Pribitek na ceno, sauvignon Valdhuber 18 evrov, pri vinarju 7,20.
Komentar bralcev:

26. 12. 2013: Lešnik, nekoč solidna primestna gostilna, se spogleduje s slow food restavracijami, a ostaja ob novi odličnosti še vedno dostopna povprečnemu žepu. Torej nadgrajujejo v smeri bolj zahtevne urbane kuhinje, kjer postrežejo z dobrimi variacijami klasik na ne prepolnem krožniku in hkrati ne klonijo pred trendi visoke kuhinje, kjer moraš potem še na hamburger, da si sit. Skratka odlična kuhinja, prijazna postrežba, lep ambijent, razširjeno parkirišče, igrala in mini golf s šankom na dvorišču, tudi prenočite lahko,...dobra gostilna!


Dodatni podatki

Kako do tja:  pobreška Cesta XIV. divizije v Brezju preide v Dupleško; za gasilskim domom

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Dupleška cesta 49, Maribor

Telefon:  +386 (0)2 471 2322

www:  www.gostilna-motel-lesnik.si

E-pošta:  gostilna.lesnik@siol.net

Zaprto:  v ponedeljek; odprto od ponedeljka do sobote med 11. in 22. uro, v nedeljo med 11. in 17. uro

Lastnik:  družina Lešnik

Kuhar:  Zdenka Lešnik in Simon Žnidarič

Cene:  hladne predjedi 4 do 8, juhe 3 do 5, tople predjedi 5 do 6, glavne jedi 12 do 18, sladice 2,80 do 3,50; degustacijski meni 25 do 45 evrov

Jedi:
slovenska kuhinja

Dodatno:
motel in spa

Leto obiska:  junij 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND