Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (45 od 100)


Gostilna ocenjena 16 krat

Hrana:
16 krat
Vina:
16 krat
Postrežba:
16 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
16 krat
Cena/kakovost:
16 krat

Ocenite gostilno
 

Ramstek v refoškovem toču s polento


Ombolo Korte, z olivami in praženim krompirjem


Pršut v vinu s polento


Z izolske gostinske šole na Korte, gospodar Marijan Novak (desno) in kuhar Andrej Mejak

 
Gostilna Korte, Korte nad Izolo, 2,5
Srnjak z njoki, zajec s fuži

Korte imajo svoj čar. Razgled, širok in visok, ni na slano, temveč na gričevnato-valovito stran. Oblaki se podijo tam, kjer se v njih zaletavajo istrski griči, vsak s svojim vaškim, kamnitim klobukom, do njih pa vodijo ozki, strmi, utrujeni ovinki. Gostilna Korte ima svoj čar. Ker je pot skozi oljčne nasade in vinograde lep izlet v istrsko notranjost, kjer še vedno diši morski piš; ker je gostilna morska, toda po istrsko, in ker ni običaj, da je morska gostilna tako domačno in prijetno urejena.


Bili smo hitri, zato drugim še ni zakrulilo. Šef se je v kuhinji dogovarjal z mladim chefom o zadnjih podrobnostih, za šankom je natakarica razporejala kozarce, druga pa je po praznem lokalu in treh sobah vodila novo pomočnico. Tako je potrebno zložiti prtiček, tako razporediti pribor, tako primakniti prazen stol … Spokojni mir v podeželski gostilni, ki čaka svoje stalne in lačne goste. Priškrnjena vrata v kuhinjo že dišeče oznanjajo današnji meni, v kaminu že prasketa, parkirišče se že polni.

Zunaj je vrt lahko majhen, klopi pa trdo-lesene, saj je gostinska izba ob šanku z majhnimi mizami in veliko gosti, jedilnica je ob kaminu in okusno prenovljena, skupinska soba pa je domačno elegantna ter bela, z dolgo mizo in visokimi naslonjali.

Priljubljeno in domače

Ta uvod je bil potreben! Zato, ker hrana na Kortah ni nič posebnega … Pa še prav poceni ni … Toda vseeno je gostilna Korte priljubljena in vseeno je treba priti prej, da dobiš prosto mizo in da vidiš, kako se druge hitro polnijo z lačnimi usti. Tako je bilo, ko je bila za soseda še elegantna restavracija z vrhunskimi ambicijami, tako je bilo v boljših in je tudi v sedanjih časih, že od 1964. Na Kortah so stalni gostje Tržačani in Koprčani, Izolani in Istrani, turisti iz Portoroža in domačini z Dvorov. Na Kortah so vsi tisti, ki imajo radi sveži beli prt, toplo grelno ploščo in znane ribje jedi. Na Kortah je pršut istrski, a strojno rezan, olive so črne, a paprika je rdeča, peteršilj je kodrast, a dinja je kroglasto izdolbena. Hrana je klasika in ravno to dela Korte uspešne!

Sipina solata je takšna, da je na njej dovolj prostora za pokrovačin oklep, v katerem je ob olivah limona, pa še ga nekaj ostane za tihožitje solate, peteršilja in paprike. Me res zanima, če je kdo vse to že kdaj pojedel? Saj nima nič skupnega z grobo zrezanimi sipami, ki so debele za palec, kar je lahko le dober znak, saj zobje ne žvečijo, temveč grizejo. V Kortah ni nobene garancije, da so olive iz Šareda, Malije ali Baredov in da ima pršut sosedov naslov, toda takšne sipe nasiti le Jadran in takšna malvazija, ki teče zraven, je lahko le sosedova. Prt je svež, olivno olje je deviško, istrska mineštra pa je gosta bobičev in vroča.

To je hrana, pravzaprav formula, ki vliva večinskim gostom zaupanje. Zato, ker je pod brki ob šanku takšen gospodarjev nasmeh, ki vse budno nadzira, ker je takšna kuharjeva postava in ker je ženska natakarska ekipa danes v vijolični, jutri pa v črno-beli kombinaciji. Zato sta ves čas v zraku družno znani vonj in glasni pogovor; tudi, ko je ob divjih špargljih z jajcem (fritaja s šparogami) pršut preveč slan in ko je na vsaki sliki (krožniku) enako tihožitje. Toda zato ni nobenih presenečenj in nobenega krožnika ni sram, da bi premalo načet romal nazaj.

Vedno: srnjak in zajec

Takšne gostilne imajo stalne goste, ker so ti prepričani, da je (na Kortah) najboljši srnin golaž z njoki in da je zajec najboljši s fuži. Seveda so za naključne goste in turiste v dežju tudi zrezki po želji in ribe na dekagrame, a v domačni gostilni vseeno najbolj diši po toču. Omake so, torej, vinske, goste in močne, tista s pršutom je bolj črna od one z ramstekom, pri obeh pa je dovolj polente, ki suha in pogreta komaj čaka, da se napije.

To so tipične jedi, ki nimajo rade hodov, pač pa le velike jedce. Porcije so znatne, a ramstek je vseeno rožnat, omake so globoke, a kruh je istrski in svež, fuži so razkuhani, a šparog je toliko, da so v glavni vlogi.

Tako je tudi z ombolom, ki je očitno specialiteta, saj se imenuje Korte. Je radodarno odrezan, s svetlo omako in praženim krompirjem. Skratka, prava nedeljska ”svinjska pečenka”, ki jo za istrsko delajo olive. A kaj, ko so jih s papriko napolnili nekje v Grčiji, le zrezali (upam) pa na Kortah. Odkod izvirnost (”hišna specialiteta delana po izvirnem receptu” …), če pa ni izvornosti?! Ravno to zmoti na Kortah; ta gostilno ima veliko čara, tudi duše, predvsem v razgledu, ambientu in servisu, zato se ves čas nismo uspeli znebiti dileme – le kaj bi porekli stalni gostje, če bi jim s krožnikov pobrali gostilniški žig zelene kodravosti (peteršilj) in rdeče sočnosti (rezina paprike), če bi sestavine (pršut, olivno olje, olive, meso, ribe) dobile ime in priimek, če bi omake shujšale, porcije pa se polepšale, če bi okusi izgubili preslanost in če bi jedilni list (srnjak in zajec sta izjemi) dobil prepoznavnost? Bi ugotovili, da je panna cotta na las podobna panakotam turističnih obmorskih gostiln in da je jabolčna krostata sicer hišna specialiteta, ki ima dovolj sladkosti in jabolčnega okusa, a da pač ne – hrusta?

Zakaj obiskati?

Zato, ker imate radi domače gostilne z razgledom v hribih; ker imate radi ribe na grelnih ploščah in pršut v vinskih omakah; ker imate radi dobro postrežbo in urejeno gostoljubnost, topel kamin in sosedovo vino; ker imate radi Istro z vsemi njenimi sezonskimi posebnostmi in specialitetami.

Vinska ponudba 2,5

Ob jedeh so na jedilnem listu priporočena tudi vina, pa čeprav sta to pri belih vedno malvazija in sivi pinot, pri rdečih pa cabernet in refošk. Hišni vinar je Korenika, Robi & Dorjano. Brez vinske karte, zgolj spisek buteljčnih sort. Pribitek na ceno: refošk Korenika 18 evrov, pri vinarju 7,20.

Komentar bralcev:

11. 6. 2016: Velika pricakovanja in nic zadovoljstva. Hrana popolnoma brez okusa. Po koncanem kosilu nam je bilo slabo in to popolnoma vsem v skupini.
29. 8. 2012: Tam sem jedel ombolo. Eno najbolj brezokusnih kulinaričnih doživetij. Srnin golaž je bil ob tem pravi blagoslov. Malo več truda v postrežbo.


Dodatni podatki

Kako do tja:  le štiri kilometre iz Portoroža, osem iz Izole in strmi ovinki s smeri Koper – Dragonja

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
istrsko

Naslov:  Korte 44, Izola

Telefon:  +386 (0)5 642 0200

www:  www.gostilnakorte.si

E-pošta:  info@gostilnakorte.si

Zaprto:  v torek; odprto od srede do ponedeljka med 11. in 23. uro (ob vikendih priporočljiva rezervacija)

Lastnik:  Marijan Novak

Kuhar:  Andrej Mejak

Cene:  hladne predjedi 9,70, juhe 3,80 do 7,90, tople predjedi 10,30 do 15,90, glavne jedi 9,40 do 18,90, sladice 3 do 4,50

Jedi:
preprosta istrska kuhinja

Dodatno:
hribovita istrska vasica

Leto obiska:  april 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND