Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (50 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Čokoladni mousse in vanilijev crème brulée, breskovo vino


Hobotnica in mediteranski krompir iz pečice, z dodatkom divjih špargljev


Jagnječji kotleti v rožmarinovi omaki, sirov soufflé
 
DiVino, Ljubljana, 2,5
Gourmet kotiček Kristalne palače

Vsako mesto, ki je ”najlepše na svetu” ima svojo Kristalno palačo in vsaka Kristalna palača, ki je najlepša v mestu, ima svoj diVino! BTC, ki je zrasel iz stojnic in skladišč, je z najvišjo poslovno stavbo v Sloveniji postavil ljubljansko arhitekturno ikono novega tisočletja. Dulcis, ki je zrasel iz slaščičarne v BTC, ima v tej palači najvišjo kavarno v Sloveniji in kulinarični kotiček v kar treh nadstropjih. DiVino je restavracija, bar in kulinarični trend sedanjosti.

”Kje želite sedeti?” Glas po telefonu je želel ustreči. Ne vem, nisem še bil pri vas. ”No, potem bo najboljše v prvem nadstropju. Boste imeli lep razgled.”

Ko sva odhajala, je bilo prvo nadstropje prazno, pritličje pa polno. Pomenek in požirek, z vrčkom piva ali kozarcem vina, ob rižoti iz voka in goveji ”bisteki” na žaru, po službi ali nakupu. Videti je bilo, da so gostje zadovoljni. Midva nisva bila.

Okusi mediteranske kuhinje

Košarica kruha je obetala, pogrinjek je bil zlikan, natakar profesionalen, ambient stilski, glasba prijetna, krožniki dolgi, na jedilnem listu pa je, namesto pozdrava iz kuhinje, pozornost pritegnila ”počasi sušena briška gambica”. Že spodaj v kotičku med olji in marmeladami so lepo dišale briške mesnine, vse rdečelične in nestrpne, da jih odrežejo, zgoraj pa so dopisali še ”ricotto v bučkinem plašču z balzamično kremo”. 

A na krožniku sva dobila nekaj rezin predolgo narezane brezbarvne budjole, ki je potila slane srage, v družbi izsušene rukole in nečesa (kapre, olive, paprika) najcenejšega iz slanice in diskontne veletrgovine. Brici bi bili pošteno jezni! Tudi buffalo mozzarella jih ne bi odobrovoljila, saj je imela ob sebi ”čips briške pancete”, ki jo je nekdo zjutraj opekel, potem pa držal na hladnem, da se je zvijala od bolečin in dehidracije, ”sladka domača bazilična salsa” pa je imela oranžno barvo … In to bi naj bilo ”poudarek jedem smo dali predvsem z izborom sestavin, za katere se lahko pohvalimo, da so v večini domače”?!

Treba se bo odločiti! Ali chic bistro sredi nakupovalnega središča ali vrhunska restavracija sredi prestolnice. Za slednjo ne bodo dovolj le lepe besede, atraktivni kamin, dizajnerski stoli, rdeči lestenec, široke stopnice.

Rižota s treviškim radičem, pinjolami in hrustljavo briško panceto je res vsebovala pinjole in tudi panceta je bila hrustljava. Za ”božanskost” pa se bo potrebno še malo bolj potruditi, tudi pri rezanju, na primer, saj deluje površno, če je vsak kos radiča večji od prejšnjega. Glede paradižnikovega okraska na vrhu pa hvala lepa, a ne bi bilo treba.

V domačih njokih s kozjo skuto, makom in svežim drobnjakom sva zaman iskala mak, toda zato sva zraven dobila velik kos parmezana z ribežnom, ki je odlično opravil svoje delo. Kar je dobro, je treba pohvaliti, kar ne, pa zapisati: njoki so bili domači, ker so bili tako veliki, skuta je bila kozja, ker sva pri četrti jedi vendarle tudi nekaj okusila; A zgolj pogreti in politi je bilo premalo tako za omako kot za jed. Zakaj sploh parmezan? Mar ga ni greh ribati čez domačo skuto? Če pa so bili njoki popolnoma neslani in dosti pretrdi. Če pa so bili pinjoli kuhani, namesto opraženi v suhi ponvi. Če pa bi bilo boljše in okusneje njoke popeči na maslu, skuto pa svežo le nadrobiti na vrh.

Meso z lava žara

Se pa diVino obnaša sezonsko. Med izbranimi jedmi so ponujali hobotnico z divjimi šparglji po dalmatinsko, a naju je natakar posvaril, da je to pač ”hobotnica v solati”. Hvala, saj so jo ocenili na 12,50! In ker je divje šparglje vseboval tudi file atlantskega lososa, sva prosila, če nama jih nasproti tržnice v BTC lahko ponudijo še ob kakšni drugi jedi. ”Lahko,” je prišlo sporočilo iz kuhinje, ”kot dodatek”, kar naju je stalo !!, videti pa je bilo kot razmočena kapa krakom hobotnice in konkurenca standardnemu (glejte: rižotka) okrasku ob jagenjčku.

Vseeno pa je bila pečena hobotnica po mediteransko s črnimi olivami tista, ki naju je ob štirih hodih vsaj nasitila. Kraki so bili dovolj opečeni, da so na koncih karamelizirali, razpotegnili pa so se čez krompir iz pečice, ki se je okusno napil zelenjavnega soka. Prav vznesena tako sploh nisva opazila, kako površno neenakomerno je bila spet zrezana zelenjava (pisana paprika) in da so se črne olive nekam skrile.

Za jagnječje kotlete sem si pa sam kriv! Saj DiVino ponuja velike kose mesa (biftek, ramstek, T-bone), ki jih polaga na žar ogret z lavo, meni pa je zadišala rožmarinova omaka, a je s preveč moke in skorjasto gladino pokvarila sicer sočno opečene majhne kotlete. Res ni bilo dobro! Kar še bolj velja za sirov soufflé, ki j bil tako trd, da je bil zanj potreben poseben nož. Uvrstiti soufflé med priloge, ki se jih posebej naroča, milo rečeno, ni najbolj modra odločitev. Še večjim mojstrom od Divinovih bi težko uspelo, pa čeprav oni, seveda, narastka ne bi šli nikoli pogrevat.

Vanilijev crème brulée s pistacijevo kremo pa je bil pravi! Dober, s pravim ugrizom in kremasto-gladkim občutkom, po vrhu tudi lepo in tanko karameliziran. Več od pikantnih jedi, ki so bile bledolične in neizrazite, je dal od sebe tudi čokoladni moussé, v obliki pravokotne rezine, ki bi tudi v najvišji slovenski kavarni, na vrhu ljubljanske Steklene palače, kjer v trgovskem prizidku domuje diVino, našel nekaj navijačev.

Zakaj obiskati?

Dodatno polovico sončka si je diVino prislužil s konceptom pritličnega bistroja, ki na izrazito urbani in sodobni način sredi največjega slovenskega nakupovalnega središča ponuja mešanico briške domačnosti in mediteranske modnosti. Tudi v prvem nadstropju bi se drugače končalo, če bi naročila le kosilo iz dnevne ponudbe za atraktivno ceno dvanajstih evrov. Upam, da si bodo vzeli k srcu!

VINO 3,5

Ozka vinska karta, a po okoliših. Največ Vipavcev in Bricev, največ najbolj znanih vin. Število vinskih etiket: 65. Hišni vinar: kmetija Tomažič, Vrhpolje, Vipava. Vinski svetovalec Jože Granda. Najbolj priljubljeni vinarji: Tomažič, Santomas, Mlečnik, Jakončič, Marjan Simčič, Dveri-pax. Pribitek na ceno: Rdeča Carolina 48 evrov, pri vinarju 25.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  v sklopu Nakupovalne galerije ob Kristalni palači v BTC City

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
sredozemsko

Naslov:  Ameriška ulica 8, Ljubljana

Telefon:  +386 (0)1 585 2281,

www:  www.divino.si

E-pošta:  info@divino.si

Zaprto:  nedelja in prazniki; odprto od ponedeljka do srede med 7. in 22. uro, v četrtek in petek med 7. in 23. uro, v soboto med 8. in 23. uro

Lastnik:  Teman d.o.o.

Kuhar:  Alen Bečič

Cene:  hladne predjedi 7,30 do 9,50, juhe 2,60 do 3,10, testenine in rižote 7,10 do 11,60, glavne jedi 9,50 do 22, sladice 3 do 3,60; kosilo 10,50 do 12,50 evrov

Jedi:
mediteranska kuhinja

Dodatno:
Kristalna palača

Leto obiska:  april 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND