Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

Morski krožnik – živahnost barv in okusov


Morske žabice s peteršiljem – ne kraki iz mlake, temveč repi iz morja


Zoran Stančič - kuharski samouk z domišljijo in občutkom za sestavine

 
Topolino, Bled, 4
Gorenjski burek na Ljubljanski cesti

Obiskovalec Bleda, kam greš? S pletno na otok, s kočijo okrog jezera, peš na grad, z veseljem na kremšnito. Morda še na izlet do Bohinja, sankanje s Straže, plavanje v Zaki, ploskanje osmercem s tribun in po gobe na Pokljuko. Dovolj je lepot in posebnosti Bleda, zaradi katerih je že dobrih sto let svetovna atrakcija in turistični biser Slovenije. A vseeno je še nekaj, na kar, dragi obiskovalec, nikar ne pozabi. Restavracija Topolino. To moraš doživeti!


Saj drugače ne bi vedel, kaj je mohant in, predvsem, kako smrdi … Najbrž res ni za nežne in zato celo gospodarica Anita krožnik bolj od sebe drži. Toda dobrojedci – ni čudno, da so Francozi nori nanj – bodo namesto smradu našli močan vonj in oster okus, ki se prav prijetno namažeta na sredico čim bolj domačega in črnega kruha, kulinarični radovedneži pa bodo pač zamižali in rekli: ”Vse je enkrat prvič.” Saj, morda pa tista o afrodizijaku celo drži! ”Le še dve stari gospe ga delata. In nobenemu ne povesta, kako,” pa je še Topolinov dodatek zgodbi o bohinjski skuti z zaščiteno označbo porekla, ki pravi avtohtoni posebnosti (na Koroškem in v Zgornji savinjski dolini je mohovt) doda še nekaj dobrodošle skrivnostnosti.

Mož kuha, žena pripoveduje

Potem ko je Bled dobil drugega odličnjaka (glejte levo, 1906), po Vili Bled s chefom Igorjem Jagodicem, še povečuje vodstvo na lestvici slovenskih krajev z največjo gostoto vrhunskih restavracij. Restavracija Promenada z novim chefom Binetom Volčičem po odhodu Andreja Kuharja v ljubljanski Maxim sicer še čaka obisk (zimsko-delovni dopust do 1. marca), Dušan Pungaršek (4,5 Nedelovih sončkov) pa je zapustil vilo Mangart, toda Topolino je že 20 let blejska dobrojedska postojanka, ki jo obiskovalec Bleda enostavno mora obiskati. Za spomin!

Hladni rezanci s postrvjim kaviarjem so že dolgo na Topolinovem jedilniku in kapesantam z mandarino, ki so nove, še manjka tretji element, ki bi obe sestavini neizrazitega okusa povezal, toda na sredini krožnika, ki začenja zgodbo ”najboljše, če se kar prepustite mojemu možu”, je bakalar s sipo v črnilu. In ta pove, kar zatem potrjuje vseh pet degustacijskih krožnikov: Zoran Stančič je samouk, ki ima domišljijo in pozna svoje sestavine. Vsak hod poskrbi raje za kakšno presenečenje, kot da bi bila izvedba perfektna; vsaka sestavina, okrog katere gradi in ustvarja, ima ime in – Anitine (ženine) zgodbe. Kaviar zlatovčice je iz koroškega Tinja in ribje restavracije Sicher, ki ”ima tri Gault-Millau kape”, jajca, skuta in ”če pade kakšna klobasa” prihajajo iz Radovne, zelenjava pa z ranča blizu Begunj, kjer pa ”ima gospodar že preko 80 let in, žal, nobenih naslednikov”.

Pri Topolinu, namreč, ne gre brez pogovora. To ni gostilna, v kateri bi se le nežno gledali v oči, to niso jedi, ki bi jih le okušali. Ko mož kuha, žena pripoveduje, tibetanec (terier) Tori pa zaljubljeno sanja na klopi ob krušni peči o lepi sosedi.

Zato si je za Topolino treba vzeti čas. Da izveš, kako tanke ”korice” za baklavo dela jeseniška soseda iz Bosne, ki jih Zoran Stančič spretno spreminja v – gorenjski burek. Domača skuta, mlada špinača in domiselna spretnost. Zraven je še kremna cvetačna juha z mandlji, ki ulični jedi doda restavracijsko eleganco. Če bi bil vsak burek tako tanek, sočen, lahek in hrustljav, bi bila Gorenjska njegova domovina!

Po morske žabice na Bled

Topolinov ambient sicer spominja na babičino dnevno sobo v mestnem stanovanju, toda kuhar na starinske in masivne mize med baročne spomine pošilja zelo impresionistične podobe in okuse. Morske žabice so tako jed zaradi katere je treba na Bled! Videti so kot kraki, a so žabji repi … Mlade spake (vragi) so hrustljavo ocvrte in nared, da jih primeš v roko ter pomakaš v peteršilj v treh oblikah. Spodaj je zelena omaka, na sredi je gomoljni pire, v okrasku pa še listnato cvrtje. Lepo, dobro, a resda grešno mlado.

Zato pa nadaljevanje ni bilo nič naglo, temveč potrpežljivo, nič hrustljavo, temveč sočno, nič sodobno, temveč tradicionalno. Kos stare govedine in zajemalka mehke zelenjave … A govedina se je počasi kuhala šest ur, tako da je bila mehkejša od mladega graha, ki ga kuhar nalašč (?) ni pretlačil, da je bil vsaj pire za grizljati. Če je Topolino v uvodnih hodih presenečal z izvirnostjo, je v glavni jedi z izvornostjo. Morda pa je v tem rešitev krize, da izbranost nadomesti domačnost in Bledu namesto četrte elitne restavracije da najboljšo domačo gostilno?! Verjamem, da so tudi mavžlji v mrenici na matevžu v tej smeri, ali, da bi krapi s suhimi hruškami bolj razveselili kot ”tisoč listov” s hruško in briejem, pa četudi je bil med s Pokljuke. Ne nazadnje to kaže tudi ocena: če je bil Topolino v zlatih časih ”slaba petka”, je zdaj odlična štirka.

Zakaj obiskati?

Čeprav se zdi, da je Topolinovo parkirišče ”vedno prazno” in čeprav je temu najbrž kriva tudi preponosna cena pethodnega menija (55), je še vedno blejska kulinarična posebnost, zaradi katere nekaj zamudiš, če za spomin domov prineseš le okus po kremšniti.

VINO 3,5

Za vinsko svetovanje je zadolžena gospodarica, ki pa priznava, da ima za to vedno manj priložnosti: ”Včasih smo imeli več kot dvesto etiket, zdaj pa le še kakšnih 70. In zdaj so to večinoma vina do 25 evrov.” Hišni vinar je Dušan Kristančič, najbolj priljubljeni vinarji pa so: Danilo Mavrič, Jakončič, Vina Ferdinand - Matjaž Četrtič, Verus, Marjan Simčič. Pribitek na ceno – penina Sinefinis 30 evrov, pri vinarju 15.
Komentar bralcev:

25. 10. 2014: najboljše na Bledu!


Dodatni podatki

Kako do tja:  levo na začetku Bleda, nasproti odcepa proti Blejski dobravi

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
moderno regionalno
kreativno slovensko

Naslov:  Ljubljanska 26, Bled

Telefon:  +386 (0)4 574 1781

www:  www.topolino-slo.com

E-pošta:  anita.bobic@telemach.net

Zaprto:  v torek; odprto od srede do ponedeljka med 12. in 23. uro

Lastnik:  Anita Bobič in Zoran Stančič

Kuhar:  Zoran Stančič

Cene:  hladne predjedi 8,50 do 20, tople predjedi 8,50 do 25, glavne jedi 20 do 25, sladice 4 do 6; degustacijski meni 40 do 55 evrov (5 hodov)

Jedi:
kreativna sodobna slovenska kuhinja

Dodatno:
Tori pri peči

Leto obiska:  januar 2012   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND