Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (53 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

Pražena telečja jetrca


Kostanjeva tortica v čokoladnem obodu


Gorenjski želodec s pečenico, pražen krompir s kislo repo in zeljem


Kunstelj gre iz generacije v generacijo družine Štiherle – hči Maja z očetom Antonom; mali Martin ima še bratca Jakoba

 
Kunstelj, Radovljica, 3
Trdna in družinska, že od 1873

H Kunstlju je treba, četudi sit. Na kozarec hišnega, ki je, da ne bo zamere, iz vseh treh vinorodnih dežel, na pogovor z gospodarjem, če se ravno ne potaplja v kakšnem gorskem jezeru, ali pa zgolj na sprehod po Kunstljevini. Takšna je stara, družinska in trdna slovenska gostilna! Znane jedi in znani obrazi. Dovolj prostora za vse okuse, priložnosti in količine. Staro, toda nič zbledelo. Vonj po velikih loncih in vroči peči. Ko vstopiš, veš, da si prav in dobro prišel. Četudi sit, postaneš lačen.

V stari gostilni, kamor stopiš z ulice, je na zidu zgodovina in vedno zanimiv radol’ški pogovor. V lovski sobi je merjaščeva glava, pod njo pa dokaz, da v Kunstljevem znaku – ki je zagotovo eden najlepših gostilniških ”logotipov” na Slovenskem - divjačina ni kar tako. Najbolj elegantna je pesniška soba, s kaminom in sliko soseda Prešerna, ki je žal premlad umrl, da bi tudi v Kunstlju oživljal žile in utopil skrbi. Golf soba, ki skozi zimski vrt gleda na vrt, je chefova in gospodarjeva, kar priča o bližini prvega slovenskega igrišča za golf. V vinski kleti se zaključene družbe okrepčajo s cvičkom in klobaso v testu, potem se v mali dvorani pogovorijo in v veliki poročijo. A od aprila do oktobra se pri Kunstlju tako vse dogaja na letnem vrtu, v debeli kostanjevi senci, s pogledom proti Savi.

Posebnost: ješprenjeva juha

Za tako veliko gostilno, ki je preživela že tako množične čase, da je bilo gospodarju Antonu čudno, če jih je v enem dnevu nasitil manj od 500, je jedilni list presenetljivo očiščen. Seveda so tudi lignji na žaru in morske ribe z blitvo, toda Kunstelj ne pozablja, s čim in kako si je ustvaril dobro ime. Predvsem je to gorenjska gostilna, ki domačo klobaso debelo nareže, v zaseki ne varčuje s česnom in slanino po razsolu dobro hladno odimi. Zraven pa ponudi domače feferone, ki pečejo ravno prav, da ustnice pivna še vroč ocvirkov kruh. Prav kruh je bil vselej ena od Kunstljevih hišnih posebnosti. Mame Marije, ki je tako dolgo skrbela zanj - in da so bili v solati vselej listi z domačega vrta -, žal, ni več; oktobra je še zadnjič napekla kruhov, keksov in potic.

Znak dobre domače slovenske gostilne je vselej juha. Pri Kunstlju je goveja, obarvana z debelimi kolobarji še čvrstega korenja, posebna zato, ker je v njej za zakuho mesni štrudelj, toda prava specialiteta je ješprenjeva, v kateri je korenje naribano. Čeprav v gorenjskem ričetu žlica stoji, da se tudi kislo zelje zajema z vrha, saj se ne potopi, pa Kunstljeva ješprenjeva juha ni nobena enolončnica, temveč prava in lahka zelenjavna juha, ki odlično pripravi želodec na težki spopad s kolinami. Naj vam zato ne bo odveč le zaradi te juhe zaviti z avtoceste!

Glede telečjih jetrc pa ne vem … Resda je gospodar priznal, da mu je že nekaj gostov reklo, da so boljša, ko jim jih sam pripravi, a sva tukaj različnih mnenj. Čeprav verjamem, da se da na na žar plošči tudi dunajski zrezek speči, sem glede jetrc pač tradicionalist, ki meni, da je pri hitrem pečenju največ vreden naravni mesni sok, ki pa nastane le v pravi ponvi. Seveda je za dobra jetrca pomembna tudi prava čebula, ki mora biti še prav, ne pretanko, ne predebelo, zrezana, toda tudi to ne pomaga, če krožnik ni pravi. Dobro ogret, namreč! Pa tudi potem se natakar – ki je bil pri Kunstlju ob najinem obisku sicer prijetno zgovoren in duhovit – ne sme prav nič obirati.

Prosena kaša v želodcu

Gorenjski želodec, za katerega v Radol’ci skrbi mesar Mlinarič iz Lesc, je bil preozek, da bi bil ovit v debelo svinjsko črevo ali želodec, a je bilo to nalašč - zaradi gostinske pravičnosti, namreč. Da se gostje ne bi pritoževali, kdo je dobil večji ali manjši kos. Sprejmem, čeprav je razlog, najbrž, tudi v času kuhanja, saj gorenjski želodec zahteva obilje počasnega vretja, gostje pa smo dandanes razvajeni. Bi bilo prav škoda, če bi kdo, nevajen te prave gorenjske proseno-kašnate posebnosti, kožo odvil in pustil. Čeprav vem, da bi se našli tudi takšni, ki bi znali ceniti, če bi Kunstelj želodec ponudil, kot posebnost, tudi hladen!

Kolinam količinsko ni manjkalo nič. Debeli kos pečenke na kosti, lepo opečena pečenica, ocvirki na repi, na masti zapečen pražen krompir, dovolj okisano zelje … Toda, se oblikovno ne bi dalo drugače? Kunstelj je tako urejena gostilna, da je vsaka zavesa skrbno nabrana, rože na mizah in okenskih policah pa sveže zalite. Serviete so sicer papirnate, toda kozarci so visoki in poravnani, vse sobe, ki jih je toliko, da je to kar za slovenski gostilniški rekord, pa ves čas pripravljene na dobrodošlico. Ko je pri sosednji mizi ostalo nekaj prazne steklovine, je hitro prišel mimo gospodar, da se je natakar takoj podvizal. Zato zmoti, če je tako pomembna jed, kot so decembra v domači gostilni koline, le vržena na krožnik.

Oddolžila se je kostanjeva tortica, slaščičarsko ovita v tanek čokoladni obod. Nekaj mladostnega v 138-letni gostilni, ki ji že peta generacija Štiherlejevih daje svoj prepoznavni pečat. Stari gostje pa tako še vedno prisegajo na štruklje z medom. Tokrat jih niso le tanko zvaljali in debelo (nič gorenjsko) premazali s skuto, temveč so jim še zimsko dodali pehtran.

Zakaj obiskati?

Kunstelj je gostilna, na katero se lahko zaneseš. Če si sosed, izletnik, letoviščar ali le lačen. Ko se rodiš, poročiš ali le slaviš. Ker se generacije in gostje menjujejo, okusi pa (le) ostajajo.

VINO 3

Na vinski karti je sicer le 16 etiket, toda z nasvetom ljubljanskega strokovnjaka in tradicijo hišnih vinarjev. V stari slovenski gostilni se je vselej pilo odprto vino, pri Kunstlju pa Fabjanov cviček iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju, Debenjakova merlot in sivi pinot iz Kozane v Goriških Brdih, Pupisov teran iz Tomaja in konjiško belo Zlatega Griča iz Slovenskih Konjic. Kdor želi več, povpraša za vinski nasvet Majo. Cene vin: modra frankinja, Šturm, 13,75 € (pri vinarju 7,20).Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  v centru, pred Linhartovim trgom

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Gorenjska c. 9, Radovljica

Telefon:  +386 (0)4 531 5178

www:  www.kunstelj.si

E-pošta:  kunstelj@siol.net

Zaprto:  v ponedeljek in četrtek; odprto v torek in sredo ter od petka do nedelje med 12. in 22. uro

Lastnik:  Anton in Maja Štiherle

Kuhar:  Anton Štiherle

Cene:  hladne predjedi 6,60 do 8,80, juhe 2,20 do 4,40, glavne jedi 7,70 do 21,45, sladice 2 do 4,40 €

Jedi:
slovenska regionalna (gorenjska) kuhinja

Dodatno:
prenočišča

Leto obiska:  december 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND