Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (78 od 100)


Gostilna ocenjena 5 krat

Hrana:
5 krat
Vina:
4 krat
Postrežba:
4 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
5 krat
Cena/kakovost:
5 krat

Ocenite gostilno
 

Predporočna predsladica: kokos, pehtran, slive


Ocvrti ješprenj in jurčki z bučkami


Hobotnica s slanino, zelenjavni rezanci, škampova omaka in bazilikin pesto


Boštjan Rakar, ideolog v Rakarjevi kuhinji in somelje v bogato založeni kleti

 
Rakar, Trebnje, 5
Novo-slovenska podeželska kuhinja

Gostilna za najmanj dva dni! Če se ti mudi, so stebri okrogli, okna rumena, napis pa metrski. Ko pa se, končno, prepustiš, je podeželska jedilnica bolj elegantna od velemestne, vsi hodi, ki jih je treba dolgo šteti, imajo poreklo, idejo in vino, po večerji je portovec s pršutom v polni kleti, spanje, čeprav ob avtocesti, pa je spokojno in v tišini. Prijetno presenečenje v restavraciji in mini hotelu Rakar.


A saj je vse jasno že ob pozdravu. Sardelica je ocvrta, na mariniranih bučkah, telečja pašteta je nastrgana, objeta s pinjolami in bučnim oljem, kozica je opečena, s sezamom in češnjevim paradižnikom, mehurčki so Medotovi, mladi gospodar pa je zgovoren.

Hobotnica in špeh, odojek in buča

Koža, ki se drži rožnatih prsi je hrustljava, čeprav se je račka kuhala v vakuumu kar šest ur. Zato je meso mehko in sočno, kombinacija s kozjo skuto in maminimi zelišči z vrta, med katerimi prednjači pehtran, pa razlog, da je družba takoj sproščena. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da se je podeželska gostilna naenkrat preoblekla, od sten do krožnikov, v modne oblike, okusi pa so ostali zastareli in dolgočasno. Odvrzite takšne črne misli pri Rakarju. Račje prsi na zeliščni skuti so bile začetek novega prijateljstva.

Rezanci so se ovijali okrog vilic kot da bi bili iz testa, slanina pa je dišala kot da bi bila iz morja … Čemur drugje rečejo hobotnica, pa vsi vedo, kaj jih čaka, je pri Rakarju ovito v pristno domač špeh, da vsak novi ugriz ponudi drugačno izkušnjo. Enkrat je tako krepko, da prav pride kos kruha, ki se potopi v omako, drugič je tako nežno, da se korenje in bučke razveselijo pesta. Omaka je škampova, pesto je bazilikin, hobotnica s slanino pa prava novoslovenska jed. Le pri nas je tako blizu od morja do hleva, le pri nas je špeh boljši od larda, le pri nas je z avtoceste zgolj oster ovinek, na njegovem koncu pa prazna jedilnica, v kateri doživiš takšno kulinarično presenečenje. ”Jutri bo polno,” je mladi gospodar bral misli. ”Poroka in še za nekaj omizij rezervacij ...”

Ker čas teče prehitro, so od zadnjega obiska pri Rakarju minila že štiri leta. Se spomnim, ker je tudi takrat bil ješprenj z jurčki. Toda, kakšna razlika! Ješprenj je zdaj ocvrt, okrogloličen na vrhu gobje omake, ki je tudi pomlajena. Jurčki so skrbno zrezani na majhne kocke, da popraženi s šalotko in bučkami ohranijo svojo čvrstost. Zdaj vem, zakaj je Boštjan tolikokrat poudaril: ”Nič ni iz hladilnika!” Res, tudi ideje, ki združujejo dolenjsko tradicijo in sodobno razgledanost, ter vina, ki jih somelje WSET 3 kot začimbe spretno dodaja jedem, ne bi bile dovolj, če se v kuhinji ne bi zavestno odločili pozabiti vseh gostilniških bližnjic. Ko se jim gost prepusti, degustacijski meni ni modna skovanka, temveč resnična preizkušnja brbončic! Trud je poplačan, ko na birmi gostje naročijo: ”Svežega kovača, prosim!”, na Abrahamu pa pijejo (tudi) jabolčni sok. Še kulinaričnemu kritiku se milo stori, ko vidi, da se, torej, vseeno premika. Ne verjamete? Pa poskusite zgolj štruklje! Ajdovi so ”vem čigava je moka in je res bio”, čemaževi ”ga mama nabira”, skutni pa ”z našo timijanovo omako”.

Potem pa se odloči … Midva sva se. Za bučni narastek in peti sonček! Za kombinacijo tradicije in mladosti! Za mladega pujska, ki se je toliko ur kuhal in pekel, da je je bil v ustih mehek kot penast soufflé, ki pa je hrustljav zaradi tistega, kar je za vsakogar pri odojku najboljše.

Sir, predsladica, sladica, klet

Če se kdo po takšnih uvodnih jedeh, ko je glavno le to, da se ti nikamor ne mudi in da za domov ni potrebno sesti za volan, preda, je to razumljivo, a ne priporočljivo. Rakar tudi pri glavnih jedeh ne popušča, čutila pa repetira ”sorbet”. Drugi uporabijo kupljeni sladoled, Rakar pa vložene jurčke, drugi mu dodajo limono in penino, Rakar pa jagode in čili. Super ideja! Tudi zato, ker je bil zatem jelen, s solnim cvetom in bezgovim džemom, z brstičnim ohrovtom z domačega vrta in drobtinami sušenega pršuta. Čeprav vse lepo tudi o piščančji ruladi. Zato, ker se ji je pod slanino skrila še špinača, ker je bil fižol ovit z drobnjakom in ker sta si mladi kuharici razdelili delo. Ena je jelena pospremila s kruhovim narastkom, druga pa piščanca s krompirjevim gratinom. Gostom je všeč, če si zanje vzamejo čas.

Kot nam je, kajne, všeč, če je pred sladico predsladica, pred njo pa še sir … Ker pa Dolenjska ni ravno mlečna dežela, je bila ob siru grozdna marmelada. Ker ni bilo zrelo le grozdje, je bila še slivova z orehi. Ker je bila jutri poroka, je bila že poročna torta. Seveda, ne še tista z ženinom in nevesto, temveč ona s pehtranom, ravno pečena, kot potica in sadna pita, kot čokoladni praline in kokosova bombica.

Pa ta mlademu Rakarju vseeno še ni bilo dosti. Hotel naju je dotolči. ”Takšnega čokoladnega narastka in crème brûléeja še nista jedla!” Zdaj, ko to pišem, mu lahko odgovorim: ”Že!” A bi tudi slivov štrudel še.

Zakaj obiskati?

Ješprenj začne brbotati že zjutraj, čebula se reže ves dan in sproti, hladilnik pa je prazen! Rakarjevi ta mladi hodijo dovolj in zvedavo po svetu, da so družinsko podeželsko gostilno s kratkim jedilnim in dolgim vinskim listom nadgradili v vrhunsko kulinarično postojanko, zato čudi, ker Ljubljančani še niso množično spoznali, da je do Trebnjega le 25 minut.

Vino 5

Vinska karta – 460 etiket – za pouk! Vinsko svetovanje za dodatni okus jedem. Vinska klet, kjer je vedno tudi pršut, za obisk. Vina s fair cenami in tudi za nakup.

Traminec, Keltis, 2005, bizeljska aromatika in odlično ujemanje z račjimi prsmi. Renski rizling, Joannes Protner, 2008, zreza mineralnost in prijetna svežina, k slanini in hobotnici. Re piko, 2007, avtorsko vino Janka Štekarja (Snežatno), renski rizling in pikolit, jurčki in ješprenj. Modra frankinja, Šturm, 2007, hrastove note za štrukljeve nadeve. Valpiculata, Tinta de Toro, 2007, 150 let stara trta iz vinske pokrajine Toro ob portugalski meji je preživela trtno uš (ime vina) in se ujela z odojkom in bučnim narastkom. Taurasi, Feudi di San Gregorio, 2004, veliko in elegantno rdeče, k jelenu. Posebnost, s siri in marmeladami, medeni chardonnay, 1999, Mlečnik.
Komentar bralcev:

6. 8. 2013: Pri njih smo bili 2.8.2013. Paradižnikova juha je bila sicer v redu (čeprav je je bilo zelo malo), a smo v njej našli las (!). Riba presušena, jagenčnja zarebrnica kot bi bila že zelo stara. Edino kar je bilo res dobro je bila sladica. Cena za ponujeno niti ne nizka. Nas gotovo ne bo več.


Dodatni podatki

Kako do tja:  avtocestni izvoz Trebnje vzhod

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
nova slovenska kuhinja

Naslov:  Gorenje Ponikve 8, Trebnje

Telefon:  +386 (0)7 346 6190

www:  www.rakar.si

E-pošta:  info@rakar.si

Zaprto:  torek; odprto od srede do ponedeljka med 11. in 22. uro

Lastnik:  družina Rakar

Kuhar:  Boštjan Rakar

Cene:  hladne predjedi 6,90 do 12,50, juhe 1,90 do 3,90, tople predjedi 3,20 do 10,90, glavne jedi 7,40 do 17,80, sladice 3,10 do 3,40; degustacijski meni 35 € (5 hodov) in 42 € (6 hodov)

Jedi:
novoslovenska podeželska kuhinja

Dodatno:
mini hotel

Leto obiska:  september 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND