Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (77 od 100)


Gostilna ocenjena 9 krat

Hrana:
9 krat
Vina:
9 krat
Postrežba:
9 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
9 krat
Cena/kakovost:
9 krat

Ocenite gostilno
 

Jezerska kuhinja s filejem smuča, raviolom z zbrincem in pirejem peteršiljevega korena


Sestavljena solata v izvedbi vrhunske kuhinje, z bivoljo mocarelo in paradižnikovim želejem


Chefov pozdrav z domačim korenjem v zemlji rdeče pese in z domačo marmelado ob piščančji pašteti


Visok, odmaknjen, eleganten in prestižen pogled izpod obokov Titove vile na Blejsko jezero z gradom

 
Vila Bled, Bled, 5
Visoka slovenska kuhinja; slovenska tradicija in mednarodna sodobnost

Spodaj v vrvežu svetovnega prvenstva po zeleni gladini blejskega jezera elegantno drsijo vitki in dolgi čolni prvakov, zgoraj v stari Titovi vili pa se po beli gladini porcelana še z večjo eleganco vrstijo barvni, dišeči, okusni hodi olimpijskega kuharskega reprezentanta. Bled je kraj z največ sončki v Sloveniji, Vila Bled pa restavracija z največ sončki med blejskimi gostilnami. Visoka kuhinja visoko nad svetovno najbolj znanim slovenskim jezerom.


Če vas je pred mesecem dni za obisk Kobenhavna spodbudil opis ješče skandinavske zemlje v lončku mlade čebule, potem hitro na Bled po okus gorenjske zemlje v lončku mladega korenčka! Igor Jagodic, chef v Vili Bled, ”nosilec najodmevnejših odličij s slovenskih in mednarodnih kuharskih tekmovanj”, svoj dopust preživlja v kuhinjah znanih imen svetovne gastronomske scene. Zato pozdravi z ”Nominim” korenjem v zeliščni čemaževi kremi z alpskim naglasom kozjega jogurta in črno zemljo rdeče pese. Za namazat pa doda še žličnik piščančje jetrne paštete z domačo malinovo marmelado in oblatom sušenega brioša. Takoj ti je žal, da si šele prvič v Vili Bled.

Najboljša med mušnicami v juhi in rižoti

Ker je bil tunov tatar za oči pretemen, je bilo vse drugo na krožniku živih in ješčih barv. Dve rezini tuna na hitro popečeni, v ovoju različnih poprov in sezama, zraven alge wakame, marinirane s sojino omako, rahlo sladkastega okusa in zelo hrustljave, da dodajo svežino in hrustljavo zvočno kuliso. Dno krožnika pobarvano z grahovim pirejem, dodana še marinirana grahova zrna in najlepši listi svežih solatk.

Sestavljena solata je smešno ime zaradi vzporednice s konfekcijskimi solatami v menznem načinu gostilniškega prehranjevanja. Seveda je tudi v blejski vili solata zelena, toda v obliki pireja. Bivolja mocarela se sveže sveti v svetlobi grajske nevsiljive razsvetljave, v sredici je še malo tekoča, da se razlije vse do paradižnikovega želeja, ki tvori novi dokaz, da je v kreativni kuhinji vsaka jed lahko drugačna od navade in običaja. Špargljem je sicer že potekla sezona, a zeleni so v takšnih jedeh (izjemoma) dovoljeni, saj ne ustvarjajo le tridimenzionalnosti na belem krožniku, ki se ne važi z obliko in velikostjo, temveč se ujemajo s pomladno mladostjo nežnih solatnih listov. Jagodic ima rad barve, iz katerih s pomočjo različnih struktur gradi kombinacije okusov, ki se ne omejujejo s tradicijo, temveč se zgledujejo po globalnosti blejskih gostov.

”Danes imamo tudi karžlje,” je napovedal kompetenten natakar, ki je svoje delo opravil na nivoju svojega šefa kuhinje. Najboljšo med mušnicami, ki je pri nas zaščitena pred nabiranjem, sva zato dobila v juhi in še rižoti. Jesenska krompirjeva juha s porom in porovo peno je dobila bolj sveže-poletni navdih, očitno pa je bilo, da je tudi z “navadno” juho chef hotel dokazati svoje razgledano znanje. Le na koncu se je nekje izgubil ščep soli. Sicer pa so vse jedi, vsi krožniki in hodi brezhibni v rokodelski spretnosti kuharske brigade, ki jo sicer v Vili Bled prešteje že ena roka.

Zato je bila tudi rižota (s karžlji) končno – rižota! To pa je le takrat, ko je srednjedolgi riž pošteno in debelo opit od najboljšega fonda, ki mu na koncu na pomoč izdatno priskočita še smetana in maslo. Je že tako, da prava rižota ni ravno dietična jed. Kot tudi ni visoka kuhinja, ki si jo zato privoščimo le izbrano, pa ne zgolj zaradi cene. To dokazuje tudi Vila Bled, ki je kljub turbulentni preteklosti pod novimi lastniki uspela ohraniti svojo ekskluzivnost, pa čeprav s sobami seže le do štirih zvezdic, a zato s kuhinjo skrbi, da najbolj razvajeni blejski gostje dobijo svojo običajno porcijo vrhunskega kulinaričnega doživetja.

Zbrinc v raviolih in beli polenti

Da sodi v vrh slovenskih kuharskih mojstrov, je Igor Jagodic dokazal tudi s finalom večerje, med katero so pri sosednjih mizah govorili nemško, angleško, italijansko in rusko. Ob tem pa kljub čisti petki vseeno pripomba, ki Vilo Bled še ovira do popolnosti. Ne kljub pretežno mednarodnim gostom, temveč ravno zaradi njih. Četudi je uvoženi primerljiva dobava najboljših sestavin iz domačih logov največja težava vrhunskih kuharjev, sta ravno v tem tako izziv kot tudi obveza –zbrinc, skuta in korenje so še premalo, Vili Bled zmanjka, da bi smuč bil iz gorenjskega jezera, jagenjček pa s planšarske planine. Domače poreklo! Kar ga ni, naj bo, kar je, naj se ve.

Kajti file smuča, s pirejem peteršiljevega korena, ravioli z zbrincem in špinačo ter izbrano mlado zelenjavo, v ribji šampanjski omaki, bi morali poskusiti vsi mladi slovenski kuharji, ki imajo dovolj ambicij, da si želijo kaj več kot le lupiti in cvreti! Enako velja tudi za jagenjčkov hrbet, pečen z zeliščno skorjico, h kateremu je kuhar za družbo in presenečenje dodal še popečen jagnječji priželjc, z belo polento, izboljšano z zbrincem, in croustillantom (hrustljavo ocvrto cigaro iz tankega maslenega listnatega testa) z zelenjavnim nadevom.

Izlet med svetovljanskimi kuharskimi triki in sestavinami pojočih imen je ponudil tudi najslajši del večera, v katerem je bila rabarbara kuhana v malinovem sirupu, z moussem tolminske skute in bele čokolade ter kompotom rabarbare in malin, ob sorbetu limone in limonovega timijana, čokoladni del pa tudi oblikovno melodičen, saj so za note na čokoladnem črtovju poskrbeli jagodni žele, mousse čokolade Manjari in espuma bele čokolade Ivoire (obe iz Valrhonine grand crus kolekcije najboljših svetovnih čokolad). Da se je dobrojedsko doživetje v Vili Bled končalo kot se je začelo, se je sladoled iz limonovih listov počasi topil na – čokoladni zemlji.

Zakaj obiskati?

Če niste ravno dobro podložen tujec, ki želi videti Bled, a se izogniti turistični gneči v bližini kremne rezine … Če niste slučajno slovenski lastnik angleške limuzine, ki se dobro počuti le na granitnih tlakovcih maršalove graščine … Brez skrbi, nič od tega ni potrebno, da ste iz oči v oči z blejskim gradom na drugi strani jezera! Večerja v (nekoč) najbolj elitni slovenski vili je kulinarično doživetje, zaradi katerega se je potrebno odreči le dvema, trem povprečnim kosilom. Ni (še) najboljše v Sloveniji, je pa najbližje temu, kar v svetu velja kot standard visoke kuhinje, ki ima najraje prestižne lokacije in svetovno razgledane kuharske chefe, ki se tikajo z najboljšimi sestavinami mednarodnih (francoskih) imen in najsodobnejšimi tehnikami mednarodnih (kuharskih) zvezd.

Vino 4,5

Še tako vinsko razvajen tujec se bo počutil domače, še tako vinsko radoveden pa bo spoznal najboljše slovenske vinarje. Bjana brut, 2004, je orosila pogled na iskrive mehurčke in jezero. Malvazija, 2009, Rojac, je zlakotnila s svežino in istrsko iskrenostjo, chardonnay, 2007, Sutor, se je z resnostjo in krepkostjo lotil objemanja karžljev, sauvignon, 2006, Edi Simčič, je bil kavalir ribjega krožnika, Merlot, 2004, Movia, je potrdil svetovljanskost in vrhunstvo slovenskih vin.
Komentar bralcev:

9. 1. 2013: Nekaj nepozabnega je bilo avgusta, lep razgled, odličen kuhar in profesionalna postrežba mladega natakarja z ogromnim znanjem o vinih in hrani.
17. 9. 2011: nepozabno


Dodatni podatki

Kako do tja:  izza ograje na levi strani jezera

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
vrhunsko

Naslov:  Cesta Svobode 26, Bled

Telefon:  04 575 3710

www:  www.vila-bled.si

E-pošta:  info@vila-bled.si

Zaprto:  nikoli; odprto vsak dan med 12. in 15. uro ter med 19. in 22.30 uro

Lastnik:  Sportina d.d.

Kuhar:  Igor Jagodic

Cene:  hladne predjedi 12,50 do 21, juhe 7 do 8,50, tople predjedi 12 do 16, glavne jedi 18 do 29, sladice 8 do 10; pogrinjek 3,50; degustacijski meni 40 € (4 hodi) in 60 € (7 hodov)

Jedi:
visoka slovenska kuhinja; slovenska tradicija in mednarodna sodobnost

Dodatno:
hotel v Titovi vili

Leto obiska:  avgust 2011   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND