Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (77 od 100)


Gostilna ocenjena 14 krat

Hrana:
13 krat
Vina:
13 krat
Postrežba:
14 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
13 krat
Cena/kakovost:
13 krat

Ocenite gostilno
 

Meringue Pavlova s sezonskimi sadeži


Srnin file v čokoladni omaki s črnimi orehi


Pečena gosja jetra na solati rdečega zelja s figovim chutneyem


Majhna restavracija z velikim kuharjem na blejski promenadi

 
Promenada, Bled 5,5
Pri kuharju z veliko začetnico

Na blejski promenadi, pod hotelom Park, čez cesto kremšnit, zraven picerije, je vsak dan, razen ponedeljka, predavanje, ki se posluša z usti. Ni namenjeno le svetovljanskim turistom, temveč tudi vsem slovenskim dobrojedcem in gastronomskim profesionalcem, saj o visoki francoski kuhinji s slovensko dušo predava kuhar, ki si je edini med Slovenec prikuhal Michelinovo zvezdico. S Promenado je Bled dobil haute cuisine, njegovi gostje pa restavracijo, v kateri se še vedno in spet predvsem - kuha. Andrej Kuhar je točno to. Kuhar z veliko začetnico!

Amuse-bouche (kuharjev pozdrav) je mousse (pena) iz dimljene jegulje z wasabi (japonski hren) želejem in rdečo peso. Zraven je še topel kruh iz domače dopeke. Mehurčki so šampanjski, Moetovi, pogrinjki so beli, stoli oblečeni, stene rdeče, preproge na tleh pa iz vile. Drsna vrata v kuhinjo so odprta, da ima chef pregled.

Tuno je začinil z makom in olivnim oljem, ji dodal drobne kocke jajčevca in oblil, ali bolje, obložil, z omako japonskega hrena. Se v vrhunski kuhinji lahko kaj ponovi? Lahko, če se iz kuharjevega pozdrava. Zato pa amuse napove, kaj te čaka.

Abeceda vrhunske kuhinje

Opoldan so ga zaposlili poslovneži, jesenski večer na Bledu pa je avtobusen. Zgoraj v hotelu (Park) je zato gneča, spodaj, v novi restavraciji Promenada, pa je mirno in preveč prazno. Spletna stran je še v izdelavi, po hotelu napisi še vedno vodijo v picerijo, niti telefonisti si še niso zapomnili novega imena. Toda chef Kuhar je poln energije, idej in želje, da pokaže svoje veliko znanje. Bled je postal kulinarično vrhunski! Zato se spodobi omeniti: mecen Promenada so Sava hoteli. Takšna sta običaj in praksa tudi v svetu, visoko kuhinjo si je potrebno privoščiti. Zato je tudi Promenado potrebno vzeti po šolsko.

V vrhunski kuhinji se vse vedno začne s foie gras. Kuharjeva gosja jetra so s figovim chutneyem, na rdečem zelju. Barva zelja pove vse. Zelje je surovo, toda takšno barvo je potrebno "skuhati". Oksidirano dolgočasno rdečo solatno barvo, ki v vrhunski kuhinji nima kaj iskati pod foie gras, so brusnice spremenile v živ(ahn)o rdečo gourmet steljico. Toda, šele omaka! Seveda, iz tartufov in seveda so črne gomoljike iz Perigorda. Chef jih sterilizira, da dobi njihov sok, ki mu doda malinov kis. Za garnituro rumena solatka in holandska kreša. "Zdaj je modna, drugo leto tega že ne bo več," komentira svoj izbor  in edino resnico vsake ambiciozne kuhinje: "Z dobavo so težave. Veliko stvari moram zavrniti, veliko moramo zato dobiti direktno iz Pariza." Andrej Kuhar je na Bledu zastavil resno. Abecede vrhunske (francoske) kuhinje se pri nas ne da nikjer tako dobro okusiti.

Juha je curry kapučino, na ražnjiču pa je nežno ogret škamp. Kombinacija okusov navduši in napove bližnjo zimo: curry, limonska trava, jabolko, banana. Sladko je in pekoče hkrati, gosto in zračno, predvsem pa barvito. V Kuharjevi kuhinji se nasitijo tudi oči. Barve so začimba okusa.

Vrhunske slovenske sestavine, kje ste?

Pegatkina esenca z mavrahi je prekrita z listnatim testom. Havba je tanka, rumeno-rjavo in vabljivo zapečena, da kar kliče: "Kuharji slovenskih gobovih juh, sporočam vam, da so skodelice iz rženega kruha preteklost." Čistost okusa, dovršenost izvedbe, vrhunskost sestavin. Pegatka je iz Francije, ker jih pri nas (še) ni, mavrahi so iz Prekmurja. Vrhunski kuharji potrebujejo vrhunske sestavine. Tudi zato je Promenada tako pomembna, Andrej Kuhar pa tako dobrodošel. Slovenski proizvajalci, pokažite kaj znate!

Če bi bila rižota z baziliko in brancinom rdeča, bi bilo preveč preprosto. Ker pa je paradižnikova omaka bela, je tudi rižota kot milanese, gostljato-tekoča in kremasto-zobata. Riba je pečena tako, da je koža hrustljava, a ne črna, temveč bleščeča, meso pa belo, toda le tako, da ni več prozorno (surovo). Na drugem krožniku, kjer je odprta lazanja iz testa trobojnice (paradižnik in sipino črnilo) sta ob ribi še jakobinka in jastog, zato sta omaki kar dve, ribja in jastogova, vse skupaj pa povezuje špinača. Kateri mladi kuhar danes pozna 80 garnitur (prilog)? Chiffonade k hladnim jedem, mirabeau k pečenemu mesu…

K srninemu fileju pa črni orehi. Lahko bi bili tudi (črni) tartufi, toda to imajo drugi, črne orehe pa je potrebno deset ur prekuhavati! Tudi vlivanci so tako miniaturni, da je potrebno zanje zgodaj vstati. In kostanji so tako karamelizirani, da je ob čokoladni nastala še nova omaka.

Nič manj dela in še več spretnosti je zadala postrv. Kako je kos tako zvil, da je file ostal debel, pa še polnjen? Ker je nadev farce, so v njem potočni raki, omaka pa je šampanjska. Jih je kdo preštel? V Promenadi vsak dan skuhajo 12 fondov, vlagajo, vkuhavajo, predelujejo. V vrhunski kuhinji se delo začne zgodaj, konča pozno.

Vseeno pa je kuhar in Kuhar, ki na koncu prisede, saj izkušnje takoj prepoznajo ocenjevalce, poln idej in načrtov. Čeprav je Promenada še čisto sveža, pravo gourmet restavracijo vidi čez cesto, tam, kjer imajo kremne rezine najlepši pogled na jezero. Pred njo bo fontana, ker pomeni življenje. Samo, da bodo gostje. Naredil jim bo polže na krompirjevi kremi s peteršiljevo omako, žabje krake, toda ne ocvrte, polnjeno telečje srce, s kruhom, tartufi in jurčki, ali polnjena ledvička, gosji vrat in svinjske nogice. Za sladico pa majhno crepes (omleto) z zlatom.

Zakaj obiskati?

Ker je Andrej Kuhar pred dolgimi leti prišel v Nemčijo, toda: "Ko sem videl, kaj kuhajo, same težke omake," se je hotel takoj obrniti. Potem pa se je spremenilo, zelo. Tudi sam je pri tem pomagal.

Ker se Andrej Kuhar po dolgih letih v Nemčiji ob vrnitvi v domovino ni takoj obrnil, ko je videl, kaj pri nas kuhajo. Tudi pri nas se bo spremenilo, zelo. Preverite v Promenadi!

Vina

Kuhar Kuhar ima tudi brata, mesarja Kuharja. Za hrano je, torej, poskrbljeno, za vinsko klet pa še bo. Vinska karta nastaja, pomaga tudi Robert Gorjak. Cilj je 120 etiket.

H gosjim jetrom je bil izbor Batičevega Valentina preveč iz stare šole, zato je boljše zadel s sladko Pavlovo iz beljakove mase. Začetne jedi je zvesto spremljal zeleni silvanec, Marof, 2008, zelo svež, saden, aromatičen, celo pikanten, predvsem pa nadvse piten. Veliko rdeče, Movia, 2003, k srni, odprto malo prej, ker ga je chef potreboval za (čokoladno) omako, je bilo kot hrana, torej haute.Komentar bralcev:

4. 1. 2012: Bili smo marca lani. Za zacetek nam je natakarica, brez vinske karte , ponudila aperitiv penino Kristal, izbrali smo kar Zlato penino. Takega podcenjevanja nisem dozivel niti v miselinovih gostilnah. Nato smo popili dve beli buteljki in sem gospo vprasal za hisno vino. Prinesla mi je kozarec Belega laboda- kuve Pulus, ki stane v trgovini 2- 3 Evre/ L in nic vec, oni pa odprto vino za 30 evrov/ L. Odiranje na kvadrat. Hrana je bila se kar solidna. Cena na koncu pa vrhunska. Jasno mi je bilo zakaj smo sedeli sami tam in nikoli vec se ne vrnemo. 100%.
12. 12. 2010: Prvič, sistem Sava s svojo realsocialistično rigidnostjo je popolnoma nekompatibilen z vrhunsko kulinariko. Na medmrežju se pojavlja naslov vile nasproti hotela Toplice in ne hotela Park (številka 12 namesto 15). Recepcija hotela Golf (ki je na telefonski številki hotela Park…) te usmerja prav tako nasproti Toplic. V sami restavraciji telefona niti ne dvigajo… Nič kaj bistveno drugače ni na njihovi drugi prestižni lokaciji, restavraciji Prestige v Livadi v Moravskih Toplicah. Ne ve levica, kaj dela desnica. Kaj potem pomaga odlična kulinarika tako tu, kot tam, če še gosta ne zanjo pravilno napovedati in ga usmeriti! Drugič, težko sprejmem pet in pol zvezdic za restavracijo, v katero skozi improvizirani vetrolov hodijo radovedni domačini zgolj pogledat kaj je tu novega. V kateri pijem izjemno drago vino (šticunge faktorja tri na nabavno – skoraj 100 evrov za sicer odlični Aleksov Duet Lex 2004) iz izjemno cenenih kozarcev. V kateri mi natakar namesto kakršnekoli vinske karte (seveda v izdelavi) na izust ponudi tri bela in pet rdečih vin. Danes ta ocena pač ne more držati! Prepričan pa sem, da bo držala takrat, ko bo pripravljena vinska karta (in zaloga) s 120 vhodi, ko bo interier v skladu z Andrejevimi željami prilagojen pričakovanemu zahtevnemu gostu. Saj, tretjič, kuhinja je res na ravni te ocene. Natančnost izvedbe, barve, zelenjava in čudovite lahkotne omake so tisto, kar te očara. Nežni in ubrani okusi, eksotični perfektno usklajeni z znanimi. Od pogrinjka do pralin, brez napake, crescendo in pol! Vredno obiska, ki pa izrazito ne bo poceni. Pri ljubljanskem tekmecu bi prišel skozi doživetje te ravni vsaj tretjino ceneje, pri vipavskem pa skoraj polovico! Pa tudi vem, da marsikateri ljubitelj vrhunskih kulinaričnih užitkov (vsaj za enega znanega in pišočega sem prepričan) ne bo navdušen – vendarle gre za bolj (severno)nemško pedantno inačico haute-cuisine kot za nam veliko bolj poznano in ležerno mediteransko. Pa še nekaj: prostor za “umivanje rok”. Brezhibno čist in lepo vzdrževan. A manjka mu pridih topline – malo zelenja ali cvetja, kak prtiček, slika, recimo male tekstilne brisačke za enkratno uzporabo… Resda je ves lokal koncipiran bolj moderno in hladno, s pravo antologijo slik stolov Adriane Maraž izpred treh desetletij, a tu bi morda ta dotik bolj osebnega dal dodaten šarm. Upam, da bo Andreju na Bledu končno uspelo! Zasluži si. Računam, da se bom ob naslednjem obisku (ko bodo spomladi menda na vrsti tisti res pravi polži) lahko v celoti strinjal z avtorjevo oceno.


Dodatni podatki

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
kreativno

Naslov:  Cesta svobode 15, Bled

Telefon:  04 579 1839

E-pošta:  restavracija-promenada@hotelibled.si

Zaprto:  v ponedeljek; odprto od torka do nedelje med 12. in 22. uro

Lastnik:  Sava hoteli

Kuhar:  chef Andrej Kuhar

Cene:  hladne in tople predjedi 12 do 19, juhe 6,50 do 9,50, glavne jedi 12 do 29, sladice 7,50 do 8,50; gourmet meni s 7 hodi 69 €, meni s 3 hodi 28 €

Jedi:
francoska visoka kuhinja z vplivi iz Italije, Avstrije in, seveda, Slovenije

Dodatno:
kuharski tečaji

Leto obiska:  november 2010

Ponoven obisk:  obvezno   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND