Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (58 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 

Valoviti krožnik in zelišča - hobotnica po primoštensko


Jakobovi pokrovači - z oljem s Šolte in tartufi iz Istre


Ne le iz globin - skuša s krompirjem in blitvo


Na vrtu - krušna peč na drva in ribji žar na oglje

 
Novi svet pri Stolnici, Maribor, 3,5
Sveže in ne le iz globin

Včasih je bila dovolj le cerkev, katere zvonik se je videl na drugi hrib. Danes mora biti ob cerkvi še morska gostilna, katere vonj se širi po celini. Vera v morsko kuhinjo je na Slovenskem globoka in množična. Lignjev iz uvoza se poje več kot govedine iz juhe oziroma manj kot slovenski ribiči nalovijo, bolj so naši zamrzovalniki polni. Toda, nekatere morske gostilne so vseeno - stolne. In ena, v Mariboru, sredi mesta, je celo ob Stolnici.


Že Rudolf Maister in Roman Abramovič sta bila tam. General, ki je zgradbi, ko je bila v njej še prva mariborska kavarna, celo (neuradno) uradoval, ji je zapustil spominsko sobo, milijarder, ki je le vodo spil, pa spominske slike, na katerih se je kislo držal, kot da bi vedel, kaj Ruse čaka v Ljudskem vrtu.

Ne želim družabno opravljati, temveč le povedati, da ima Novi svet (prvi je bil sicer v Jurčičevi ulici) zgodovino in da je znan. To pa pomeni, da bodo eni rekli, da je ocena prenizka, drugi pa bo previsoka. Nikomur, skratka, ne bo prav. Zato je potrebno pojasniti.

Dalmatinska iskrenost

Pri morski hrani gre dejansko za problem. Prvič ob Jadranu, kjer nikoli ne veš, ali te bodo okrog prinesli… Drugič v dalmatinski kuhinji, ki se ji, v skladu z značajem, ne da… In, tretjič, pri gostih. Razlog pa je pri vseh treh enak: sveža riba! Jadran: kdaj je res sveža? Dalmacija: torej je delo že opravljeno (le še račun je potrebno napisati). Gostje: ker se na morju nismo naučili prepoznati rdečih škrg, jemo porcijske ribe, ki se dajo najlepše zamrzniti. In, ker smo se naučili, da je za ribo potreben le žar, imamo najraje, ko nam jih spečejo na električni plošči in zatem utopijo v česnu.

Tudi Novi svet se ni izognil tej morski uniformiranosti. Sicer pa, zakaj bi se?! Navsezadnje, po hamburgerjih na vogalu, picah v trikotnikih in čevapčičih na domačem vrtu se na Slovenskem poje največ kalamarov iz daljnih dežel. Nič čudnega, da ima vsaka slovenska gostilna, ki bi rada odplačala kredit, enak jedilni spisek.

Tudi iz Novega sveta se še na Gosposki ve, kaj je kdo tam jedel. Tudi Novi svet je prelit s tržaško omako. Tudi Novi svet je poln, ker mora preživeti.

Toda Novi svet ima tudi iskreno (dalmatinsko) stran. Odvisno pač, kaj naročiš. V morski solati in znani družbi so sicer tudi "umetne" ribje rolice, toda pred solato je kuhar h gorkemu kruhu iz krušne peči, ki gori od jutra do jutra in na vsako mizo pošilja sveže štručke, bele in polnozrnate - a le zakaj jih je potrebno posebej naročiti?! -, poslal tudi hišni ribji namaz, ki je boljši od bakalarja, ki spremlja solato.

Hobotnica je jadranska in primoštenska, z rdečo čebulo, kar je malo divje, toda prija zato, ker je malo drugače in ker se ujema s krompirjem in paradižnikovimi češnjevci. Okusu sicer zmanjka več olivnega olja, toda saj je na mizi. A kaj, ko se natakar šele pri tretjem hodu spomni, da ga predstavi. S Šolte je.

Kapesante postrežejo na trtnih listih, por režejo na julien, s timijanovi cvetovi krasijo. Školjke niso v lupini zato, ker jih je kuhar vanje postavil, temveč, ker so v njih zrastle. Dobava je trikrat tedensko in kdor ne verjame, naj se kar muči z mišico, s katero se jakobinka oprijema svoje hiše. Spečena tam, kjer bi drugi pekli pice, je v mesu čvrsta, v okusu sočna, v vonju posebna. Zato, ker je to nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi poletnim črnim tartufom. Šele, ko so v takšni (in) pravi družbi, dobijo smisel.

Ne le ribe iz globin

Sestavine Novega sveta imajo poreklo, rok trajanja, znane dobavitelje. Temu ni potrebno veliko dodati. Po temnem sprehodu mimo šanka, kuhinje, okroglih miz se odpre dvoriščni vrt, na katerem ni le cigaretnega dima temveč tudi vonj pravih gradel. Šefi so vedno tam, natakarjev ni potrebno ob vsakem obisku spoznavati, glasba je morska, kuhar ob žaru pa zjutraj podreza po (še vedno) žerjavici in doda novo vrečo oglja.

Tudi drugi imajo nove in velike krožnike, tudi drugi že vedo, da zelišča ne zrastejo posušena, tudi drugi znajo škampove klešče zviti v jogino pozo. Toda ribja juha v Novem svetu ni s curryjem le zaradi lepšega, temveč jo poješ, z lignji, tremi vrstami rib in dvema školjk vred, tako, da si ves rumen okrog ust.

Škamp, ki ni le za okras plaval v juhi, saj je bil jadransko sladek, je spodbudil naročilo, ki se mu, odkar se Nemci več ne slikajo s škampi, saj kuharji z njimi oblagajo celo pice, gostje pa si jih naročajo ob mešanem mesu z žara,celo ob valovih izogibava. V Novem svetu pa so spet zadišali, kot bi bila v Kvarnerju.

Ker so bile bele ribe prevelike, bi si kje drugje že moral naročiti zrezek, v Novem svetu pa ribe, na srečo, ne plavajo le globoko. Šele takrat, ko ima gostilna na gradelah sveže skuše, se lahko imenuje za morsko gostilno! Vse druge so le slabi ponaredki. Pri vseh drugih nikoli ne veš, kdaj te okrog prinesejo in kdaj se jim ne da… Tukaj pa sem kuharju gledal pod prste, kako se je potil ob vročem žaru, kako je na gradelah nastavil višino, kako je očistil rešetko, kako je ribo obrnil.

Zakaj obiskati?

Nisem navijač dalmatinske kuhinje. Zato, ker nikoli ne bo nova. Za novosti je potrebna ustvarjalnost, to pa se dalmatinskim kuharjem ne ljubi… A ravno to je tudi največja odlika dalmatinske kuhinje! Čim manj ustvarjalnosti in čim več odličnih sestavin! Kajti, ko so te iskrene (sveže), potem je dalmatinsko kuhinjo potrebno obravnavati enako resno in z apetitom kot vsako, ki je zaljubljena v lokalne produkte in zaklade. Novi svet to ve!

Vina

Vinski list je v obliki vinskega lista, za morsko gostilno med bolj ambicioznimi. Vseeno pa bi v takšni gostilni, ki ima goste od malic do degustacijskega menija, od špricerjev do francoskih šampanjcev, lahko razmislili o pravem someljeju, vinskem svetovalcu, ki bi prišel k mizi po naročilu in ki bi svetoval glede nanj. Pa čeprav ga tudi drugi (še) nimajo.

Chardonnay, 2007, Dveri pax, in sauvignon, 2009, Verus sta dokazala, da Štajerci znajo tudi plavati, še posebej, če v večjih valovih krmilo prevzame malvazija (Santomas, 2008). Drniški merlot, 2006, pa je dokazal, da "plava" riba plava v rdečem.
Komentar bralcev:

17. 9. 2013: Sem Mariborčanka, v vaši gostilni me ne boste več videli. V četrtek, 12.9.2013 sem dobila postreženo surovo ribo, ki je tudi imela čuden vonj. Brez opravičila so mi jo odnesli in me lepo vprašali, če želim še kaj...ŠE KAJ? Poskusite vi jesti še dalje, ko se vam enkrat dvigne želodec. Lep pozdrav Inge iz Maribora


Dodatni podatki

Kako do tja:  v središču mesta, ob Stolnici in SNG

Regija:  Štajerska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Slomškov trg 5, Maribor

Telefon:  02 250 0486

E-pošta:  novi-svet@triera.net

Zaprto:  ni; odprto od ponedeljka do četrtka med 10. in 23. uro, v petek in soboto med 10. in 24. uro, v nedeljo med 11. in 21. uro

Lastnik:  Tanja Blas in Niki Polner

Cene:  hladne predjedi 6,50 do 12, juhe 2,50 do 6, tople predjedi 6,50 do 11, 50, glavne jedi 4,50 do 22, sladice 2,50 do 5,50

Jedi:
morska dalmatinska kuhinja

Dodatno:
Slomškov trg

Leto obiska:  september 2010

Ponoven obisk:  brez morja tudi na celini ne gre   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND