Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (47 od 100)


Gostilna ocenjena 4 krat

Hrana:
4 krat
Vina:
4 krat
Postrežba:
4 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
4 krat
Cena/kakovost:
4 krat

Ocenite gostilno
 

Slovenjegoriška gibanica iz dveh plasti


Gratinirani polži z zeliščnim maslom


Domača tunka z zaseko, ocvirki in ocvrto čebulo


Na Griču na Sv. Trojici v Slovenskih goricah

 
Na griču, Sv. Trojica, 2,5
Svežina pri treh zvonikih

Ni jih veliko na tistem koncu. Sredi pic, bifejev, velikih plošč in malih ambicij je na vrhu hriba, ki gleda proti trem zvonikom, vsa v zelenju in lični fasadi, kot odrešitev, ki se ne nasmiha le lačnim, temveč tudi zahtevnim. Na griču je družinska gostilna - oče je med lonci, mama med gosti, hči med papirji -, ki povprečju hrabro v bran ponuja sezonsko razumevanje regionalne slovenjegoriške kuhinje. In pri tem, pravilno, izpostavlja tudi okoliška vina.

Jedilni list poudarja " zdrave, lahke, ribje jedi", priporočilo pri mizi opomni: "Poznani smo po polžih in žabjih krakih", posebna ponudba je "sezonsko obarvana, zato vas vabimo, da nas večkrat obiščete", dnevni letak pa napoveduje tudi "gričburgerje", z mletim mesom, dunajskim zrezkom, slanino ali sirom.

Čeprav prav na vrhu trojiškega hriba stoji prelepa cerkvica s tremi zvoniki in se v dolini sredi plodnih njiv blešči idilično jezero, po Slovenskih goricah še ne vodijo dobrojedske ceste, zato Na griču, kjer se sicer sezonsko trudijo, igrajo na sigurno. Naj se najde za vsakogar, ki bo zašel k nam… Torej, od tunke, bograča in gobove juhe z ajdovimi žganci do govejega karpača na rukoli, dimljenih gosjih in račjih prsi na žaru, od zloženke paradižnika in mocarele do kovača, grdobine, kalamarov in giric, od polžev in žabjih krakov, do tartufov, škampov in špargljev. Nič čudnega, če ob takšni pestrosti ni vse tako, kot bi lahko bilo. Zato, če vam ni odveč, nekaj nasvetov.

Zaupajte domačemu

Prvi: ne berite, temveč poslušajte! Čeprav se šparglji poslavljajo, "pri nas še so", na veliko načinov, kar o Griču pove, da ga ni strah svežine, zelenjave in letnih časov. Povejte, zato, gospodarici, da hočete več. Da vas ni strah muh, pa četudi so še tako nadležne. Da bo le kuhar pokazal, kar zna. Midva pri tem, očitno, nisva bila dovolj prepričljiva, saj je bilo včasih že boljše.

Drugi: zaupajte domačemu! Čeprav ima tudi Grič podobne zelene zavese in nogometne serviete, čeprav imajo stoli visoka in zvita naslonjala, čeprav so na mizah visoki peclji v troje in čeprav so krožniki veliki, pa Grič pozdravi z domačo jetrno pašteto polnega in domačega okusa, h kateremu črna redkev, opita z bučnim oljem, ki odišavi celotno sobo, ne prispeva zgolj slike, temveč z domačim kruhom predstavi kuharja, ki ne želi le poslušati gostov, temveč tudi svoje veselje do lokalnih okusov.

Tunka je sicer slana, toda to je v Slovenskih goricah običaj. Spominja na vinsko cesto, pa ne le na tej strani meje. Čebula, tanko zrezana, pomokana in ocvrta, je hrustljava in vinski kozarec je kar prehitro prazen. Poskusite tudi gobovo ali govejo juho.

Tretji: izpustite tartufe! Ponujajo jih s kalamari (!) in na juhi. Slednja je krompirjeva, na krožniku iz večernega mestnega programa. Takšni so tudi naribani tartufi, zgolj za vtis torej, čeprav jim gre v dobro, da se ne skrivajo za sintetičnim oljem. Če bi v to krompirjevo juho dali raje lisičke, ki so se v okoliških gozdovih že začele dvigovati iz mahu, bi bilo, seveda, neprimerno boljše.

Vsakemu kos gibanice

Četrti: ne izpustite polžev! Gratinirani polži z zeliščnim maslom so bili najboljša jed "muhastega" kosila. Do izraza je prišel tudi sveži in domači kruh, zato se splača do Svete Trojice zgolj zaradi sočnih in okusnih polžev, ki se kopajo v gostljati zeliščni omaki. S kozarcem suhega okoliškega vina zadovoljstvo ne potrebuje drugega priporočila.

Peti: zajčka pustite teči! Zajčkov rostbif z brusnično omako in skutnimi štruklji je iz tiste Gričeve ponudbe, ki gostilno loči od bližnje in daljne konkurence. Ker uporablja najboljši kos divjega kunca, ker mu doda sirove štruklje, ki so v sladki inačici specialiteta hiše, in ker se brusnična omaka sliši boljše od marmelade v hruškovi vdolbini. Žal pa tokrat oče Černec ni bil v formi in je zajčkove fileje tako izsušil, da tudi sočni štrukelj, polnjen dvojno, s skuto in zelišči, skrbno in tanko zvaljan, ni prav nič pomagal. Avtogol je zabila še brusnična omaka, ki ni zmogla dlje od preveč želirane marmelade. Pa četudi je hruško zamenjal jabolčni krhelj, meso pa se je povaljalo v sezamu.

Šesti: ne kombinirajte! Ker so špargljev ponudili več vrst, sva skušala združiti dve jedi v eni, testenine in postrv, šparglje in mladi grah. Pa žal ni uspelo… Ko se je pekla postrv, so se rezanci sprijeli, ko so se pekli zeleni šparglji, se je omaka izsušila. Pa verjamem, da je lahko dobro. Omaka iz mladega graha je sveža ideja, če so zraven še šparglji, ne škodi. Le postrv potrebuje drugačno vsebino, saj se le na žaru in s kožo popečena počuti kot na suhem, ne pa v vodi.

Sedmi: vsakemu njegov kos gibanice! Midva sva se, namreč, delala fina in si jo delila. "Ne morem več. Ti pojej zadnji kos. Ne, ti…" so bili le vljudnostne fraze, ki niso poslušale apetita. Slovenjegoriška gibanica v gostilni Na griču je iz dvojnih plasti, vlečenega testa, skute in jabolk. S sladkorjem v prahu in smetano, žal rastlinsko, zjutraj spečena in za kosilo brez mikro valov, bi ob drugi priložnosti, zgolj v družbi polžev, prinesla cel sonček več!

Zakaj obiskati?

Škoda bi bilo, če bi se peljali mimo. Zato, ker v tistih krajih ni veliko takšnih, ki si upajo biti drugačni. Oboroženi z nasveti boste končali v - vinoteki.

Vina

Škoda, da so Černecovi sramežljivi. Kako sicer razumeti to, da imajo tako lepo vinoteko, v kateri vina zavijejo tudi za domov, pa ne povabijo vanjo? Še posebej, ker je regionalnost Griča najbolj izrazita prav pri vinih.

Vinskega lista sicer ni bilo na spregled, zato pa je gospodarica suvereno priporočala vina. Pa ne tistih, ki jih vsi poznajo, temveč le tiste, ki imajo vinograde kamor seže pogled s trojiškega griča. Med belimi Senekovič, Očkerl (lepo harmoničen in suh sauvignon, 2008), Karner Plateis… Pri rdečih Dveri Pax, ker si Benedict red, 2008, v katerem je "skrit" tudi zweigelt, to zasluži.Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  z avtoceste na odcepu za Lenart

Regija:  Štajerska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Cesta Maksa Kavčiča 2, Sveta Trojica

Telefon:  02 729 2356

www:  www.gostilnanagricu.com

E-pošta:  info@gostilnanagricu.com

Zaprto:  ponedeljek; odprto od torka do četrtka med 10. in 22. uro, v petek in soboto med 10. in 23. uro, v nedeljo med 9. in 20 uro

Lastnik:  Ana, Natalija in Rudi Černec

Kuhar:  Rudi Černec

Cene:  hladne predjedi 6,80 do 9,70, juhe2,80 do 4,70, tople predjedi 4,90 do 12,10, glavne jedi 7,10 do 19,20, sladice 3,10 do 3,90

Jedi:
podeželska kuhinja, ki se trudi biti sveža, lahka in sezonska

Dodatno:
vinoteka

Leto obiska:  junij 2010

Ponoven obisk:  v tretje gre rado   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND