Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (56 od 100)


Gostilna ocenjena 8 krat

Hrana:
8 krat
Vina:
8 krat
Postrežba:
8 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
8 krat
Cena/kakovost:
8 krat

Ocenite gostilno
 

Čokoladni fondant, tudi za tri predsednike


Smuč, polenta, pena in regrat z rozinami


Hobotnica, toda na motovilcu in kislem zelju


Notranjost je še vedno domačna, čeprav že postarana


Rezanci s škampi v siru

 
Ribič, Ptuj, 3,5
Originalno prilagajanje

Zakaj so trije predsedniki izbrali Ribiča za svoje ptujsko kosilo? Zato, ker smo ga napovedali v Nedelu… Ne, resno, zakaj je ptujski Ribič že tako dolgo priljubljen, kar na dolgi rok sicer ni značilnost \\\"družbenih\\\" gostiln? Zato, ker se časi spreminjajo, Ribič pa z njimi! Ni sicer vedno enako dober, toda kdo, vključno s sedanjimi časi, pa je? Bolj pomembno je, da ni nikoli - slab! Šefi, kuharji, natakarji se menjujejo, gostje pa, torej, ostajajo.


Čeprav se pozdravi menjujejo. Sedaj, namreč, Ribič pozdravlja z zaseko! Toda gostilne ob Dravi vseeno ni potrebno preimenovati. "Zaseka" je iz kozic, namesto črnega kolača je namazana na valovite ocvrtke iz testa, celoten pozdrav pa je poveznjen čez kozarec hišnega sauvignona. Priznam, Ribič me je presenetil. Ker ni bilo zraven perutničke v obliki morske plavuti? Ne! Ker je namesto s pladnjem sveže uvoženih rib nazdravil s kozarcem svežega ptujskega vina. Ker se je tako originalno prilagodil novim časom, pa vseeno ostal zvest svoji zgodbi.

Včasih ni bilo dileme. Bili so pač časi, ko se ni vprašalo, koliko stane morska riba, temveč le, ali bodo škampi pred ali po njej. Pa danes? Ribič je, seveda, še, toda celo predsedniki jejo v njem govejo juho in telečje medaljone na žaru. Od "rib" pa dvobarvno polento.

Hobotnica z zeljem v rexu

"Za začetek priporočam hobotnico," se sliši izrabljeno, toda: "pripravili pa vam jo bomo drugače!" In jo prinese v kozarcu za vlaganje… A ne gre le za vtis in modo, temveč tudi za iskanje okusov. Na dnu motovilec, na njem pa kislo zelje, dobro natopljeno z bučnim oljem in premešano z zdrobljenimi bučnicami. Na vrhu so kolobarji hobotnice, prav nič začudene nad zbrano družbo. Pravzaprav, če bi bilo hobotnice več, bi bilo še boljše. Četudi bi bilo manj dimljene mečarice, ki je v ruladi s svežim sirom sicer okrasila krožnik. Pravzaprav bi bilo zanimivo to kombinacijo preizkusiti tudi v topli inačici, ko rex lahko pokaže vse svoje sposobnosti.

Skratka, v Ribiču se vidi, da se trudijo. Čeprav se stenam že pozna emšo, čeprav ura ne tiktaka, čeprav je sosednja družba že preveč spila… Še vedno je Ribič več od morske konobe, saj so pogrinjki še vedno skrbni, zavese pa nabrane. In niso oni krivi, če kurenti še niso pregnali zime, saj je Ribičeva terasa, ob jezeru, brvi, ribičih, udobna, sončna, prostorna in povsem drugačna od notranjosti, ki oponaša nekoč je bilo.

Ribičeva ribja juha je kremna, ker spominja na štajersko belo juho, in okusna, ker so v njej lepi kosi še čvrstih in različnih rib, brez vloženih školjk in brez odmrznjene zelenjave. Tudi zato je Ribič, še vedno, nekaj več od podobne kontinentalne konkurence. Čeprav to niso (le) vrhunske sestavine, čeprav to niso vrhunski okusi, čeprav to ni vrhunska ustvarjalnost, je v vsaki jedi nekaj Ribičevega. Pa čeprav kdaj sposojenega, kot kolut nanoškega sira, v katerem natakar postreže široke rezance s škampi. Ker zajema z veliko žlico in ker kolut ni do konca oglodan, se zraven kruši še nekaj sira, ki jedi ne doda le maščobe, temveč tudi smetano. Že videno? Mnogi se že zaradi takšne predstave radi vračajo v takšno gostilno. Za druge pa so zraven še ocvrte dagnje.

Vedno tekoča čokoladna sredica

Zobatec je sicer še čakal pravega junaka, zato pa je šel romb v fileje, skupaj s tunom in brancinom. A še bolj od tistega zgoraj je bilo zanimivo ono spodaj. Bil je, namreč, regrat, toda iz ponve in z rozinami! "Niso sicer iz štajerskega grozdja," se je kuhar osebno opravičil, in pod tuna, ki je še ohranil nekaj barvne sredice, dodal še malo zelenjave, ki je bila celo zimska. Ker se je hotel maksimalno potruditi, je iz brancina naredil polnjeno rulado, dodal popečeno polento in vse skupaj okrasil s peno. Ker to ni bilo malo dela, pa se ribam koža ni več hrustljavo svetila, tudi okusov je bilo preveč in s premalo svežine, enake priloge pa so bile tudi na drugem krožniku, kjer je morje nadomestil smuč, za dodatek pa je bila še omaka z mavrahi, ki pa se ni posrečila. Le zakaj bi se, tri mesece prezgodaj?! A ker ima ocenjevanje pač velike oči, je treba tudi priznati, da normalnemu gostu pred tako obilno glavnino pač ni potrebno naročiti toliko izvidnice.

S predsedniki sva začela, zato sva z njimi tudi končala… Namreč: če se bo kaj pametnega porodilo iz predsedniškega trisa na Ptuju, bo za to kriv tudi Ribičev čokoladni fondant! Veliko čokoladnih kolačev s tekočo sredico smo morali pojesti že na tej strani, toda Ribičev je eden najboljših! Ne le zato, ker se res vedno razlije. Sredica je vedno vroča, skorja je tanka in ni zažgana, predvsem pa fondan, kljub imenu, ni sladkorno osladen. Svoje dodata še gozdno jagodičevje v nizkoalkoholnem soku in vaniljev sladoled, pa tudi sveča ni zaman na steklenem krožniku, saj je ovita v hrustljavi upognjenec.

Čeprav, spet predsedniška, bi bilo morda še bolj zanimivo, če bi trojka poskusila še polnjene fige. Spominjajo, namreč, na tufahije… Kuhane v rdečem vinu, na kisli smetani, s sladoledom gozdnih sadežev, so sladica, ki zna poplakniti morsko ribo ob dravskem jezeru.

Zakaj obiskati?

Ker bo zime kmalu konec in bodo po Ribičevi terasi spet vozili polni ribji vozički. Pa ne le zaradi rib. Ker je Ribič na ptujskem koncu še vedno prva izbira. Pa ne le zaradi predsednikov. Ki si tako niso znali prav naročiti.

Vina

Zgovoren natakar, sicer brez someljejskih oznak, se je trudil v tej smeri, vključno s starim vipavskim Pilonom (vinjak), za katerega pa je šele račun razodel, da ga ni on naročil.

Ribič je hiša ptujskih vin, toda imajo tudi sosede (Šumenjakov rumeni muškat, 2007, prijetno aperitiven, četudi v tem letniku z manj prepoznavne cvetice). Kot drugi v kozarec natočijo le sveža vina, kar pri ribah ni vedno najboljša izbira. Pullusov sauvignon linije G, 2009, pravkar rojen, bo zato prišel do izraza šele na terasi, ko bo ob predigri delal družbo najboljšim sovinjonom tudi onstran meje.

Ranina Jeruzalem Ormož, 2003, pozna trgatev, je z 90 grami ostanka sladkorja lepo objela celo fige z orehi.

Komentar bralcev:

15. 6. 2015: na hrano čakal, da ne pretiravam več kot 1 (eno) uro !!! Kritiko sem omenil tudi natakarju, ki se je samo obregnil. Zelo draga ampak kvalitetna gostilna.


Dodatni podatki

Kako do tja:  Ob ptujski brvi za pešce

Regija:  Štajerska

Značilnost:
morsko

Naslov:  Dravska ulica 9, Ptuj

Telefon:  02 7490 635

www:  www.gostilna-ribic.si

E-pošta:  info@gostilna-ribic.si

Zaprto:  ponedeljek; odprto od torka do četrtka in v nedeljo med 10. in 23. uro, v petek in soboto med 10. in 24. uro

Lastnik:  franšiza PP; Ribič gostinstvo

Kuhar:  Boštjan

Cene:  hladne predjedi 7,50 do 10,50, juhe3,50 do 4,50, tople predjedi 8,90 do 11,50, glavne jedi 10,50 do 22,90, sladice 4 do 6; opisana večerja za dva je z vini stala 113,00 €

Jedi:
ribje jedi s štajerskim naglasom

Dodatno:
Drava in najstarejše slovensko mesto

Leto obiska:  februar 2010

Ponoven obisk:  na terasi   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND