Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (64 od 100)


Gostilna ocenjena 10 krat

Hrana:
10 krat
Vina:
10 krat
Postrežba:
10 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
10 krat
Cena/kakovost:
10 krat

Ocenite gostilno
 

Šmorn: staro in novo hkrati, polnovredna moka in (skoraj) nič sladkorja


Srnin file: divjačina s pirino polento, krompirjevimi svaljki in zimskih korenjem


Pirina rižota: eko pira in kuharičin ščepec maskarpona ter konjaka


Repovževa dobrodošlica: domače, ekološko, kmečko in tudi za domov

 
Gostilna Repovž, Šentjanž, 2010
Kmetij,a gostilna, trgovina, eko

Sonce se je sicer prebijalo skozi oblačno zimsko nedeljo, a le na hribu, da je množica v dolini raje obsedela pred televizorjem, ne pa ob lončeni peči. Škoda, že pri vratih bi jih pozdravilo suho sadje, zraven bi bili domači keksi, domače vino, domači jabolčni in bezgov sok, domače marmelade… V izbi bi bili na okenskih policah pira in ajda, na peči žganja in olja, na stenah leseni opaž in stare družinske slike, na mizah kvačkani pogrinjki… Res, lahko jim je žal, da jim je bilo od doma do domačega Repovža predaleč!


Kako je Repovž, ki ima na dvorišču pravo trgovino z ekološkimi in domačimi kulinaričnimi izdelki, na gostilniških vratih pa napis: "Turistična kmetija," domač in domačen, razkrije že kuharičin (mamin) pozdrav. Tudi drugi znajo zamenjati kitajske žlice za servirne in suhe slive oviti v vakumirano panceto. Toda Repovževa sliva je z lastnega sadovnjaka in v njej je lešnik s sosednjega drevesa. V košarici pa je kruh, ki ne potrebuje niti soli; pirin, torej ekološki, in, ker je mladi gospodar preskromen, "navaden bel", a s čebulo, ki ga ni izsušila, temveč omočila, da se je sredica lepila na hrustljavo skorjo, ki jo zmore le domača peč. Pa še majhna žemlja, seveda ne iz trgovine. Kaj bi dal, da bi jo imel tudi za zajtrk. Skratka, da vam nadaljevanje ne bo dolgočasno, naj se ve, da je bilo domače vse!

Kjer bio in eko ni puhla reklama

Tudi jabolčna juha, seveda, ker je bila iz sorte topaz, z zakuho iz hišne in ekološke ajdove kaše. "Je bila presladka?"je kuharica na koncu vprašala. Ne, ni bila! Zato, ker ni bila sladka od sladkorja, temveč od jabolka!

Repovževi v zimskem času, namesto, da bi ležali na krušni peči, nasploh radi iščejo nove okuse in nove jedi. Čim bolj ekološko, čim manj dodatkov, čim bolj zdravo; v sladicah ni (več) sladkorja, moke so vse polnovredne, bio in eko nista puhlici, pridelovalci imajo stojnico, zelenjava samokolnico, recepti rumene liste… Ker: "Vedno več gostov išče prav to!"

Goveja juha je bila za slikat. S korenjem, peteršiljem in majhnimi kosi puste govedine. "Malo je trda," je opozoril mladi gospodar, in res je bila. Toda, razlika je med trdim, ki je izgubilo ves okus, in trdim, ki ga je še ohranilo. Mesar? "Tam zgoraj…" je pokazala roka proti vrhu vasi. Skratka, z imenom in priimkom, ne z hladilnim vlačilcem.

Prekajena postrv se za predjed sliši kot: malo solate in kos prekajene postrvi je vedno v hladilniku, torej je hladna predjed brez težav hitro na mizi. A pri Repovžu so vseeno dodali še nekaj - krompirjevo marinado, ki je kot "hišna polivka" celotni zgodbi dala smisel.

Domače mesnine, pikantna in temeljito sušena salama, prekajeni telečji jezik in šubl, zasavska kranjska, tanko zrezana, malo večja in malo boljša… Zanimivo, hren je bil iz kozarca. Zanimivo zato, ker je pozneje bil še dvakrat, toda z njive. Pa kaj, saj je zdaj prišel do izraza domači kruh. Ponavadi si morava zaviti. Tokrat sva morala prositi: "Ne prinesite nove košarice kruha, prosim!"

Na Repovževem jedilnem listu so rime dr. Janeza Bogataja in nasploh je bolj za PR… Ko naročiš "hišne krompirjeve svaljke s popečenimi zajčjimi jetri in pikantno ribezovo marmelado, testene krpice s potočnimi raki, bučkami in suhimi paradižniki ter s sezonsko zelenjavo nadevan prašičkov file in telečji priželjc na pireju iz jurčkov" se mladi gospodar, ki je že tudi somelje (ena) ne zmede. "Bi priporočil, da ne bomo odmrzovali, saj je sveže zelo dobro, žrebička in srnin hrbet."

Svinjska pečenka veselega prašiča

Razočaranje pa ni bilo dolgo. Čeprav sva se zaradi slabih izkušenj z ajdovo kašo z jurčki v drugih gostilnah, ki mislijo, da z njo zadostijo kriterijem domače slovenske gostilne ter ponudijo izsušeno kašo in razmočene jurčke iz Srbije, Rusije ali Kitajske, sprva branila pirine rižote, nama je bilo potem žal, da si ob njej nisva naročila še ajdove kaše… S porom in bučkami, v nežni kremni omaki, s popečenimi hrustljavimi rezanci prekajenega jezika in z oblanci svežega hrena sva dobila izziv. Hitro po kosilu v Repovževo trgovino po eko piro in še hitreje domov za štedilnik! Pa nikar ne pozabite v omako vmešati mascarpone sira in rižote na koncu začiniti s - konjakom.

Po takšnih uvodnih taktih, ko domača gostilna ob trdnih kmečkih stenah ne razkaže le mladostnih ambicij, temveč ob tristoletnih izkušnjah in tradiciji še sodobno razgledanost, še takšen jedec ni le utrujen, temveč tudi previden. Češ, le zakaj je treba še glavne jedi?

Ne le zato, ker je bil srnin file tako sočen in okusen kot le najboljšim redko uspe, ker je svinjska pečenka dišala po veselem prašiču in ker govedine plavanje v juhi ni prav nič utrudilo. Čez Repovževe sirove štruklje, ker so penasti kot najboljši soufflé, jih ni! Pirine polente ne bi zamenjal niti za najbolj mastne ocvirke, krompirjevi svaljki pa so bili tako - jed dneva! Pa naj mi, prosim, šmorn, ki je bil zložen iz blinov pirine moke in oblit z omako domačega jagodičevja, tega preveč ne zameri.

Zakaj obiskati?

Zato, da nehate nasedati "domačemu" in spoznate, kdaj je na deželi res pristno! Repovž je učni primer dobre prakse turizma na deželi, kmečke gostilne, podjetne kmetije in odlične slovenske kulinarike! Učimo se!

Vino

Seveda je penina posavska (Istenič No 1) in direktno iz mrzle kleti. Domači rizling, "malo več kisline ima", ki je še poudarila domači značaj na meji med Dolenjsko in Zasavjem, je prav aperitiven, na le hektarju vinogradov pa zraste vse, kar gre v cviček, a še vedno ostane dovolj prostora tudi za modro frankinjo, zoreno v lesenem sodu, da ji še bolj poudari cassisov (črni ribez) značaj. Za 5,40 v trgovini boste težko dobili boljšega kavalirja divjačini.

Ker sta na Repovževi gostilniški kmetiji vinska svetovalca tako oče kot sin, bo žeja lahko hišna vina primerjala tudi z bolj zvenečimi imeni. S prašičkom se je najboljše ujel Protnerjev (Joannes) modri pinot, 2007, še mlad, a zelo sorten, že piten, sadno vonjav in kavalirski do bolj nežnih mesnih okusov.

Komentar bralcev:

23. 3. 2014: Odlična hrana, pristna domača brez nepotrebnih dodatkov, prijazna postrežba in božanska sladica


Dodatni podatki

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Šentjanž 14, Šentjanž

Telefon:  07 818 5661

www:  www.gostilna-repovz.si

E-pošta:  gtm.repovz@siol.net

Zaprto:  torej; od srede do ponedeljka med 7. in 22. uro

Lastnik:  Jože, Metka in Grega Repovž

Kuhar:  Metka Repovž

Cene:  hladne predjedi 5 do 5,50, juhe 2 do 2,50, tople predjedi 4 do 6, glavne jedi 8 do 15, sladice 3 do 3,30; opisano kosilo za dva je z vini stalo 57,50 €

Jedi:
slovenska kmečka kuhinja, kakršna bi naj bila danes

Dodatno:
ekološka proizvodnja in sadjarstvo ter prenočišča

Leto obiska:  januar 2010

Ponoven obisk:  z veseljem   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND