Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (69 od 100)


Gostilna ocenjena 2 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
2 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
2 krat

Ocenite gostilno
 

 
Opium, Zagreb
Šoping ni več edini opij

Orientalski bar v zagrebškem trgovskem centru - Drugačni, toda prijazni okusi z dobrim marketinškim konceptom, ki združuje vzhodnjaške okuse z zahodnjaškim ambientom in hrvaškimi vini - Japonski in tajski fusion v voku iz steklene kuhinje - Modno, tudi snobovsko, toda okusno

Kuhar ali igralec? Cvre, peče, meče v zrak, meša in oblaga krožnike. Dela hitro, vse sam in vsem na očeh, saj so ga zaprli v malo stekleno kletko, tri krat tri metre, da lahko njegovi lačni gledalci spremljajo njegove gibe in vonjajo nastajanje svoje jedi. Arašidovo olje v veliki vok, perutnino in rakce, čilije in mlado čebulo, ingver in koriander ter začimbne omake, sojino, ostrigovo, palmino, terijaki... Orientalska kuhinja na moderen način, v kleti trgovskega centra!

Novi mestni trgovski centri so vedno bolj oblika zabave, družabnega življenja, ne le nakupovanja. Dejstvo, je da bo takšnih centrov vedno več, ne manj. Dejstvo je, da bomo - zaradi tega - hočeš, nočeš vedno več v njih. Dejstvo je, da se bomo v njih tudi velikokrat prehranjevali. Torej me zanima, kakšna bo ta hrana "prihodnosti"!

Europark v Mariboru (že) dobro poznamo. Gostinska ponudba sploh ni tako slaba. Sploh ni (le) fast food. Gre v smer, ki pomeni sicer hitro prehrano, toda pripravljeno na bolj dopadljiv, sodoben način.

Zanimiva je primerjava s podobnim centrom na Dunaju, v najvišji dunajski stolpnici, Millennium tower. Tam je ponudbe sicer več kot v mariborskem Europarku, zaradi tega je tudi bolj pestra, saj obsega praktično ves svet (Kitajkci, Japonci, Tajci, Italijani, Američani...), toda vseeno glasujem za Europark. Millennium je preveč fastfudarski.

A tokratna tema je - Zagreb! V sklopu novega hotela Arcotel so zgradili center Branimir, v njem pa odprli tudi orientalski bar Opium. In ta gre še dalje v smer, ko se v takšnih centrih ne le (zanimivo) najemo, temveč tudi dobro jemo.

Ko sem zagrebški znanki omenil Opium, je bila presenečena: " Jaz sem pa mislila, da je to le novi trendovsko-snobovski napihnjen lokal, kot tisti japonski Takenoko... Seveda pa je tudi res, da če nekaj pritegne pozornost naše kvazi zvezdne elite, to še ne pomeni, da hrana ne more biti dobra..." S tem pa je zadela ravno bistvo Opiuma. Pa kaj, če igra na karto modnosti in zvezdniške scene, da je restavracija kot izgovor za kavarno s cocktaili, glasno glasbo, TV ekrani, visokimi petami in mobiteli, glavno, da tekne. Nenazadnje je pri sosednji mizi sedel Japonec in se ni zmrdoval medtem ko je jedel. Nasprotno, prav veselo je potrkaval s palčkami ob zvokih iz sosednjega prostora.

Pestrost dopolnjujočih okusov

Ko sem bil v Opiumu prvič, je tudi kuhal Azijec. A drugič, ko je bil na odru domači igralec, ni bilo nič slabše. Po pea ka beang ali trikotniki iz testa, polnjeni z začinjenimi škampi in perutnino, in he geang ali mleti škampi in perutnina v nori listih, praženo v globokem olju, so pokazali Opiumovo filozofijo: vzhodnjaški okusi v majhnih porcijah na modnih zahodnih krožnikih. Negimo yakitori ali piščančja bedrca z mlado čebulo na ražnjiču, pečeno na žaru, z omako yakitori, in kolački iz mletih škampov ter piščančjega mesa s sladko kislo omako, so to le še podkrepili.

Pestrost okusov, ki se pekoče, kislo, sladko prepletajo na vsakem krožniku, vendar ostajajo vseeno dovolj samosvoji, da vse jedi - kar se v azijskih kuhinjah sicer prerado zgodi - nimajo enakega okusa, sta še obogatili omaki v majhnih štirikotnih skodelicah, palmina z oranžno lupino in čiliji, in sladko kisla z mlado čebulo in gobami. K temu pa je natakar priporočil Matoševićevo barikirano malvazijo in Degrassijev cabernet sauvignon! V modnem lokalu, s stenami v sivo rdečih rožah, usnjenimi svetlo rdečimi klopmi in temno rdečimi stoli, na škatlastih mizah kvadratastih oblik, s preprostimi a ličnimi pogrinjki in uglajenim natakarjem sva z vsakim hodom zadovoljna ugotavljala: jedi polne arome in dopolnjujočih, neobičajnih, toda prijaznih okusov, sveže pripravljeno, v povezavi s tistim, kar azijska kuhinja nima (vini), in česar ne pozna (moderen ambient).

Študentski instant rezanci

Gai pad med ma-muang so bili praženi koščki piščančjih prsi z indijskimi oreški (cashew), gobicami in mlado čebulo, začinjeno z ostrigovo in sojino omako, servirano z rižem, ki so nadgradili bolj znane okuse iz kitajskih restavracij, še bolj proti Tajski pa sva odpotovala s pomočjo praženih ramen (rah-men) rezancev, japonske inačice instant jajčnih testenin, ki so na njihovem koncu znani kot "študentska hrana" (10 milijard dolarjev prometa letno!), v katere je kuhar zamešal perutnino, škampe z žara, sojine kalčke, kumare in sveži ingver.

Ker sva juhe (perutninska juha z mlado čebulo in ingverjem; japonska juha s svetlo miso pasto in svežim tofujem; aromatična juha s perutnino, kokosovim mlekom, ingverjem in koriandrom) izpustila, sva žlico uporabila pri rdečem curryju, ki je bil tako pekoč, da ga je še jasminov riž težko pogasil. Solato iz kumar, korenja, sojinih kalčkov, paradižnika, jajc in praženega tofuja z omako kikirikijev, pa tudi mesne terijakije (goveji, piščančji, račji) sva si prihranila za kakšno poznejšo priložnost in raje kuharju gledala pod prste, ko je pripravljal banane. Prepolovil jih je po dolgem, jih hitro opekel na maslu, dodal cimet in rjavi sladkor ter ponudil z vanilijevim sladoledom. A s tem naju je le nadražil, da sva morala poskusiti še flan iz kokosovega mleka in karamele. Potem nama je bila prihodnost modnega prehranjevanja v trgovskih centrih dokončno jasna.Dodatni podatki

Kako do tja:  Vprašajte za Branimirjev center; restavracija je v nivoju -1

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
japonsko

Naslov:  Branimirova 29, Zagreb

Telefon:  ++ 385 1 461 5679

www:  www.opium.hr

Zaprto:  ni

Lastnik:  Alen Koščec

Kuhar:  Nyrun Yangnok

Cene:  Višje kot pri Kitajcih, posamezna jed od 1000 do 3000 tolarjev.

Jedi:
orientalska kuhinja, japonska, kitajska, tajska

Plus:
Opium je hit, ker so naredili trendovski lokal, ki pa hrano obravnava resno; moderen koncept vzhodnjaške fusion kuhinje; sestavine so kakovostne, jedi okusne, ambient je sodoben.

Minus:
Le, če se po sladici zapodite v trgovine.

Dodatno:
Restavracija, kavarna in cocktail bar; modni kafič, ki je vsak dan odprt do 24. ure, in trgovski center s hotelom.

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  Zvečer, da vidim, kdo je kdo v Zagrebu.   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND