Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (43 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
5 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 

Kari, tajska enolončnica, ki mora peči


Rezanci, barvitost in pestrost, toda iz Singapurja


Račja prsa v sladki omaki, brez noža


Moderen ambient, ki ne dopušča predolgega sedenja

 
Bangkok Street, Ljubljana, 2
Bangkoška ulica City parka

V Bangkok streetu spoznaš tisto, česar v samopostrežni trgovini City parka ne moreš kupiti


Kuharji z bangkoške ulice sredi ljubljanskega City parka so se šolali v prestižni šoli tajske kuhinje Blue Elephant v Londonu in v Bangkoku. Sam sem se opravil le enodnevni tečaj tajske kuhinje v eni najboljših tajskih restavracij na otoku (Koh) Samui, restavraciji Zazen, na meji med Bophutom in Maenamom, pri kuharici Ply, ob prevajalski pomoči v angleščino lastnika Wallyja, ki sem ga zato vprašal: "Kaj pa je vaš materni jezik?" Odgovoril je: "Francoščina in italijanščina," malo postal, nato pa še dodal: "In, ne vem če poznate, jugoslovanščina, pravzaprav, najbrž še nikoli niste slišali, slovenščina. Mama je od tam, kot otrok sem živel blizu Kobarida…" Kako je svet majhen, kajne! Tako majhen, da je tudi natakar v bangkoški Ulici ljubljanskega Cityja dejal: "Nisem vedel, da v Ljubljani živi toliko Tajcev. Množično prihajajo k nam."

Ob najinem obisku ni bilo nobenega… Škoda, vprašal bi ga, kako se mu zdi. Ker Ply me je učila drugače. Seveda pa ne bom rekel, da v Bangkok street ni bilo dobro. Saj sem vendar v Delu prebral, da je dobil avstralski pisatelj tri leta zapora, ker je v svoji knjigi, prodani v sedmih izvodih (!), žalil tajskega kralja. V podnaslovu restavracije namreč piše Royal Thai Cuisine. Kraljeva tajska kuhinja.

Vse, kar lahko poješ

Ambient restavracije je all you can eat… Vse kar lahko poješ pomeni, da ti stoli ne pustijo predolgo sedeti, mize pa ne dovolijo preveč krožnikov hkrati. Kdor se odloči za jedilni list, za naroči kar si želiš, torej, mu potemtakem v Bangkoku ni lahko. Še posebej, ko začne natakar pometati in brisati tla pod gosti, mize pa pospravljati tako, da si naloži majhne skodelice eno na drugo za pol metra visoko.

To pa je tudi glavna značilnost hrane v ljubljanskem Bangkoku. Vse si je preveč podobno. Oziroma, kar naročiš, ima okus po tistem, kar bi si lahko sam izbral in naložil. Tudi zato, ker se tajska hrana je z tudi očmi. Slika na krožniku je šesti okus tajskih jedi, ki na vsakem krožniku poudarjajo pomembnost usklajenosti med sladkim, kislim, pekočim, slanim in (tudi!) grenkim. Vse to pa je v Bangkok ulici preveč neizrazito, preveč evropsko in preveč na hitro. Seveda pa nekaj, tudi, je! Sestavine! In njihove kombinacije!

Tom yam (ali yum) je v tajski kuhinji obvezna juha. Kisla in pekoča, toda ne po kitajsko. Prva značilnost: velikost. Že juha te (lahko) nasiti. Druga: sestavine. Marsikdo ne poje toliko zelenjave v mesecu dni. Brokoli, korenje, šampinjoni, sojini kalčki, ob že opisanih Tajcih. A šele tretja značilnost so: okusi! Pustijo te radovednega in nepotešenega. Galangal in limonina trava proti tamarindu. Ta borba je premalo izrazita, preveč evropsko poenostavljena. Pa saj je šele juha… A borba je, toda brez nožev. Saj jih tudi Tajci ne poznajo. So sicer palčke, ki jih tudi Tajci ne poznajo… Uporabljajo jih po kitajsko, v jedeh z rezanci, sicer pa vilice, a le zato, da z njimi nabašejo žlice! Toda zato vse sestavine primerno  in na grižljaje narežejo. V Ulici si pri tem delo preveč poenostavijo. V juhi je bilo za pol gaia, torej piščanca, zrezanega na dolge debele rezance, v juhi le pogretega, kar ni ustvarilo sočnosti, pač pa neudobno žvečenje.

Zelenjavne vrečke, thung thong, s sladko pekočo omaka, so bile prav posrečena inačica dim suma. Gaeng deang, rdeči kari s tofujem in zelenjavo, je bil jed za najmanj dva lačna. Ob slovenski ljubezni do enolončnic in tajskem mojstrstvu pripravljanja karijev - Tajci so začeli kuhati karije kot omake k rižu dosti pred Indijci, curry kot mešanico mletih začimb pa so iznašli Angleži - je to vsekakor jed, zaradi katere se v Bangkok ulico splača še kdaj zaviti. Jed je bila zmerno pekoča, a še vedno bolj kot pri Kitajcih, četudi iz Sečuana. Jasminov riž zato bolj blaži od lepljivega. Veliko tofuja in limetinih listov, odkritje pa majhni okrogli jajčevci, ki spominjajo na zelene paradižnike. Tajska bazilika, ki plava na vrhu prevelike porcije, ki se v mrzlih skodelah prehitro hladi, ni prispevala k lepotnemu vtisu.

Singapurski rezanci so bili kitajsko stekleni, čeprav so bili na sliki videti jajčno široki. Ogromno čebule, zelene in bele, le posteklenene, garnele brez okusa, veliko paprike, zgolj opečene, kljub temu pa vse skupaj v dovolj zanimivem okusu, da je to bila fast-jed, po kateri popoldan ne nadaljuješ z delom lačen.

Ped makarm, račja prsa v tamarindovi omaki, so bila zrezana po naše, kar je bilo brez noža mučno žvečenje. Po imenu bi morala biti jed kiselkasta (tamarind), a je bila presladka. Kar vleklo se je, vključno s prsmi, pri katerih ni pomagalo niti to, da sem se jih lotil z rokami.

Kanom kluai, bananin puding, je bil povsem ponesrečen finale. Ker ima bangkoški jedilni list lepe slike, je najin na original spominjal le po okrogli obliki. Sicer pa so bile to sprijete plasti močnatega zdriza z okusom kokosa.

Od vin, ob pivu singha, imajo belo in rdeče. Katero pa? "Šardone je od enega gospoda, ki ga sam dela," je pobrskal po spominu natakar. "Je pa suh!" se je nato izkazal še za someljeja. Mar ne velja, da je tajska hrana pekoča? K pekočemu pa gre sladko!

Zakaj obiskati?

V Bangkok streetu spoznaš tisto, česar v samopostrežni trgovini City parka ne moreš kupiti. Galangal (tajski ingver), koriander, limonino travo, tajsko baziliko (več vrst), čilije, zeleni poper, kafir (limetine liste), majhne tajske jajčevce (več vrst), kari paste, palmin sladkor, kokosova smetana, tamarind… V juhah in karijih, z rezanci in (jasminovim) rižem, pečeno, praženo, cvrto, kuhano, dušeno, z omakami, čilijevo, sojino, ostrigovo, ribjo, vse zelo barvito in pestro. Kaj bi, torej, radi še več? Saj smo vendar v nakupovalnem središču največjega slovenskega trgovskega mesta, kjer so levo in desno podobne hitre prehranjevalnice!

Komentar bralcev:

10. 9. 2013: Ena boljših gostilen v katerih sem jedel, saj je praktično vse vsaj dobro, curriji pa so vsi po vrsti naravnost odlični in bolj pikantni kot drugje. Res pa je, da sem ob večkratnem obisku ugotovil, da je le en izkušen natakar, ki zna svetovati in je obenem prijazen, ostali pa so zelo na prosto po prešernu.
6. 11. 2012: Zelo slabo, sramotno za Tajce da kuhajo tam tako slabo hrano.
4. 4. 2009: se ne strinjam z tole oceno novinarja mogoči bi pa le morali malo na tajsko da bi sploh lahko komentirali zadevo jure
23. 3. 2009: Katastrofa je premila beseda za moj obisk omenjene restavracije. Natakar v umazani srajci, brez nasvetov, močan vonj po hrani, nesorazmerne porcije (namesto krožnika juhe dobiš skledo juhe). Hrana povprečnega okusa (vsega po malem)...


Dodatni podatki

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
tajsko

Naslov:  Šmartinska cesta 152 g, Ljubljana, City park

Telefon:  01 523 3165

www:  www.bangkokstreet.si

E-pošta:  info@bangkokstreet.si

Zaprto:  odprto od ponedeljka do sobote med 10. in 21. uro, v nedeljo med 9. in 15. uro

Lastnik:  Imperio d.o.o.

Kuhar:  tudi Tajci

Cene:  opisano kosilo za dva je stalo 44,90; predjedi 4 do 7, juhe 5, tople predjedi 3,20 do 3,80, kariji 8 do 13, riž in rezanci 4 do 6,90, glavne jedi 6 do 16, sladice 3 do 7

Jedi:
tajska kraljeva kuhinja (sodobna tajska kuhinja ni nastala na deželi, temveč v kraljevih palačah)

Dodatno:
nakupovalno središče City park v okviru BTC

Leto obiska:  2009

Ponoven obisk:  ko pridejo Tajci   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND