Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (44 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
2 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
2 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
2 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Trikotna jasa: malica za smučarske junake


Martinček: kranjska s sirom z ražnja


Hotel Areh: jetrca tudi na snegu


Krušna peč na Koči: ne le pice, tudi kvasenice in kruh

 
Smučišče Mariborsko Pohorje, Maribor, 2,5
Med krušno pečjo in menzo

Mariborsko Pohorje ima vse možnosti, da tudi kulinarično zraste in ponudi smučarjem, ki jih je vsako leto vse več, tudi kulinarično kaj več od menz. A za to morajo gostinci najprej premisliti, kako bodo odgovorili na preprosto vprašanje: "Zakaj je potrebno pohorsko omleto naročiti po telefonu?"

Zadišalo je pod nos. "Sveže spečeno," je rekla natakarica in postavila na mizo košaro majhnih hlebčkov, ki jih je kuharica ravnokar potegnila iz krušne peči. Skupaj z velikim pekačem, čez katerega je kipela sirova kvasenica. "A ta se mora še malo ohladiti," je zavrnila lačne oči. V koči pet zavojev nižje se je oglasila frajtonarica. "Samo slovenska glasba," je pojasnil krčmar, "naj tujci slišijo, kako lepo znamo peti pri nas." Še več zavojev nižje, od koder je mesto na dlani, pa se je njegov kolega opravičil: "Pohorskega piskra je že zmanjkalo. Toda imam kislo repo s kruhovim cmokom!"

Ni pravljica… Vse to se je čisto res (minuli vikend) zgodilo! Na mariborskem Pohorju, v Koči, pri Martinčku, na Trikotni jasi. Toda… Res ni pravljica. Vse namreč (še) ni tako lepo, idilično, dobro in okusno.

Prasketanje iz krušne peči

Koča Koča. Terasa pod gondolo je velika in zastekljena, toda sonce je že mimo. Znotraj namesto kamina prasketa v krušni peči, toda na pultu se grmadijo umazani krožniki. Jedilni listi so kar trije, toda ti so poletni, pove natakarica. Pečenica se izkaže za dovolj okusno, s krepko praženim kislim zeljem in koruznimi žganci z ocvirki, toda krožnik je ledeno mrzel. Mučkalica je celo presenečenje, toda pravo šele pride. Rusa sta prišla na gobovo in govejo juho, Madžari na pico, Ljubljančani na dunajskega, Hrvati pa so naročili pečenico in štrudl… Vsi pa naenkrat začnemo vohljati po zraku. Prostor, ki mu manjka zelo malo, da bi bil res domačen in prav planinski - malo več reda, nekaj kiča stran, rumeno hladilno vitrino, ki ne dela, med kosovne odpadke, na police še več ozimnice, toda z napisi - zadiši po spominih.

Luka na Habakuku. Pasulj, hot dog, pica, hamburger, jabolčni in sirov zavitek. Najbolj sončna lokacija na celem Pohorju, tudi najstarejša in (nekoč) najbolj obiskana. V koči, pred leti so jo obnovili, je kamin, na stenah so stare slike z Zlate lisice. In napis: "Strežemo le pri šanku." Postrežba je problem vse od takrat, ko se je Luka spustil v dolino v penzijo. "Fižol s pohorsko klobaso, prosim," sem naročil, kot piše na ilustriranem jedilnem listu. Ko je bila jed pogreta, so odprli okno in: "Pasulj!" Četudi… Brez težav, sicer dva na ena, sva ga premagala. Sploh ni bil slab, s klobaso, kranjsko, lepo zrezano, vred. V lončeni skodeli, podolgovati, s podkrožnikom, sicer s tako starim kruhom, da so se morali do poldneva res truditi ga tako izsušiti. Tudi sirovemu zavitku ni bilo kaj očitati. Le drug krožnik. Saj tisti, ki jih imajo resnici na ljubo tudi na vseh drugih ocenjenih smučiščih, se resda ne lomijo, toda apetita tudi ne spodbujajo.

Koča Martinček. Včasih le terasa pri otroški vlečnici, zdaj tudi koča z ognjiščem za podpeko. "A le ob predhodnem naročilu," naju opozorijo in ponudijo klobaso s sirom z ražnja na snegu. Zraven dobiva majhne štručke iz krušne peči, pa se na sosednjih krožnikih izkaže, da imava le protekcijo… Škoda, ker so res odlične.

Malica kot v tovarniški menzi

Koča Ruška. Palačinke, ki so bile včasih na Habakuku, so se preselile na Areh. Tja, kjer je več ljudi! Vrsta je bila takšna, da sva ostala lačna. Mar ni to znak, da si ljudje želijo tudi nekaj svežega, ne le od včeraj? In da jejo tudi oči? Pa da mora dišati?

Koča Cojzerica. Najbolj obiskana. Čeprav razen družabnosti nič posebnega. In čeprav hot dog ne grejejo v mikrovalovki, temveč na pravem grelcu za "vroče pse".

Hotel Areh. Če ga ne bi bilo, se mi zdi, bi bili vsi najbolj srečni. Ponesrečena arhitektura, toda na najboljši pohorski lokaciji. Vsi gredo tja na vece… Vsi gredo tja na malico… Četudi sedijo po radiatorjih in okenskih policah, četudi stojijo v dolgi vrsti pred blagajno, četudi je hladno, četudi je iz bivšega tisočletja. Toda natakar je miren. Iz notranjega žepa potegne na hrbtno stran majhnega bloka izpisan jedilni list. Golaž, pasulj, pohorski pisker, dunajski, špageti, jetrca, pečenica, makaronovo meso. 4 EUR. Pusti ga na mizi, saj nima časa za mencanje. Še preden najdeva odgovor, kaj pusti na mizi Madžarom, Hrvatom in drugim tujcem, ki jih je na Pohorju vse več, že prinese naročeno. Pohorski pisker je gost. A nič več kot to. Bolj spominja na ričet, le da ima še proseno kašo. S pravim piskrom, ki je na Rogli lonec, in v katerem so vsaj tri vrste mesa, pa mešane gobe, mešane stročnice, mešane žitarice in, predvsem, obilje okusa, nima čisto nič skupnega! Jed, ki bi naj bila najbolj prepoznavna, je najmanj. Toda zato so jetrca, goveja, tanko zrezana, čebula pravilno prepražena, vse skupaj ni premastno, čeprav omaka vabi kruh, ki je celo svež. Zraven je tudi kepica praženega krompirja, ki ni postan. Le krožnik je leden in tudi jed se je predolgo obirala na poti iz kuhinje.

Listanje pravega jedilnega lista je zanimivo, saj pove vse o nivoju smučarske kulinarike. Tatarski biftek, ocvrt sir, specialiteta hiše plošča za 2 osebi, biftek z jajcem, oslič, lignji, ražnjiči…  Pri sosednji mizi se nekdo vseeno ojunači. Toda: "Eno uro boste čakali," je odkrit natakar.

Hotel Bellevue. Jedilni list v hotelu Bellevue je povsem drugačen. Pravzaprav skoraj smučarsko in štajersko vzorčen! Jajca polnjena s proseno kašo in jurčki, pohorska postrv v koruzni moki z mlado špinačo, Pohorje beef s česnovim pirejem, pirina rižota, Rozikina poslastica (v pivskem testu ocvrte suhe slive z mandlji, oblite s čokolado), palačinke Bellevue… Slednje so polnjene z gozdnimi sadeži (berite: borovnicami) in prelite z jogurtom. Pojedle so se boljše kot prebrale.

Toda! "Gostje tega ne naročajo. Hočejo bife," potoži natakar, ki mu je žal mladega in ambicioznega kuharja. Čeprav je nova Bellevuejeva jedilnica neprimerno lepša od tovarniških menz!

Odgovor v pohorski omleti

Na Piskru, novi pohorski šestsedežnici, presenečenje. "Se boste pogreli?" vpraša prijazno znani obraz iz gostilne v dolini. Smučarjem pred vstopom na sedežnico ponuja brezplačno kuhano vino, z njim pa tudi letak gostilne Vernik. "Za danes jih je že veliko rezerviralo," se pohvali. Bravo!

Mariborsko Pohorje ima vse možnosti, da tudi kulinarično zraste in ponudi smučarjem, ki jih je vsako leto vse več, tudi kulinarično kaj več od menz. A za to morajo gostinci najprej premisliti, kako bodo odgovorili na preprosto vprašanje: "Zakaj je potrebno pohorsko omleto naročiti po telefonu?" Pa da jim malo pomagam… Zato, ker (še) mislijo, da je smučišče tovarniška menza!Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  gre tudi z mestnim avtobusom številka 6

Regija:  Štajerska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Mariborsko Pohorje, Maribor

Telefon:  02 603 6553

www:  www.pohorje.org

Lastnik:  Športni center Pohorje

Cene:  dnevna smučarska karta 28; pasulj s klobaso 5, klobasa z ražnja 5,30, malica 4, pečenica z zeljem 7,90, sirov zavitek 3, gibanica 3, palačinke 3,90, čaj 1, borovničevec 2

Jedi:
med klasiko tovarnoških malic se najde kaj tudi iz krušne peči

Plus:
Mariborsko Pohorje ima vse možnosti, da tudi kulinarično zraste in ponudi smučarjem, ki jih je vsako leto vse več, tudi kulinarično kaj več od menz. A za to morajo gostinci najprej premisliti, kako bodo odgovorili na preprosto vprašanje: "Zakaj je potrebno pohorsko omleto naročiti po telefonu?" Pa da jim malo pomagam… Zato, ker (še) mislijo, da je smučišče tovarniška menza!

Dodatno:
smučarske površine 225 ha, 41,5 km smučarskih prog; hoteli, apartmajsko naselje, wellness center

Leto obiska:  2009

Ponoven obisk:  čim večkrat, a zaradi smuke   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND