Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (78 od 100)


Gostilna ocenjena 6 krat

Hrana:
6 krat
Vina:
6 krat
Postrežba:
6 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
6 krat
Cena/kakovost:
6 krat

Ocenite gostilno
 
 
Apolonija, 2006, ZAPRTO
Mladost eksperimentira in odkriva

Nove domače gostilne so dandanes drugačne


Nove domače gostilne so dandanes drugačne. Čeprav vse brskajo po družinskih, zaprašenih, regionalno omejenih spominih, mladost v njih rada eksperimentira in odkriva, še raje pa potuje in se razgleduje. Apolonija v Šmarjah pri Sežani je tak tipičen primer. Svetlolaska in temnolaska, sestrsko podobni, v stasu, obleki in resnosti, ki se z njuno redkobesednostjo, brez nasmeška in togostjo, ki je bila že kar poštirkana, nikakor ni skladala s toplino Kocjanove jedilnice, urejene z ljubeznijo in občutkom, sta prikazali pravo modno revijo sodobnega podeželja, ki se na meji z ješčimi, uživaškimi in dovolj dobro situiranimi Italijani lahko poigrava z degustacijskimi meniji desetih majhnih hodov na velikih, gromozanskih krožnikih.

Kot da smo liliputanci v deželi velikanov se nam je zdelo že ob prvem požirku, ko sta nam dami ponudili Bjanine mehurčke v kozarcih, ki smo jih morali gledati navzgor. In potem je šlo v tej smeri ves večer. Za žlico slastnega oradinega tatarca z nekaj kaviarjevimi zrni, sledjo deviškega olja, nekaj peškami granatnega jabolka, krhljem posušenega sipinega kruha in popečenim češnjevcem je uživalo na brezmejnem krožniku z vsaj pol metra premera. Jed večera, iz kozic, breskve, amaretta in gorgonzole, ki je prepričala s harmonijo okusov, v kateri je bila pomembna tudi sicer stranska (okrasna) vloga karamelnega pokrivala, je plavala v globočini krožnika, ki je bil velik kot nekoč sklede, iz katerih je žgance zajemala celotna družina. In včasih nam Slovencem ni grozila izumrtje!

Ribja juha, pretlačeno gostljata, s svežim okusom po morju, čeprav je v njej plavalo veliko fritirano zelenje zelene, je bila v štirioglati skodeli, ki bi jo kje drugje postavili za okras na najboljšo omaro sredi dnevne sobe, in prav nič manjša ni bila ona z mehkimi žličniki rumene buče s sladko skuto in žajbljem, ki pa je bil žal surov.

Vinska figova omaka. Še najbolj "normalna" je bila podlaga rižoti, ki je bila tudi najbolj tradicionalna: sicer s cvetovi bučke, toda sezonsko in regionalno logično s škampi in nekaj sledmi belih tartufov. Jed, ki bi v samostojni izvedbi, brez slow fooda in modne revije, vsekakor očarala, tako pa se je izgubila v obilju vtisov.

Nekaj rezin tune, ki je bila dovolj sveža, da so jo upali zgolj sekundno opeči, v družbi fritirane rukole in omake iz rdečega vina in fig, s katero je kuhar pokazal, da se ne spozna le na jedilni servis, se je bohotilo na krožniku, ki je oponašal valove, ko jih jugo razvleče na dolgo in široko. In medtem ko smo dočakali še sladico, so v kuhinji uspeli pomiti že tudi tiste velike aperitivne kelihe, na polmetrskih pecljih, v katerih je krema oranžnega Grand Marniera s kakijevim prelivom in posušenim jajčnim beljakom uspela pokriti le dno, pa vseeno smo bili tako zadovoljno siti, da smo se družno odpovedali izletu v tržaški Malabar (pa o tem kdaj drugič).

Čeprav je bilo pri Apoloniji dobro - a tudi drago, saj takšen meni stane na osebo 50 evrov, kar je štiri za večerjo olajšalo za 270 evrov! - pa vseeno še zdaj ne vem: ali ne bi bilo (še) boljše, če krožniki ne bi preglasili okusov?!
Komentar bralcev:

1. 2. 2009: sama važnost


Dodatni podatki

Regija:  Primorska in Notranjska

Značilnost:
regionalno

Naslov:  Šmarje pri Sežani 79, Sežana

Telefon:  05 734 55 15

E-pošta:  info@apolonia.org

Zaprto:  Torek, sreda

Lastnik:  Marica Kocjan

Leto obiska:  2006

Ponoven obisk:  Že zaradi primerjave z drugimi evropskimi Jeunes restaurateurs   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND