Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (75 od 100)


Gostilna še ni bila ocenjena
Ocenite gostilno
 

 
Carpe Diem, Salzburg
Jedilnik iz škrniclja

Sredi Salzburga, v Getreidegasse, po kateri gre vsak, ki si pride ogledat Mozartovo mesto, je Carpe Diem. In povsem nova kulinarična zgodba! Finest fingerfood

Joerg Woerther je bil včasih eden najbolj slavnih avstrijskih kuharjev, v dvorcu Prielau v Zell am Seeju. Potem ga je malo zaneslo - podobno kot pred že davnimi leti nemškega kuharja stoletja Witzigmanna, Ikarusovega patrona - a se je znova našel s pomočjo mecena, ki ti da krila. Ker pa je bil prostor za zvezdice z Ikarusom že zapolnjen, pa sredi Salzburga tudi ni imelo smisla turistom v peš coni ponujati večerij za nekaj sto evrov, je Woerther ustvaril kavarno s sladolednimi škrniclji. Vanje pa ne polni sladoledov, temveč jedi svoje visoke kuhinje!

Ideja je dejansko malo ali še bolj nora, a ravno zato v poglavje razvoja gastronomije prispeva pomemben del. Kdo pa pravi, da ne bomo nekoč jedli tako?

V lokal stopiš neposredno z ulice, brez sprejemnice s stevardesami, brez dolgih las za klavirjem pod stropom. Pravzaprav je v kotu videti bobne in bas, na mizah pa letak, ki vabi na torkov jazz. Za dolgim šankom ki se zvija skozi ves lokal, strežejo kavo, koktajle, vino, sladice, skratka vse, kar je značilnost avstrijske kavarniške tradicije. Le da so sladice v vitrini nenavadno majhne, veliko gostov pa ima v rokah majhne škrniclje. V enem je tatarski biftek, ki se kot borovničev sladoled preliva preko roba hrustljavega, seveda ne sladkega, korneta, ki mu Woerther pravi con. Na njegovem dnu je kremasti pire, pomešan s krešo. Iz drugega diši po sveže opečenih jurčkih, pod katerimi so dušene burgundske šalotke s pirejem zelene. Na vrhu tretjega je trdo kuhano prepeličje jajce, nabodeno na kolobar gratiniranega brieja, ki leži na sotirani dimljeni zlatovščici, ki ji je za podlago v najbolj tankem delu korneta, v katerega tudi majhne vilice ne prodrejo, da ga je treba celega pohrustati, drobno zrezana francoska solata. Vmes se najde tudi kak stekleni škrnicelj, ker je napolnjen s tekočim večbarvnim pirejem, na vrhu katerega je kolobar - krvavice. Vsi škrniclji so opremljeni z zvitimi zobotrebci iz pora, posuti pa z barvnimi miniaturnimi okraski opražene čebule, svežega drobnjaka, opečenih pinjol, koprovih vejic. Seveda pa tudi sladica, seveda v škrniclju, ne manjka. Skutini cmoki v maslenih drobtinah s sabajonom sladkega vina so finale popoldneva, ki je imelo sprva zgolj preprosti namen, zaviti nekam na kavo.

Nobenih rezervacij, nobenih kravat, nobenih kuharskih in natakarskih brigad. V kotu sta dve mizi z nalepko prekrižane cigarete, povsod naokrog pa vlečejo kot za stavo. Natakarice delajo preko študentskega servisa, kompleten jedilni servis pa sestavljajo majhne žličke, ki so obenem tudi vilice. Sicer pa se Woertherjeve jedi tako bolj berejo kot uživajo, bolj gledajo kot vonjajo, v majhnem škrniclju, v katerega se da dvakrat zajeti, pa tako ni prostora za gastronomsko ocenjevanje. Vse skupaj je eksperiment, ki najbrž ne bo povzročil kulinarične revolucije, saj bi bilo res škoda vreči stran ves lepi servis, ki ste ga dobili za poroko pa ga potem dopolnjevali še ob vsaki obletnici. Namen pa je vsekakor dosežen: Salzburg sicer ne bo dobil novega Mozarta, je pa dobil posebnost, o kateri se pripoveduje od ust do ust. In ta usta so radovedna. Kdaj boste tudi vi poskusili?Komentar bralcev:Dodatni podatki

Kako do tja:  center mesta, najbolj znana nakupovalna ulica

Regija:  Avstrija

Značilnost:
kreativno

Naslov:  Getreidegasse 50, Salzburg, Avstrija

Telefon:  +43662848800

www:  www.finestfingerfood.com

E-pošta:  fingerfood@carpediem.com

Zaprto:  Nedelja (restavracija)

Lastnik:  Dieter Mateschitz

Kuhar:  Jörg Werther

Cene:  Raöunajte na vsaj 30 evrov na osebo.

Jedi:
Ustvarjalna kuhinja vrhunskega mojstra, ki je znanje visoke francoske kuhinje, združeno z avstrijsko tradicijo, stlaćil v majhne škrniclje.

Plus:
Ideja in njena izvedba

Minus:
Seveda pa je to le finger food!

Dodatno:
pijača carpe diem

Leto obiska:  2006

Ponoven obisk:  med salzburškim glasbenim festivalom, na primer   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND