Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (49 od 100)


Gostilna ocenjena 48 krat

Hrana:
45 krat
Vina:
23 krat
Postrežba:
43 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
46 krat
Cena/kakovost:
37 krat

Ocenite gostilno
 
 
Restavracija M, Gornja Radgona
Okus izza meje?

Radgonski odgovor, zakaj so Avstrijci, ko je na Muri še bila meja, radi hodili na našo stran: zaradi rib, velikih porcij in nižjih cen

Kaj se bo po 1. maju zgodilo s štajerskimi gostilnami? Bodo Avstrijci navalili nanje, da bodo pred vrati dolge vrste? Glede na to, da so že sedaj radi zahajali vanje, se to res lahko zgodi. Kajti za mnoge se je doslej svet na njihovi južni meji ustavil. Čeznjo, enostavno, niso šli. Saj sem celo v Gradcu doživel, da niso vedeli, kje je Maribor...

Zakaj pa so Avstrijci doslej sploh zahajali v naše gostilne? Zaradi morskega ulova! Zaradi velikih porcij! In zaradi cen!

Prav zanimivo bo zato po 1. maju opazovati, če se bo v naših gostilnah kaj spremenilo. Kajti dejstvo je: za morsko hrano dandanes ne potrebuješ morja; velikost porcij je vedno bolj pomanjkljivost; vstop v Evropo se bo slej kot prej odrazil tudi na naših (višjih) cenah.

Razlika med 2200 tolarji in 50 evri

Da bo primerjava potem lažja, smo še zadnjič pred padcem mej obiskali eno od takšnih "avstrijskih" gostiln. Restavracija Majde Šmid M v Gornji Radgoni je le 900 metrov od avstrijske meje, tako da lahko gredo sosedje do nje kar peš. Ob tem jim je njena ponudba še izrazito naklonjena, saj slovi po morski hrani, ki ji dodaja še vse tisto, kar imajo gostje najbolj radi; torej steake, divjačino pa še zrezke. Pravzaprav ni možnosti, da ne uspeš. Če pa vse imaš.

Zato sva raje rezervirala. Toda ni pomagalo. Natakar je pogledal po jedilnici in opazil edino prosto mizo sredi svoje najbolj prometne poti. Ni ga motilo, da bo moral plezati čez naju. Je pa zato naju. In sva si prosto mizo poiskala raje kar sama, pri malicah, ki pa v času kosil služijo tudi nekadilcem. To nekaj pove, kajne. Da je pri M polno.

Jedilni list radgonske restavracije M je takšen kot njen ambient. Živopisan... To je, enostavno, potrebno videti. Gostje, ki naročajo ploščo Evropa (goveji, svinjski, puranji, divjačinski steak, sirovi štruklji, rižota z gobami, beluši po poljsko, ocvrti ananas in banane, breskev z brusnicami, zeliščna omaka), imajo očitno radi pisanost, žive barve, pliš, potočke, svečnate lestence in pogled na vrt s praznimi gajbami in plinskimi bombami. Je to, res, Evropa?

Glede na to, da je na tej strani pred kratkim (Večer, 7. april) nastopala avstrijska morska gostilna, sem primerjal cene Kohnhauserja in Šmidove. Lieboch je približno tako velik kot Gornja Radgona in je obe gostilni pač strah, da bi kakšnega gosta izgubili, zato ponujata široko mednarodno kuhinjo. Le da je tournedo rossini v Avstriji po 20 evrov, v Radgoni pa po 2200 tolarjev. Velika razlika, kajne. Kar pa je zelo relativno. Gostje, ki imajo radi M, ne bodo dali za kos mesa (in jeter) istega imena nikoli celih 100 % več. Zato tudi nikoli ne bodo poznali razlike. Tistim, ki uživajo pri Kohnhauserju, pa bi bilo v M predrago...

Gobja rižota v morskem listu

Začela sva z morsko solato. Moder krožnik bi naj najbrž spominjal na morje. Vse drugo pa je spominjalo na pusti otok sredi morja. OK, logično, da so bili morski sadeži odtajani. Proti temu sredi Radgone, 900 metrov od avstrijske meje, nimam čisto nič. Toda, zakaj divja zimska čebula na velikonočno nedeljo, zakaj lanska paprika, zakaj posušena zelišča in, predvsem, zakaj olje, ki ni imelo nič skupnega z morskim zrakom?

Tudi goveja juha je bila premastna oziroma je maščobni vtis pustila na ustnicah. Zdrobov cmok je bil narejen doma, pohvalno, toda ali ni sredi radgonskih polj kje kakšnega vrtička, s katerega bi spomladi zjutraj utrgali vsaj sveži drobnjak?

Ribja juha je bila ena od tistih celinskih, že večkrat videnih, očitno gre njen recept iz roke v roko, a kaj bi ji gledal pod brk, če pa sem izpraznil krožnik.

Najlepše presenečenje je bilo telečje meso, odlično uležani medaljoni, tudi uspešno in z občutkom spečeni, da so ostali ravno prav rožnati, sočni in na jeziku topljivi. V gobovi omaki in z ajdovim ocvrtkom bi bili povsem uspela jed, če ne bi kuhar(ica) hotela preveč. Tako je na krožnik posadila še ocvrti kruh pa špinačni (krompirjev) pire pa sirova štruklja pa... Vsaka od teh jedi bi bila v samostojni izvedbi dosti boljša. Mar nisem nekje prebral, da gospa Majda vidi v prihodnosti "sodoben način prehranjevanja, ki zahteva čim bolj zdrave in raznolike ter sveže sestavine in tudi zmanjševanje porcij"?

Z gobjo rižoto polnjeni morski list je bil zanimiv le tako dolgo, dokler ni postal moj. Na sicer velikem ovalnem krožniku je bila, namreč, huda gneča: rezanci s špinačo, ocvrti krompirjevi kroketi, ananas, (brusnična) marmelada in, seveda, rižota. Glede na to, da bi naj bila gostilna znana tudi po rižotah, ne vem, zakaj s to besedo imenujejo tudi prekuhani in postani riž, v katerega je bilo zamešane preveč podušene čebule, da nisem vedel, kaj je riba in kaj škrob. Ubogi list.

Toda zraven sva pila Steyerjev chardonnay, ki je očitno tudi hišno vino restavracije M. Čestitam, obema!

Šarlota je bila potem le nadaljevanje doživetega. Pisane barve  ter ananasov in breskov kompot.Dodatni podatki

Kako do tja:  Za radgonskim centrom v smeri proti Radencem na desni strani.

Regija:  Štajerska

Značilnost:
neopredeljeno

Naslov:  Partizanska 42, Gornja Radgona

Telefon:  02 561 1220

Zaprto:  torek

Lastnik:  Majda Šmid

Cene:  solata iz morskih sadežev 1.150, gosja jetra na maslu 1.700, tournedo rossini 2.200, plošča Evropa 4.400. Opisano kosilo je za dva stalo 8.590 tolarjev

Jedi:
kuhinja, ki želi ugajati vsakemu gostu

Plus:
prekaljena gostinka Majda Šmid očitno ugaja (in se prilagaja) množičnemu okusu.

Minus:
upam, da je bil le slab dan... in upam, da to ni ponudba, s katero bomo vabili evropske goste.

Dodatno:
streljanje na glinaste golobe

Leto obiska:  2004

Ponoven obisk:  če bodo res šli v napovedano prihodnost   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND