Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (87 od 100)


Gostilna ocenjena 3 krat

Hrana:
3 krat
Vina:
3 krat
Postrežba:
3 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
3 krat
Cena/kakovost:
3 krat

Ocenite gostilno
 

Grdobina po mediteransko  - 2007


Jakobinka v črnilu  - 2007


Polenta - 2007


olivno olje in olivna majoneza - 2007
 
Valsabbion, Pješčana uvala
V Valsabbion morate...

Če niste na dopustu v sobi z najlepšim pogledom v Istri, premajhno kopalnico, preveliko posteljo, stopnicami, balkonom in bazenom na podstrešju, potem pojdite tja vsaj na večerjo

V Valsabbion morate!

Zato, da si že končno nadenete tisto novo obleko, ki ste jo vzeli s seboj na dopust: "Morda pa bo priložnost,", a ste že ves teden v istih kratkih hlačah in isti majici.

Zato, da se na novo zaljubite. Zato, da se boste imeli o čem pogovarjati (in hvaliti). Zato, da, skratka, spoznate še kaj drugega od večno iste konobe za prvim vogalom, v kateri naročite vedno iste lignje iz vedno iste Japonske!

V Valsabbion morate, ker ste si med letom zaslužili, da tudi vi enkrat sedite na tisti čudoviti terasi, zrete v tisti čudoviti zaliv, parkirate med tistimi čudovitimi avtomobili, poslušate tisto čudovito mešanico različnih jezikov pri sosednjih mizah…, da ste, skratka, tudi vi del tega čudovitega večera!

V Valsabbion morate, ker bo tudi vam prijala Peršulićeva penina, preden boste v roke prijeli velik - "Pa kaj, če je neroden!" - jedilni list. Ker imate tudi vi radi dolge bele prte s črnimi prtički in rdečimi svečniki, ker tudi vam godi, če se okrog vas sučeta dve natakarici in en somelje, ker boste tudi vi šli radovedno na potep v restavracijo z velikimi ogledali in v vece z milom, brisačo in osvežilnim robčkom samo za vas. Ker boste, skratka, tudi vi hoteli mimogrede pogledati v knjigo gostov, da preberete, kdo od svetovnih zvezd je zadnja leta pel v Areni.

V Valsabbion morate, ker si boste tudi vi izbrali enega od menijev, saj se tudi vam ne bo ljubilo izbirati med spiskom jedi, za katere v takšni obliki niste še nikoli slišali. Ker boste tudi vi hoteli pomazati z vsaj desetimi vrstami krušnega peciva vsak krožnik in ga potem na skrivaj obrniti, da vidite, kako se bo imenoval vaš novi servis za goste, ki jih boste odslej tudi vi navduševali z oblikami, kreacijami, skratka, idejami.

V Valsabbion morate! Zato, da boste tudi vi pri hrani postali bolj kritični!

Zato, da boste spoznali, da tisto olivno olje, ki ga vi doma uporabljate, ni nič drugega kot devica, ki že leta in leta trdo gara v, oprostite, javni hiši… Namočite vanj hrustljavo štručko z rukolo, natrosite čeznjo nekaj zrnc morske soli in okusite deviško deviškost! In nič naj vas ne bo sram, kar prst potopite v zeleno olivno majonezo, potem pa ga poližite, kot ste to nazadnje naredili, ko ste si doma za obletnico poroke privoščili kilogram največjih škampov za 250 kun v buzari.

Zato, da boste prešteli do 14, ko vam bodo prinesli couvert. Za vsakega 14, seveda! Majhnih tapasov, finger fooda, grižljajev na zvitih žlicah, v majhnih svečnikih, škrnicljih in na palčkah. Zato, da se boste lahko do naslednjega hoda igrali pri mizi. Kateri je najboljši?

Zato, da boste končno jedli brodet, kakršnega ste si vedno želeli, a niste vedeli, da obstaja. Kolikokrat ste se borili z nešteto kostmi razkuhanih rib, kolikokrat vas je bilo strah namakati kruh v mamljivo dišečo gostljato juho, iz katere je gledalo toliko ostrih konic, kolikokrat  ste na krožniku pustili toliko dobrega, da vam je še danes žal? Valsabbionov brodet pa je mehka, žametna krema, s sredico tekoče polente, ki dobi pod stekleno kupolo domiselnega kozarca ravno pravšnjo skorjo, da jo je potrebno enkrat, dvakrat premešati. Da se v usta razlije okus ugorja, jastoga, grdobine, orade in vseh tistih majhnih, bodljikavih rib, ki jim vsak ribič pravi drugače, le vsi pa povedo isto: "Brez njih ni brodeta!"

V Valsabbion morate! Tudi zato, da vprašate natakarja: "Zakaj pa ste mi penino natočili na skrivaj? Mar ne bi bilo lepše, če bi se pri mizi pohvalili s steklenico?!" Glede na to, da stane kozarec 7 evrov, imate do tega vso pravico… Tudi zato, da jih zbodete, ko predolgo zrete v prazen kozarec: "Bi lahko dobil, prosim, vinski list!" In jih potem, ko prižgejo na vseh drugih mizah sveče, le na vaši ne, poprosite: "Lahko dobim, prosim, ogenj?!" Saj boste plačali 175 evrov (za dva), torej ste lahko tudi zahtevni.

V Valsabbion morate! Da nikoli več ne boste leni in si naročili menija samo zato, ker ste cel dan poležavali na plaži s knjigo v rokah in ste zvečer zasovražili črke. Toda v Valsabbionu preveč dobrega na koncu ni več dobro… Ker so v tem kulinaričnem filmu sicer odlični igralci, toda gledalci na koncu zmorejo le tak komentar: "Težek film!" Ne, ker bi bilo (le) preveč, temveč ker ni pravega zaporedja, ker jedi ne sodijo pod isto (meni) streho, ker nekatere niso najboljše pripravljene. Jakobinka v tempuri iz sipinega črnila, odlična ideja, toda tako slano, da tudi nežna bučkina omaka z mušulami ni pomagala. File grdobine v mediteranski omaki, kot samostojna glavna jed najbrž dobra izbira, toda po toliko prejšnjih hodih teža, ki obleži v želodcu do jutra. Sladoled koprca s čokoladnim suflejem z ingverjem poslastica za zvezdice, toda le zaradi ujemanja okusov in ne po takšnem meniju in v tako tekoči (!) obliki.

V Valsabbion morate! Če vas vse to ni prepričalo, vas bodo pa tiste čokoladne praline, ki vam jih bodo postregli pred spanjem.Komentar bralcev:

24. 4. 2009: mnjam
23. 8. 2007: Valsabbion danes ni več tisti desetih let, ko je kot prvi naznanjal kulinarično pomlad pri sosedih. Notranja oprema je sicer še za odtenek bolj speglana in nekaj miz dodanih za maksimiranje profita, ne razstavljajo več po nepotrebnem Gaie & Co. v vinskih hladilnikih med sobama... Je pa raven postrežbe po odhodu morda najboljšega hrvaškega natakarja že pred časom, lani pa še njegove boljše polovice znatno nižja. Predvsem pa me ne navdušuje več hrana. Krožniki so neuravnoteženi tako po okusih kot po velikosti - "male delicije" kot hladna predjed za eno osebo zadoščajo za vsaj tri lačne, nekatere tople predjedi pa komaj za pokušino napol sitega. Skratka, nekoč nesporno najboljša hrvaška restavracija danes ne more več resneje tekmovati z Zigantejem, Plavim Podrumom, Marcellinom. Ne vem zakaj Sonja varčuje na kuharju (prvotni se je poslovil hkrati z omenjenim natakarjem). Po drugi strani pa se ji vsaj v poletni sezoni ni bati praznih miz - premožni gostje z jaht in festi vala so večinoma povsem zadovoljni s ponujenim in z dejstvom, da so opaženi; še posebej v gazebu čez cesto, kjer jim kar na račun nabijejo dodatnih 20% za visoko rizično postrežbo...


Dodatni podatki

Kako do tja:  Do Pulja, smer Veruda, nato za kažipoti zlahka do Pješčane uvale.

Regija:  Hrvaška

Značilnost:
morsko

Naslov:  Pješčana Uvala IX/26, Pula, Hrvaška

Telefon:  +385 52 218 033

www:  www.valsabbion.hr

E-pošta:  info@valsabbion.hr

Zaprto:  Januar

Lastnik:  Sandra in Sonja Perić

Cene:  opisana večerja za dva je stala 1.100 kun

Jedi:
vedno kaj novega, vendar vedno iz morja in iz Istre

Plus:
Nivo, ki Pulo, Pješčano Uvalo in Valsabbion postavlja na svetovnem turističnem zemljevidu zelo, zelo visoko. Oglejte si le knjigo gostov... Obilje idej, ki delajo hotel domačen, prijeten in luksuzen, hrano pa svetovljansko, regionalno in inovativno.

Minus:
V tekstu...

Dodatno:
hotel in welness; knjiga gostov: Romano Prodi, Sting, Jeremy Irons, John Malkovich, Bernie in Slavica Ecclestone, Naomi Campbell, Flavio Briatore, Eros Ramazzotti, Placido Domingo, Julio Iglesias, Simply Red, Vanessa Mae, Cesaria Evora, Joe Cocker, Angelo Gaia, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Ivo Sanader, Janica Kostelić, Goran Bregović

Leto obiska:  2007

Ponoven obisk:  enkrat letno ni le dobro, temveč tudi koristno   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND