Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (54 od 100)


Gostilna ocenjena 16 krat

Hrana:
15 krat
Vina:
15 krat
Postrežba:
16 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
16 krat
Cena/kakovost:
16 krat

Ocenite gostilno
  
Argentino, Ljubljana
Argentina sredi nakupovalne Ljubljane

Direktno iz argentinske Pampe, z drvmi in žarom vred, v ljubljanski BTC - Zjutraj tapasi, opoldne stejki, zvečer pogledi


"Greva v Argentino na stejke," me je že pred kar nekaj leti vprašal prijatelj in sva šla. Teden dni sva se potikala naokrog po majhnih mestih in povsod naročala stejke. In povsod dobila debele podplate... Nikoli prej ne pozneje nisem v tako kratkem času pojedel toliko slabe govedine.

Šele ko sva prišla v Buenos Aires sva naletela na pravi stejk. Dolgi hodnik, ki je z ulice vodil v restavracijo, je bil na eni strani steklen. Da se je videlo, kako sveže meso zori. Po tednih so ga imeli zloženega. Ko je tako dobro odležano prišlo na velik žar, se je na njem premetavalo kakšne pol ure, da potem vanj sploh ni bilo treba gristi. Kar topilo se je v ustih!

"Gremo v Argentino na stejke," sem ponovno zaslišal pred dnevi, da sem kar zastrigel. "Lahko, toda le v Buenos Aires!"

Ne v Argentino! V Argentino, tisto v Ljubljani!"

Cafe, steak house, restaurant in tapas
Velika gostilna v velikem nakupovalnem (BTC) mestu. Vrt je prava hacienda, vključno z ograjo, notranjost pa dvonadstropna, da nahrani vsaj 500 ljudi. Skozi velika vrata zagledaš veliko odprto kuhinjo, do stropa je daleč, da z njega lahko visijo ogromni lestenci. Kamin je tako velik, da bi lahko v njem gorela kar cela drevesa. A največje so slike na stenah. Obenem pa je Argentino še multifunkcionalen, saj vabi v "cafe, steak house, restaurant in tapas".

Čeprav ta multifunkcionalnost tudi zmede. Nek insider mi je rekel, da še natakarji ne vejo, kaj Argentino pravzaprav je. No, meni se je zdelo, ko sem gledal visoki strop, kot da sem v cerkvi. Južnoameriški, sicer. Ko sem gledal slikarjeve modele, se mi je zdelo, da mi hočejo dopovedati: "Ne jej, da ne boš tako debel!" Že ko sem vstopil, me je zmedlo, saj sem mislil, da sem prišel za kuharja. Šank me je spomnil na ameriški aperitiv bar. In jedilni list sem moral brati, kot da se mi ne bi mudilo.

Toda stejk je bil prva liga! Pred njim sicer ni bilo provoleta (na žaru pečenega sira), pač pa pogrete koruzne empanade, ki so obliko še imele zanimivo, vsebino pa nikakor, saj jih je bilo potrebno žvečiti, pa še nobenega okusa niso imele, in gambas, kar niso španski rakci opečeni v česnovem olju, temveč le rakci položeni v olje s česnom in zelišči, zaradi česar je po njih prepovedan kakršenkoli sestanek ali zmenek. Pri teh gambas smo bili deležni pogleda rakcem v zadnjo plat (odstranite jim temno črevo, prosim!), kar mi kljub svežemu kruhu, ki je klical k namakanju, ni dvigovalo apetita. Vseeno (oziroma, prav zato) smo po dolgem čakanju in gledanju v tri omake (malo sladka s papriko in čebulo v olju, malo pekoča paradižnikova in hudo pekoča zeliščna) vprašali: "Bo kmalu?" In bili deležni argentinske mesne lekcije:

"Argentinsko meso, ki je neprimerno bolj kompaktno od našega, se peče 25 do 30 minut! Zato pa bo potem lepo mehko in sočno!"

Zanimivo - v argentinske noše - opravljeni natakarji, podobni gavčem, so vsekakor boljši del Argentina.

Argentinsko poreklo
Vsaka gostilna mora imeti prepoznavno jed. Če Argentino že bega z ambientom, pa je vsekakor prepoznaven po mesu, "izključno argentinskega porekla", kot piše že na prvi strani preobširnega jedilnega lista. Lomo je pljučni del govedine, chorizo hrbtni del, ramstek, "značilnost tega mesa je, da ima na eni strani plast maščobe",  ancho tudi hrbtni del, "značilnost tega mesa je, da je po sredini marmoriran", smo bili veseli nove mesne lekcije.

Bife ancho, 250 g, naravnost iz Pampe, sem naročil malo manj kot srednje pečen, misleč zaradi izkušenj od drugod, da bo prišel potem ravno prav srednje pečen, a se zmotil... Na sosednjem krožniku je bil srednje pečeni kos in razlika je bila opazna. Skratka, meso znajo peči! In ga tudi odležati (doma ali že v Argentini?)!

Vse drugo pa, kot že rečeno, zmede. Preveč je površno, da bi bilo dobro. Hobotnica po galicijsko je imela okus le po sladki mleti rdeči papriki, sicer pa se lahko skrije pred marsikatero ljubljansko hobotnico. Lososov stejk je bil pod nivojem mesa, tako da ga je premagal velik krompir v lupini, dobro pečen v foliji, s smetano in vilicami za navpik. Računali smo, da nas bodo v boljšo voljo spravile sladice, a vtisa niso popravile, kvečjemu obratno.

Je to trend? Bo Argentino zato uspešen, ker iz hrane s pomočjo mesa in ambienta - ter visokih cen! - naredi senzacijo, hkrati pa do nje ne goji iskrenih čustev, uspešen? Zato, ker smo tudi gostje takšni?
Komentar bralcev:

25. 3. 2015: Bil na rojstnodnevnem kosilu v nedeljo 22/3/2015 , prvič, zadnjič in nikoli več. Zrezki žilavi z okusom po tuni . Očitno se je peklo skupaj z naročeno tuno , ki pa je bila očitno že dolgo \"mrtva\" saj si se okus dobre sveže tune lahko samo domišljal. Cena pretirana za tako povprečje kot ga nudijo. Skratka odsvetujem . Lp Tomaž
25. 7. 2006: Odlično.


Dodatni podatki

Kako do tja:  BTC City, nasproti Emporiuma

Regija:  Ljubljana z okolico

Značilnost:
argentinsko

Naslov:  Šmartinska 152, Ljubljana

Telefon:  01 523 36 30

E-pošta:  info@argentino.si

Zaprto:  nedelja in prazniki

Lastnik:  A classic d.o.o.

Cene:  Dokaj visoke. Medaljon de lomo, 800 g 11.000, lomito, 250 g, 3.800, bife chorizo, 200 g, 2.500, 1000 g 9.700; štirje smo plačali za dve predjedi, štiri glavne jedi in dve sladici, s tremi kozarci argentinskega vina 17.000 sit.

Jedi:
kuhan pršut z ananasom, pečene paprike z žara, ocvrti šampinjoni s tatarsko omako, pečena piščančja krilca z omako argentino, mar del plata (ocvrte ribe), buenos aires (lahko bi bili tapasi), fajitas, zelenjavni, piščančji ali mixtas, pestrost sestavljenih solat (argentina s papriko, paradižnikom in čebulo, druge pa imajo še mesne dodatke s smetanastimi omakami);
predjedi z žara: pečenice criollo, pikantne, argentinske krvavice, vse narejeno po starih argentinskih receptih;
bife lomo, medaljon de lomo, lomito, bife chorizo;
svinjska rebrca, jagnjetina, perutnina;
jedi že zložene: stejki z dodatki, čebulni obročki, krompirjevi trikotniki, kisla smetana in česnov kruh, proprova omaka, gratiniran krompir s smetano, s pečeno zelenjavo z žara in omako rubia, papa asada je krompir v foliji, prerezan, polnjen s kislo smetano, nabodalo argentino: govedina, čebula, paprika, papa asada in zeliščna omaka, z gorčično omako in kuhanim krompirjem, dunajski zrezek, s suhimi gobami in kuhanim krompirjem, escalopines so medaljoni v marsala ali porto omako in kuhanim krompirjem, gaucho stejk je s panceto, papa asado in česnovim kruhom; priloga je lahko tudi jajce na oko
ribe: natural je lososov stejk na žaru, losos v gorgonzolini omaki, z rakci, svežo špinačo in česnom, sardelice ocvrte ali na žaru, hobotnica po galiciansko, s papriko, oljčnim oljem in slanim krompirjem, kalamari na žaru
sladice: hruške v portu, sir z marmelado, čokoladni mus, flambirana jajčna omleta, flan
vegetarijanske jedi: polnjene bučke z zelenjavo, polnjene paprike, tortilje,
tipične argentinske testenine, z govejim golažem, putanesco omako, špinačo, z gamberi, gobovo omako, z zelenjavo, olivno omako, njoki parisien (piščanec, sir, šunka, bešamel)

Plus:
vsekakor stejki; kar pomeni kakovost govejega mesa in kako je spečeno.

Minus:
Druge jedi nikakor ne dohajajo stejkov! Kot da nočejo biti tam... Kot da so v napoto... Kot da jim kuhinja ni dorasla. Škoda!

Dodatno:
cafe, tapas, bar

Leto obiska:  2005

Ponoven obisk:  na stejk, le s kruhom in kozarcem shiraza   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND