Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Gostilna ocenjena 9 krat

Hrana:
9 krat
Vina:
9 krat
Postrežba:
9 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
9 krat
Cena/kakovost:
9 krat

Ocenite gostilno
 
Javornik, Rakovnik
Kjer so doma jedi iz krušne peči

Gostoljubna družinska gostilna ob podeželski cesti je kotlete zamenjala za domače jedi iz krušne peči - V ponudbo sodijo tudi izleti v okolico, v lastno zidanico, k sosedom, v mirnsko dolino in šentruperski kot

Pokrajina je resda lepa. Rahlo valovita, že dolenjsko zavita, in kjer se med polji in travniki vije cesta s štajerskega konca proti Trebnjemu, čisto blizu Mirne, stoji na rahlem ovinku od zunaj prav nič ugledna gostilna. Mimo takšnih se velikokrat peljete le s pogledom, ko zamahnete z roko: "Še ena več s točilnim pultom za domačine." Pa je tudi v notranjosti prvi pogled takšen, levi sosed sloni za šankom, desni za mizo v kotu, in tako počez, vsak ob svojem cvičku, razdirata o vremenu in nogometu. A tam blizu je še nekaj, kar ne vidite povsod. Krušna peč, v kateri sicer znajo speči tudi pice, toda še zdaleč ta peč ni tam zaradi njih. Pri Javornikovih z Rakovnika je namreč krušna peč duša gostilne, kar pomeni, da boste na mizo iz nje dobili čisto vse, od hladne predjedi do sladice.

Vodič, da bi se bolje počutili in tem bolje znašli
Namig sem dobil od Mariborčana, ki se raje odpelje tuja na kosilo, ker "tam je vse v redu, od postrežbe, odnosa do gostov, ugodne cene, nadpovprečne kakovosti jedi, izbora vin..."

Če ne bi bilo krušne peči že v prvi sobi, bi mislil, da sem se zmotil. Pač še eden od tradicionalnih "kmečkih" interierjev naših gostiln na vasi: vsaj pet različnih vrst furnirja, slamnate žaluzije, velika okna, svetleča tla in moderne zavese. Ter prvo vprašanje natakarja: "Bosta kaj morskega?" Kot da bi vsi kupili isto licenco...
 
Na srečo pa nama je v roke potisnil tudi vodič po jedilniku, kot imenujejo - da bi se bolje počutili in tem bolje znajdli -  svoj jedilni list, v katerem so jedi razdeljene na tri sklope: slovenski, italijanski in morski. Ob tem je oktober tudi mesec morskih jedi (november slovenskih jedi, pred tem september italijanskih, marca so štruklji in zavitki, aprila divjačina in poleti sladki dnevi), v dnevni ponudbi pa je ponavadi kaj iz zakladnice slovenske kuhinje, vendar "malo drugače kot v starih časih, predvsem pa pazimo na maščobe".

Že v predsobi pa sva si nabrala zvrhano mero prospektov gostilne Javornik. Le redkokateri naš hotel jih ima toliko. Vandranja z gostilno Javornik, Pri nas so doma jedi iz krušne peči, Prenočišča v zidanicah... "Poskrbite za svoje dobro počutje. Iz vikenda naredite dopust. Odpočijte svojega duha, razgibajte telo in ga nasitite z zdravimi dobrotami."

Ob vsem tem naročilo ni bilo težko, saj je tudi natakar rekel, da so "kotleti, kot jih pripravljamo že 25 let" pač navadni kotleti, zato je ostala krušna peč. In majhne porcije! "Ker sta malo več naročila, vama predlagam, da pripravimo od testenin le malo porcijo, saj bo sicer preveč," je bil hvaležen nasvet, ki smo ga premalokrat deležni v preveč naših gostilnah.

Od predjedi do sladice iz krušne peči
Sezamov hlebček s sezamom ni bil le dehteče vabljiv, temveč tudi temu primerno dober. V obliki pice je prišel neposredno iz krušne peči, da sva ga lahko lomila in si pihala v prste, zraven pa sva dobila še domačo pašteto. V družbi cvička sva pozabila na interier ter se prepustila le Javornikovi krušni peči. Žal je žlinkrofov v juhi, ki so specialiteta gostilne, zaradi katere v Rakovnik vandrajo tako Dolenjci kot Štajerci, zmanjkalo, a se tudi ob domačih raviolih iz krušne peči nisva pritoževala. Pri sosednji mizi sta se dve Američanki čudili, kako imamo pri nas škampe z oklepom, ob katerih ti ponudijo neke čudne vilice in klešče, midva pa sva tudi morski del raje prepustila krušni peči. Majhni lignji so bili v nepregorno skodelo položeni skupaj s krompirjem in paradižnikom. Tisti, ki so preveč silili v ospredje (na površino), so bili sicer presušeni, a tisti, ki so se sramežljivo skrili pod paradižnik, so ohranili svojo sočnost. Če že morajo biti lignji - in kolikor poznam naše gostilne, jim brez njih preživeti ni -, potem so v takšni krušnopečni obliki dobrodošla popestritev. Še posebej, če je na drugem krožniku polenta s pršutom!

A prava specialiteta gostilne Javornik je ramstek. Toda ne v obliki kakšnega trdega steaka, temveč tanko zrezan in v plasteh položen v nepregorno skodelo ter izdatno polit s hrenovo omako iz kisle smetane. Zanimivo, je bila soglasna ocena, četudi bi si kot posebnost gostilne ramstek s hrenom v krušni peči želel malo več življenja. Že kakšno zelišče bi mu ga lahko vdahnilo.

Sicer pa sva si tudi midva nekaj želela. Sladico iz krušne peči. Ponudili so nama sicer palačinke, toda naju je mikala temna torta z mandeljni, ki pa nama jo je kdovekdo pojedel. S tiramisujem pa so potem Javornikovi le potrdili, da se modni klasiki tudi oni ne morejo izogniti.
Nazaj grede sva se peljala skozi vas Gabrijele (na cesti iz Mirne proti Krmelju). Ob cesti se je naenkrat znašla velika gostilna v zanimivi barvi. Velik napis: Oštarija v Gabrijelah. Prijetna notranjost, v italijansko-kmečkem trendu (ki je najbolj opazen v Ljubljani), tople naravne barve v tonih zemlje, domačnost, les, zadaj pa še disko rock cafe in še kaj. Jedilni list sicer ne inovativen, kar je v kraju, ki je s poti, tudi razumljivo. Steaki, ribe, testenine, pizze, solatni bar... A najde se kaj, kar priča o tem, da želi biti podeželje bolj inovativno od mest: konjski biftek v zelenjavni zibelki, gratinirana zelenjava iz peči, ajdovi rezanci z gorgonzolo, babičine palačinke s skuto, dedkove z orehi, sadna bombica s smetano. In prav je tako!Dodatni podatki

Kako do tja:  v Rakovniku pri Mirni, 26 km iz Sevnice v smeri Trebnjega

Regija:  Dolenjska in Bela krajina

Značilnost:
slovensko

Telefon:  07 3434 534

Zaprto:  ponedeljek, torek

Cene:  Opisano kosilo za dva je stalo 4.750 tolarjev.

Jedi:
Sezamov hlebček iz krušne peči, domača pašteta, juha z žlinkrofi, ajdova kaša z gobami, domači ravioli pečeni v krušni peči, njoki z gobami in gorgonzolo, polenta s pršutom, lignji s krompirjem in paradižnikom v krušni peči, orada pečena v krušni peči, hobotnica z blitvo v krušni peči, ramstek v krušni peči s hrenom, kotleti kot jih pripravljajo že 25 let, teletina v omaki iz krušne peči, temna torta z mandeljni, gratinirane palačinke iz krušne peči.

Plus:
Nekdaj je gostilna slovela po kotletih, dandanes pa so jih uspešno zamenjale jedi iz krušne peči ter dolenjski žlinkrofi, ravioli in njoki z gobami. Na ta način so uspešno združili obvezno klasiko z domačimi jedmi, ki so jim dodali tudi precej svojega. Ob vzorni predstavitvi s prospekti, ki vas popeljejo po več kot zanimivi dolenjski okolici, resnično gostoljubna družinska gostilna.

Minus:
Ki pa ji manjka še nekaj malega: bolj domačen ambient in malo več duše v domiselnih jedeh ter na krožnikih.

Leto obiska:  2001   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND