Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Gostilna ocenjena 9 krat

Hrana:
9 krat
Vina:
9 krat
Postrežba:
9 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
9 krat
Cena/kakovost:
9 krat

Ocenite gostilno
 
Pr Bizjak, Zgornja Bela
Pristno in domače z Belce

Še tri leta manjkajo Bizjakovim do dvestoletnice - Dobrodošlica s slikami politikov in petimi vrstami domačega kruha z domačimi namazi - Rajželj in priželjc ter predvsem veliko teletine - Domače jedi, ki so jih marsikje že pozabili, na sodoben način

Veste po čem se spozna dobra, pristna, domača gostilna? Po slikah, ki visijo na steni v vhodni veži... Čim več znanih politikov je na teh slikah, tem boljša je gostilna... Nekdo bi še pomislil, da so naši politiki tako zavedni, da zahajajo zgolj v domače, pristne, slovenske gostilne. A od česa (in koga) bi potem živele številne italijanske, morske, francoske, in nasploh mednarodne gostilne v naši prestolnici? Najbrž bo držalo, da jejo v slednjih, slikajo pa se v prvih.

Čeprav, vsaj po slikah v veži sodeč, se imajo tudi politiki v stari gorenjski gostilni Pr Bizjak prav luštno. Skoraj vsa bivša in sedanja vlada sta ovenčani v stekleni vitrini ob vhodu, pa še dobršen del diplomatskega zbora, vključno z zahvalami celo iz Bele hiše in enim rollce roycem. Dobrodošlica, ki ne daje le snovi za začetni pogovor, temveč te tudi odvrne, da bi z jedilnega lista izbral kaj drugega kot pa le pristno in domače. Čeprav imajo Pr Bizjak tudi vso klasiko, ki pa je v takšni gostilni namenjena le tistim, ki so se slučajno zmotili. Lignjev, skratka, niti mimo niso nosili. Nenazadnje je že pri vhodnih vratih na debelo napisano: "Pelinovo žganje, medeno žganje, gorenjski kaviar, domač pršut, klobase v zaseki, holcarska malica, ajdovi žganci z zeljem."

Kmalu bo dvestoletnica
Na levi je stara gostilna, na desni nova, za njo nogometno igrišče, pred njo dovolj prostorno parkirišče. Zgornja Bela je majhna vas za Preddvorom, v kateri skoraj mimo vsake hiše teče potok, zato ni čudno, da so znamenitost vasi postrvi z Belce. Sicer pa je Bizjak ena najstarejših gorenjskih gostiln, že od leta 1804, ki je ves čas znana po domači, zahvaljujoč prav takšnim gostilnam, še ne pozabljeni, jedači.
Za šankom vošči dobrodošlico zelena lončena peč, gostje posedajo na širokih klopeh, v prostorni, v les odeti izbi. Pri mizi vas pozdravi sam lastnik, ki vam, tako hiti od mize do mize namreč, kar v branje pusti svoj listek, na katerega mu je žena, ki kraljuje v kuhinji, napisala, kaj Bizjakovi danes še posebej priporočajo. Pet vrst domačega kruha je za začetek, z divjačinsko pašteto, zeliščno skuto in ribjim namazom, skoraj obveznih, saj najbrž naenkrat niste še nikjer dobili v krušni košarici makovega, čokoladnega, ajdovega z lešniki, čebulnega s pršutom in figovega kruha s teranom. Ker gredo v korak s časom, so nama k temu kruhovemu uvodnemu "slow foodu", hrustljavo zapečenemu, z velikimi kosi čebule, po teranu in pršutu dišečemu, čokoladno sladkemu, makovo nežnemu krehu, pravi mali pojedini, na začetku  ponudili še požirek penine.

V nadaljevanju je gospodar obljubil gorenjske porcije, kar mu glede na dolgoletno tradicijo gostilne ni šlo težko z jezika. Saj sva hotela pristnost. Kaša z lisičkami in jučki je bila pusta in suha, kot se za kašo spodobi, zato nama je gospodar, ki se je trudil pokazati, da se na vina spozna, ponudil zraven Škrljev sauvignon, vipavski, bolj močan, zelo suh, alkoholno bogat, toda, škoda, pretopel. A še bolj se je zraven podal ajdov njok, velik, bolj žličniku podoben, zelo rahel, v gobovi smetanovi omaki, in gorenjski porciji.
Rajželj gre k telečji pečenki
 
Ko sem v nadaljevanju hotel k polnjenim telečjim prsim (teletina v vseh oblikah je sicer najljubše meso Bizjakovih) še rajželjc, mi je gospodar, ki je kljub številni natakarski ekipi našel čas za sprotne obiske vsake mize, dobro svetoval. "To bo prepusto, oboje je nadev, zato gre k rajželjcu bolje telečja pečenka." Rajželjc so sicer drobno narezani telečji vampi v kruhovem in jajčnem nadevu ter pečeni kot pečenka. Na srečo pa to ve le malo ljudi, tako da si jih Pr Bizjak radi naročijo, za kar jim potem zagotovo ni žal. Telečja pečenka je bila res okusna, sočna, dovolj debelo narezana, v fini mesni omaki, v katero se je namakal rajželjc, s svojim prijetnim, a nekoliko specifičnim okusom, pri katerem pa, kogar je strah, tako prevladuje kruhov nadev.

Na drugem krožniku sva dobila žrebička z zelenjavnim štrudlom iz korenja, cvetače, in brokolija, ki pa je imel ob sebi še isto prikuho. V kuhinji se jim je očitno malo mudilo in so si skrajšali pot. Vtis je sicer skušal popraviti kruhov cmok z brusnicami, ki se je dobro potapljal v čebulno omako, kateri sem štel v čast, da je imela v sebi tiste črne, zapečene čebulne koščke, ki vedno izdajajo, da kuhar ni varčeval s čebulo, temveč jo je raje obilno narezal in potem dovolj dolgo pražil. Imela pa je ta omako težko delo, saj je morala izboljšati žrebičkov kos, ki je bil presušen.

Ker naju je izdal dialekt, so nama ponudili štajersko vino, a midva sva bila izdajalca in sva raje naročila vipavsko. Pri sladici sva skušala to sicer popraviti, a kaj, ko so naju presenetili z rumenim muškatom, ki je gor zrasel v Beli krajini, pri Pečaričevih. Morda je bil zato le polsuh, saj bi se k blejski grmadi bolje podal štajersko sladek.

Žganje pa sva pustila za enkrat prihodnjič. Saj v pristne domače gostilne se je potrebno vračati. Četudi lče zato, da vidiš, kateri politik je na najbolj vidnem mestu v stekleni vitrini ob vhodu.Komentar bralcev:

7. 11. 2010: Domače, kvalitetne sestavine in vedno izvirna ponudba. Cena primerna kakovosti.
11. 11. 2007: TOTALNI ZANIČ HRANA IN PREVISOKE CENE ZA TO KAR PONUJAJO. LETAJO VIŠJE KOT PONUJAJO. NE PRIPOROČAM.


Dodatni podatki

Regija:  Gorenjska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Zgornja Bela 20, Preddvor

Telefon:  04 255 56 00

Zaprto:  torek

Lastnik:  Veronika Aljančič

Jedi:
Pašteta z domačim kruhom, holcarska malica, jelenja salama, marinirana postrv, svinjska ribica v testu, carpaccio, kaša z lisičkami, rižota z radičem, njoki, testenine z bučkami, juha z vraničnimi žličniki, ajdovi njoki z jurčki v smetanovi omaki, jurčki na žaru, gobova sestavljenka, možgani z jajci, svinjska pečenka, krvavice, telečja pečenka, polnjene telečje prsi, priželjc, rajželjc, puran v smetanovi omaki, ocvrt piščanec, divjačinski golaž, žrebičkova krača, janeževi upognjenci s smetano in sladoledom, grmada, potica, štruklji.

Plus:
Prava, pristna, trdna, tradicionalna, domača in domačna vaška gostilna, ki pa zna dobro privabiti tudi ta mestne. Domače jedi pa gospodarica ni le verno prenesla iz stare kuharice pred svoje goste na krožnike, temveč jih je tudi obogatila z novimi kuharskimi spoznanji. Na ta način je nastala dobro vodena, prijazna gorenjska gostilna, ki obuja stare jedi na novi način.

Minus:
Ker v takšni gostilni gost upravičeno pričakuje več, je včasih ob kakšnem krožniku tudi nekoliko razočaran. Za 5 bi hotel pač vse na takšnem nivoju kot je tisti domači kruh s tremi namazi na začetku.

Leto obiska:  2001   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND