Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 

Hrana:
Vina:
Postrežba:
Ambient, čistoča, okolje, parking:
Cena/kakovost:
SKUPAJ:  
  (71 od 100)


Gostilna ocenjena 1 krat

Hrana:
1 krat
Vina:
1 krat
Postrežba:
1 krat
Ambient, čistoča, okolje, parking:
1 krat
Cena/kakovost:
1 krat

Ocenite gostilno
 

 
Joannes, Maribor
Pristno štajerski Janez Nepomuk

Žlahten štajerski vinotoč, ki je zrasel v kmetijo odprtih vrat, saj Gregor razvaja ob krušni peči, Boštjan pa v kleti

Gregor ima ob svoji krušni peči, iz katere vleče z dolgim loparjem vroče kvasenice, vse preštete. Tako pravi: "Na kmečkih turizmih je struktura gostov takšna: prvi hočejo dva čim bolj poceni litra in narezek, drugi pa se hočejo razvajati z domačim. Toda tudi pri slednjih so dvoji: prvi, ki se strinjajo z majhnimi kuharskimi prevarami, kot je na primer polenta s svinjsko ribico in jurčki, in drugi, ki zahtevajo pravo avtentiko, zgolj res domače, značilnost regije in letnega časa."

Nič manj vešč v preštevanju ni Boštjan, le da on to počne v kleti, med vini. "Lani smo v ZDA prodali pet tisoč steklenic, te dni odhajamo na predstavitev v London in Berlin, toda najbolj smo veseli, ker vedno več prodamo na domačem dvorišču. Dva kredita smo že odplačali, seveda je še dosti ostalo, toda to že kaže, da smo na pravi poti."

Pred desetimi leti so se Protnerjevi odločili. Mlajši brat Gregor, ki je najraje gledal v lonce mami, odlični kuharici, je prevzel kulinarični del vinotoča, starejši brat Boštjan, ki je bil najraje z očetom v vinogradu, pa enološki del. In tako se je oče Jože lahko posvetil politiki...

Molčeči svetnik in grozdje

Na sredini mize je bila debela vaza, polna zelišč z vrta. Takoj nam je bilo jasno, za katere goste iz svoje delitve se je odločil Gregor. "Domača, štajerska kuhinja, toda lažja kot je sicer tukaj običaj," nas je, češ, ne boste ves večer ob narezku, zaseki in sladkem vinu, potolažil mladi gospodar in za začetek natočil domačo penino v eno in narezal domači kruh z ocvirki v drugo roko, da smo lahko odprtih ust zrli lep razgled na gorice z Joannesovega vrta.

Zakaj sploh Joannes? Zato, ker je ob Protnerjevem vinogradu kip Janeza Nepomuka, Joannesa, in da se ločijo, ker je okrog Meljskega hriba veliko Protnerjev. Najbrž pa tudi zaradi zgodbe... Ker pri Protnerjih ima vsak hod in vsako vino svojo zgodbo. Svetnik Janez, ki je živel sicer v 13. stoletju v Pragi in je bil kraljev spovednik, pa je za zgodbe ravno pravšnji. Kajti njegova je nastala zaradi jezika. "Kralj je sumil ženo, da počne nečedne stvari, zato je hotel, da mu Joannes zaupa njeno spoved. Raje kot to pa si je odgriznil jezik, zato ga je kralj vrgel v Vltavo..." In tako je Janez Nepomuk postal svetnik ter zaščitnik voda in mostov, hkrati pa tudi sinonim za molčečnost, saj na Protnerjev kipu drži prst pred usti. Če ni prst tam le zato, da opozarja naj ne zobamo grozdja, saj ga je boljše piti.

Hiši, ki noče biti le vinotoč s čim cenejšim vinom in narezkom, temveč tudi kmetija odprtih vrat, ki ne ponuja le vročih gibanic, temveč tudi polžji sprehod skozi avtentično štajersko kulinariko, pa Joannes služi tudi v marketinške namene. Celo Kitajci, ki so že več kot leto dni redni gostje na Protnerjevini, ko skozi Maribor potujejo po Evropi, pa Nemci in celo že kak Avstrijec, nimajo težav z izgovorjavo, pa tudi Boštjanu, ko potuje po svetu, v družbi elitnih slovenskih vinogradnikov, je lažje predstavljati Joannesova vina z Gorce. "Seveda pa je naš glavni cilj, da tujci prihajajo k nam. En avtobus, pa gre 120 steklenic..."

Kvasenica in žemeljček

Če pridete nenajavljeni, vam tudi pri Joannesu ponudijo narezek. Toda ob mesu iz tunke, skuti z bučnimi semeni in bučnim oljem ter svinjski pašteti z dodatkom jeter je tudi domača salama, pol srne, pol svinjine, doma prekajena, doma (na podstrešju) sušena in doma pojedena. Ob rose modrem pinotu, seveda.

Če pa se najavite, boste dobili še dosti več. Grahovo, pretlačeno juho z domačim prepreženim kruhom, po kateri lahko poskusite novo Joannesovo linijo, že videno na oni strani meje, suhi sauvignon in prav tako suhi cuvee, ki mu že pravijo klasik. Ob klobasi, ki jo Gregor najprej sam zamesi, potem pa popeče v modrem pinotu in k njej ponudi rdeče zelje, smo poskusili modri pinot, ob glavni jedi, polnjenemu svinjskemu fileju, tanko zrezanemu, v katerem se je skrivala prekajena klobasa, ajdovi kaši in prepraženi zelenjavi z vrta, pa smo se spet povrnili k belemu, pa čeprav je bil sivi pinot.

Za sladico ni bilo dilem, preveč lepo je gorelo v krušni peči. "Čeprav bi vam lahko pripravil tudi žemeljček, kruhov narastek," nas je Gregor spravil v skušnjavo. Potem pa je z loparjem podrezal v tlenje, ki je bilo pravšnjo zanjo, in na plano potegnil cvrčečo in dišečo sirovo gibanico, pravzaprav kvasenico. Na zraku se je najprej pretegnila, da se je kar napihnila, potem je šel Gregor z njo in loparjem na obhod od gosta do gosta, in ko je bila pod vsakim že majhna lužica (slin!), je rumene trikotne položil na krožnike, vsakemu dodal cvet hortenzije in potresel s sladkorjem v prahu. Okus? Mehka in sladka sredica, hrustljavi rob, spodnja skorja malo ožgana, toda še nič grenka, saj je zato posul pod njo čokolado v prahu, mmmmmm!Dodatni podatki

Kako do tja:  V Malečnik in pri Črnem baronu levo po vinski cesti za kažipoti

Regija:  Štajerska

Značilnost:
slovensko

Naslov:  Vodole 34, Malečnik pri Mariboru

Telefon:  02 473 2100

Zaprto:  Odprto v petek in soboto, sicer le po dogovoru

Lastnik:  družina Protner

Kuhar:  Grega Protner (z mamino in ženino pomočjo); vinar: Boštjan Protner

Cene:  štajerska polžja pojedina 2.500 tolarjev na osebo

Jedi:
ocvirkov kruh, domača divjačinska salama, pašteta, grahova juha, klobasa v modrem pinotu, polnjen svinjski file, kvasenica, žemeljček

Plus:
sredi lagodja narezkov na mariborskih vinskih cestah končno mlada ambicija, ki želi in ponuja nekaj več; domače jedi, ki so obdržale avtentiko, hkrati pa pridobile sodobnost; ohranjanje štajerske kulinarike.

Minus:
tudi naključni obiskovalec bi si vsaj konec tedna zaželel kaj toplega

Dodatno:
4 dvoposteljne sobe

Leto obiska:  2002

Ponoven obisk:  najboljša mariborska kmetija odprtih vrat!   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND