Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
SLO street food, kaj je to?
10.07.2012

Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana) je že prvi večer prodal 208 porcij barberie račjih prsi, zato je za drugi večer moral v nabavo. A ponudili so mu madžarske race … ”Niti slučajno!” je bil odločen najstarejši chef SladoLenta in edini slovenski ”michelinski” kuhar. Tudi za ulično prehrano samo najboljše! Do večera je Romika preko francoskega Rungis expressa dobavila novo pošiljko barberie rac. Porcija na obdravski promenadi, ki jo je SladoLent spremenil v največji šov vrhunskih slovenskih kuharjev, je bila po 3,50 evra.Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)


Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono)


Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)

”Takšna slavna kuharica, pa nam ponuja navadni krompir!” pa so se nekaj večerov zatem nekateri zmrdovali. A zgolj sprva. Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid)  je dolgo razmišljala, kaj ponuditi kot slovensko ulično prehrano, nato pa se hitro odločila. ”Čompe so naše in idealne za v roko!” Kresnik je dišal po posoški zemlji, skuta od Marajnča z pa po kozah in kravah z Božce. Ko so prijeli krompir v roko in poskusili skuto, so ugriznili v problem. Kako jim bo prihodnjič teknila industrijska skuta?

Dva ekstrema? Ne, le dve razmišljanji z enakim rezultatom! V šestnajstih dneh mimojede festivala na mariborskem Lentu se je zvrstilo kar 51 jedi ulične prehrane, ki jih je 34 chefov v veliki večini ustvarilo prav za SladoLent. Smo s tem končno dobili izvirni, prepoznavni in uspešni slovenski street food?

Mariborski festival SladoLent je rodila Evropska prestolnica kulture, zaplodil pa ga je Festival Lent. Prva z njim sicer ni dobila EPK stojnic z ulično hrano, a je zato drugi, kot najbolj množična in pestra prireditev (tudi) Maribora 2012, dobil alternativo čevapčičev. A čas bo pokazal, kaj se bo iz obilja idej, ki so se povezale z izbranimi sestavinami, začelo res razmnoževati na naših pločnikih.

Ideje s SladoLenta

Ideja hamburgerja - v Rožmarinovem (Sebastijan Jurjevec in Simon Umek) so bili jurčki, v Danilovem (Gašper Čarman) pa rostbif. Ideja kebaba – Slaviša Amidžič (Panorama) je odojku dodal želirano pečenkino omako, Bine Volčič (Promenada) je jagnjetino začinil gorenjsko-arabsko, Stanko Ramšak (Hotel Arena) je govedino natrgal v flos. Ideja testenin – Borut Jovan (Prestige) je ajdovi pašti dodal sok rdeče bazilike, Tanja Pintarič (Rajh) je k prekmurskim blekom ponudila paradižnikov požirek, Zdenka Lešnik (Pri Lešniku) je omine mlince zalila z domačo kokoško. Ideja sendviča – Damjan Fink (Na gradu) je spekel kruh iz potice, Marko Herič (Pri Florjanu) iz praženega krompirja, Damir Pintarič (Rajh) pa iz beljakov. Ideja sladoleda – Bine Volčič ga je zmešal iz ajdove kaše, Igor Jagodic (Vila Bled) iz bohinjske skute, Uroš Štefelin iz hruškovega štrudlja, Robert Žibrat (Habakuk) iz gosjih jeter, Zoran Ristič (Betnava) iz kumaric. Ideja cvrtja – Jure Tomič (Debeluh) je cvrl korenčkove fritule, Bine Volčič čičerikine kroglice, David Vračko (Mak) prašičkovo kožo, Marko Vršič (Betnava) piščančje praline. Ideja kranjske klobase – Tomaž Bolka (Krištof) jo je dizajniral, Luka Jezeršek (Jezeršek) jo je nabodel. Ideja dima – Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu) je pred gosti dimil vipavsko postrv, Miriam Novak (Domačija Novak) je na krompirjevih ocvrtkih postregla muharjeno iz Krke. Idejo bureka je slovensko s kumaricami nadgradil Janez Bratovž (JB), idejo govejega jezika je v sendvič iz preše spremenil Marko Pavčnik (Pavus), idejo kremšnite je dekonstruiral Uroš Fakuč (Dam), idejo iz kraških globač je v sirov souffle spremenila Ksenija Mahorčič (Mahorčič), ideje študentov so segale od krače do lizik … Še iz pohorske omlete je nastala lučka (Slaviša Amidžič).   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND