Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Divje na gradu in krožniku
23.05.2012

Vedno krajša je pot narave do kuhinj kreativnih kuharjev. In vedno hitreje svetovni kulinarični trendi pridejo tudi k nam! Eden najboljših slovenskih kuharjev, Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus na gradu Tabor v Laškem (5 Nedelovih sončkov) je dva tedna pridno nabiral v gozdu in na domačem travniku, potem pa presenetil z – divjo hrano na gradu.


Koprivova krema, lešnikov pire, čemažev raviol


Jelenov file v jerebikini omaki”Spodbudili so nas podobni dogodki po svetu, a naredili smo po naše, po občutku in iz narave,” je Pavčnik pozdravil, potem pa so govorila le še divja zelišča.

Iz reke in njene okolice sta bili ob tatarju marinirane postrvi in sladoledu dimljene postrvi za kislost zajčja deteljica, za pikantnost pa vodna kreša. Topinambur, ki tudi zraste v naravi, je bil za hrustljavo teksturo, rebula Janka Štekarja, 2010, pa za okus narave direktno iz soda.

Vse, kar raste okoli kmetije, je okrog čemaževega raviola kombiniralo znano (lešniki, maline), manj znano (koprive, črni oreh) in neznano (cvetovi mrtve koprive). Bogastvo travnika je ob kunčjem konfitu ponudilo kozjo brado, kurja črevca, rman, kislico, materino dušico. Za sožitje nasprotij je z organsko anarhijo poskrbel bio-dinamični vinar Aci Urbajs (vino Organik Anarhy, 2008).

Na gozdnem sprehodu s Pavčnikom, Štekarjevim merlotom, 2006, in jelenovim filejem so dobrojedci na gradu Tabor spoznali jerebiko v omaki, smrekove vršičke v sirnem kroketu in dišečo perlo ter gozdni regrat v objemu.

Uspelo predstavitev divje hrane v krotkih jedeh, podaljšek svetovnega trenda, spodbujenega z uspehom nove skandinavske kuhinje in (Noma) in letnih srečanj svetovnih avantgardnih chefov (Cook it raw), je Marko Pavčnik posladkal z biskvitom z brinovimi jagodami, jogurtovim sladoledom z akacijevim medom, češnjevim kompotom in ocvrto akacijo. ”Vse z grajskih dreves!”   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND