Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Vinarska legenda iz Slavonije - Ivan Enjingi
18.04.2012

Ko drugih še ni bilo … ”Bila sva le Stanko Čurin pri vas in jaz,” se spominja starih časov, ko je v Jugoslaviji začel s prepovedanim – stekleničenjem svojih vin. ”Celo CK je razpravljal o tem …” Danes je vse drugače. Danes je velika konkurenca. Kje je danes Enjingi? ”Odlična vina,” se ga spominja Tomaž Kavčič z Zemona. ”A zadnja leta o njih ni več slišati.


Enjingijevi sodi, Enjingijeva vina


Ivan Enjingi, legenda še danes


Vina Enjingi iz Hrnjevca pri vasi Vetovo v Slavoniji, nedaleč od Kutjeva, so bila pojem v prejšnji državi, z dolgo vinogradniško tradicijo družine Enjingi od leta 1890, ki jo je pravnuk ustanovitelja Kolomana Enjingija Ivan leta 1972 nadgradil s prvimi buteljkami.

”Nikoli nisem delal vina za pijance,” začne Ivan Enjingi med sprehodom po dolgi, veliki kleti razlagati filozofijo svojega načina dela. Nikjer ni videti moderne tehnologije, so le mali in veliki sodi. Ogromno sodov! ”Sami jih izdelujemo. Vzel sem starega deda, čez 80 jih je imel, k sebi za tri mesece na hrano in stanovanje, pa nas je naučil.” Nato nas pelje v vinograd, kjer pokaže na vse štiri strani. Na nizkih slavonskih gričih se razprostira kar 55 hektarjev Enjingijevih vinogradov. A zdi se mu še premalo. ”Letos bomo zasadili dva hektarja, prihodnje leto še osem do deset.” Zakaj? ”Kjerkoli se pogovarjam za novo tržišče, v Rusiji, na Kitajskem, povsod sem premajhen. Kooperantom pa glede kakovosti grozdja ne  morem verjeti in se nanje zanesti. Pošpricali bodo s črnim vragom, samo da jim bo bolj obrodilo.”

Prvi učitelj babica

V tem je Enjingijev terroir! Ne le vulkanski kamen, ki dovoljuje le majhne donose. Ne le za vino idealno podnebje, ki podnevi greje, ponoči pa hladi. Sploh pa ne moderna tehnologija, ki bi omogočila modna vina. ”Vem, pivci hočejo sveža, vedno mlajša vina, toda jaz takšnih ne delam. Na trsu pustim največ kilogram. S tem se ne da narediti svežega in poceni vina. Če bi hotel povečati pridelek, bi vrgel umetna gnojila in imel namesto dvesto tisoč litrov ekološke pridelave še vsaj enkrat več poceni vina.”

Slog vin se je obrnil. S svojimi predikati je bil Enjingi včasih pojem. Svoja zorjena, kompleksna, strukturna vina je prodajal diplomaciji, velikim podjetjem, najboljšim gostilnam. A danes je takšnih premalo … ”Vem, naša vina so jim predraga. Toda to je zaradi trgovcev, posrednikov. Zato bom spet začel prodajati direktno, da se izognem visokim trgovskim maržam.” Idej in energije Ivanu Enjingiju, kljub letom preko 60, ne manjka. ”Začel sem že s šestimi leti. Moj prvi učitelj je bila babica. In še do danes nisem naredil takšnega vina kot ga je ona! Še danes se spominjam njegovega vonja.”

Najhujši kritik svojega

Ko je potreboval sode, se jih je sam naučil delati. Ko je potreboval naravno gnojilo, je kupil čredo angus goveda. Ker je imel meso, je sredi vinograda zgradil ogromno gostilno … Takšen je Ivan Enjingi in takšna so njegova vina. Zagotovo ne industrijska, saj ”takšna zna narediti vsak”. To so drugačna, posebna, osebna vina. ”Nikoli še nisem naredil dveh enakih vin!” Tako kot tudi še ni naredil najboljšega vina … ”Še vedno se učim. Sem največji in najhujši kritik svojih vin!”

Potem je začel točiti, ob mesninah, ki so, seveda, tudi ”vse delamo sami”. Graševine različnih letnikov, z veliko ekstrakta, mineralnosti, polnosti, večinoma z visokimi alkoholi, ki pa jih leta zorenja v lesenih sodih raznežijo. ”Vina iz različnih vinogradov na različnih lokacijah združim in dobim novo vino, še boljše.” Potem natoči še Venje, zvrst graševine, renskega rizlinga, traminca, sauvignona, sivega pinota. Najboljše grozdje, pozna trgatev, izbor, toda suho, 18 mesecev v sodu, veliko let še v steklenici. ”Veliko življenja sem vložil, da sem to naredil!” Letnik 98 je postal svetovni šampion. Rdeča vina, zweigelt in modri pinot, ne zaostajajo, enaka filozofija, izrazit terroir, posebna, drugačna vina, ki krešejo mnenja.

Potem smo šli v sosednjo gostilno na fiš paprikaš. Idealno se je podal graševini, Enjingijevi.   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND