Preusmerjeni boste na vivi.si
3
Iskalnik          
  

 impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Chaine des Rotisseurs
05.10.2010

Ni le največje, je tudi najstarejše gastronomsko združenje in ob ljubiteljskih članih združuje tudi največ profesionalcev - chefov in njihovih restavracij


Grand Chapitre v Portorožu


Začudenje je bilo vidno. Vse tri dni, na vseh petih dogodkih. Ne nazadnje, tudi Robuchon nekaj dni pred tem je bil presenečen. Seveda, veliki in mednarodni kulinarični vodiči nas (še vedno) ignorirajo, zato se zdi, kot da Slovenije na svetovnem kulinaričnem zemljevidu ni. Potem pa pridejo veliki kuharji in dobrojedci na obisk in jim je žal. Da niso prišli že prej!

Nič čudnega, da je drugi človek največjega svetovnega gastronomskega združenja Chaine des Rotisseurs Guenther Albert v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace v Portorožu pred 150 člani, po osmih hodih med najlepšimi slovenskimi okusi in najboljšimi kuharji, izjavil: "Ne množičnost, temveč kakovost!" Mislil je tiste, ki jim je bilo v Slovenijo predaleč. Tiste, ki jim bo žal. Zaradi svinjske prate z zelenjavo, kruhkov s krhlji in gosjo pašteto, prosene povitnice na bujti repi, kipnika iz belega kruha in jurčkov…

Ni le največje (250 tisoč članov, 70 držav), je tudi najstarejše gastronomsko združenje (prvo rojstvo 1248., ime od 1509., ponovno rojstvo 1950) in ob ljubiteljskih članih združuje tudi največ profesionalcev - chefov in njihovih restavracij (iz Slovenije: Apolonia, Cubo, Čubr, Hiša Franko, grad Otočec, JB, Kempinski Palace, Mana, Pikol, Pri Lojzetu, Raduha, Rajh, Rožmarin). Zato je tako pomembno, da so svoje aktivnosti - ohranjanje in razvijanje umetnosti kuhanja, kulture obedovanja in spoštovanja enologije, negovanje odnosa do kulture, gostoljubja, druženja, prijateljstva, vse to združeno z željo do raziskovanja in potovanj - leta 2005 razširili tudi na Slovenijo, ki se je letos lahko izkazala še z organizacijo velikega mednarodnega srečanja. "Še meni se zdi to podvig," si je po celem letu priprav oddahnil predsednik slovenskega dela Verige Tomaž Ravnikar. "Uspeli smo zbrati vse naše najboljše kuharje in vinarje." V Kempinskem so kuhali: Ana Roš, Tanja Pintarič, Maruška Gašparin, Tomaž Kavčič, Curt Daniel Scheffer, Janez Bratovž, Matevž Kmet, David Potier.

Najbrž je kdo še manjkal. A tako kot k nam zaide vse več ljubiteljev umetnosti kuhanja iz vsega sveta, je tudi naših chefov, ki raziskujejo slovenske okuse in iz njih ustvarjajo jedi mednarodne kakovosti, vedno več. V tem je največji pomen Chaina, kulinaričnih združenj in dobrojedskih prireditev, s katerimi je Slovenija vedno bolj tudi kulinarična dežela.   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND