Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Bruno Trapan
03.08.2012

Včasih so bila tam le polja paradižnika, krompirja, zelja, paprike. Zdaj pripelje Istrski ipsilon vse do Kamenjaka, najjužnejšega rta Istre. A niso le avtocestne obvoznice. ”Hotel sem dokazati, da na tej lokaciji lahko naredim nekaj, kar bo zanimivo v svetu, ne le pri nas,” pravi o odločitvi izpred petih leti mladi istrski vinar Bruno Trapan. Paradižnik je okrog Pulja dobil konkurenco v trti!


Vina Trapan - sodobna vinska klet na jugu Istre


Bruno Trapan - hotel sem dokazati


Pred tremi leti se je na poreški VinIstri predstavilo vino z nenavadnim imenom – 7dan. Še bolj nenavadno pa je bilo, kako je ta ”kupaža” (zvrst) nastala. ”Generacija smo in smo rekli, naredimo skupno vino,” se Bruno Trapan spominja ideje, ki je bila bolj marketinška kot enološka. O sedmih mladih vinarjih, ki so se spoznali na vinarski šoli v Poreči, se je začelo govoriti …

Urbani vinar iz Pulja

Skupnega vina sicer ni več, a o mladih istrskih vinarjih se še vedno govori. Kraljević (Cuj), Tercolo, Damjanić, Cossetto, Tikel, Geržinić, Trapan, zdaj vsak na svoji poti, na svojem koncu Istre, s svojimi trsi in idejami, z manjšim in večjim uspehom, vendar še vedno generacija, ki drži skupaj, sodeluje, si medsebojno pomaga in napreduje. ”Tako gre hitreje, ni potrebno, da izumlja vsak sam …”

Bruno Trapan je najbolj na istrskem jugu. A niso le paradižniki, ki ga delajo posebnega. Trapanovi - žena Andrea skrbi za marketing, oče in mama za moralno in finančno pomoč -, ki živijo na turistični Verudi, so pred dvema letoma postavili na drugem koncu Pulja, na kmetijskem področju v Šišanu, moderno klet, ki izstopa tako arhitektonsko kot tehnološko. Velik kubus barve roseja skriva pod betonom najmodernejšo računalniško kletarsko tehnologijo, iz katere pa se vino pretaka v majhne lesene sode. Prav ti sodi, v glavnem 225-litrski, so ena od posebnosti Trapanovih ”resnih” vin. ”Ni le hrast in ni le od enega proizvajalca, veliko uporabljam tudi akacijo in še nekatere druge vrste lesa; ta raznolikost daje vinu posebne karakteristike, ki jim z mešanjem dodajam še samosvojost,” pojasnjuje Trapan, urbani vinar iz Pulja, svoj način dela.

”Toda vino nastaja v vinogradu,” odločno doda. Trapanovi imajo 12 hektarjev in certifikat ekološke pridelave. ”Tega ne poudarjamo, ker se veliko ljudi, če piše organsko, prestraši … Čeprav smo na kmetijskem področju južne Istre, pa imamo srečo, da okrog naših vinogradov vseeno ni polj in škropljenja. Pomembno je, da je celoten proces nastajanja vina čim bolj naraven, s čim manj vpliva. A vseeno morajo biti vina drugačna od drugih!”

Po vetrovih, ženi, otrocih

Od letos so Trapanova vina že tudi v Sloveniji. ”Šele začel sem, pridružil sem se Claiju, Meneghettiju, Kozloviću, važno je, da smo v EU in da lahko pošiljamo steklenice na ocenjevanje.”

Trapan je pred dvema letoma na Vinistri za svojo malvazijo Uroboros, 2008, iz akacijevih sodov, ki tudi z imenom ponazarja še dolga leta življenja (kača, ki drži lasten rep, brezkončnost), dobil šampionski naslov (in 90 točk po Parkerju). ”Vesel sem bil, seveda, a sem rekel, dovolj je, ne bom se metal za priznanji, delal bom vina po svojem prepričanju.” Zaradi tega uspeha prihajajo v moderno klet v Šišanu obiskovalci na pokušino Trapanovih belih vin, odhajajo pa s steklenicami rdečih … ”Nekateri hočejo delati iz malvazije super resno vino. Ne, to je še vedno vino za ob kosilu, da brez težav in z veseljem lahko popiješ dva kozarca! Zato se trudim, da so alkoholi pod 13, zato grozdju v vinogradu listje dela senco.”

Sveža malvazija je pri Trapanu Ponente, po zahodnem vetru, poletnem, mladem, razigranem. Tudi druga vina imajo pomenljiva imena. Levante je chardonnay, Grego pa cabernet sauvignon. Vetrovni je tudi Shuluq, široko po južnoafriško, syrah iz mladega vinograda, 1,3 kg po trsu, najbolj mišičasto Trapanovo vino. Bolj elegantni rdeči cuvee, cabernet, merlot, syrah, teran, je po ženi, Revolution – Nigra Virgo, črna devica, burgundsko vino na Jugu Istre. Prva hči je dala ime vinu Ruby rose, druga vinu Terra Mare. O Trapanovih (vinih) se bo še slišalo!

 INFO

Vina Trapan, Bruno Trapan, Veruda 10, Pula, Hrvaška, telefon +385 98 244 457, www. trapan.hr






Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND