Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Mlado vino
08.11.2011

Če se po jutru dan pozna, potem to za vino ne velja. Pa ne, da bi bilo z mladimi vini novega letnika, ki še sploh ni doživel uradnega Martinovega krsta, kaj narobe. Prve pokušine so všečne in sortno raznolike. Če so v normalnih letnikih v mladih vinih le rane sorte, so v novem 2011 tudi presenečenja in eksperimenti. Letnik 2011 je takšen, da se da zgodnje vino narediti iz vsakega, tudi poznega, mošta in grozda. Toda, je to že tudi dovolj za – letnik stoletja?


Predstavitev mladih vin (Gaube, Valdhuber, Steyer, Protner) v mariborskem hotelu City



Ko vreme trti ni tako naklonjeno kot letos, se da že po mladih vinih brez slabe vesti, a zato z večjo žalostjo, ugotoviti, da tudi ”prava” vina ne bodo kaj prida. Da jih bo pač treba hitro (in miže) spiti.

Ker pa nam je bil tokrat Dionizij mil in naklonjen, se bo rezultata potrebno lotiti ravno obratno kot pri uverturah, štrkih, mladičih, falotih, prvencih, raninah in novih (če omenimo le delček štajerske domiselnosti pri iskanju imen). Tako kot je, namreč, pri mladih vinih pomembna hitrost – kdo bo prvi na tržišču, čim prej pred tretjim četrtkom v novembru, ko v kozarce priteče beaujolais, ki nato zavlada po celem svetu – bo za letnik 2011 pomembna počasnost! Pravzaprav kar potrpežljivost. Ne le v kleti, temveč tudi pri mizi.

Vrhunski letnik resda hitreje in bolj sladko obrodi, toda v steklenici to lahko dokaže šele z večletnim vinarjevim crkljanjem in nato še z večletno pivčevo vzdržnostjo. Kaj nam pa pomaga ”letnik stoletja”, če ga bomo vsega spili, še preden bo dovolj dozorel in upravičil velika pričakovanja?!
Zaenkrat gre šele za potencial. Zaradi njega pa so tudi mlada vina pomembna. Vrhunski letnik bo nastal šele v kleti, vinarjevi in pivčevi. Zato je dobra vest, da je novo vino takšno, da se ob raci in mlincih ne bo treba kremžiti in da ga bo ostalo nekaj še tudi po Martinu. Vinarji se bodo (tudi) zaradi novega lažje uprli finančni skušnjavi prehitre vinifikacije in posledično prodaje resnega letnika 2011, pivci pa se bomo po mladem posvečali pač praznjenju starih zalog, saj bo v domači kleti potrebnega veliko prostora za čim prejšnji nakup in čim poznejše (po)pitje.

P.s.
Že tradicionalno so novemu letniku z mladimi vini družno nazdravili vinarji Vina Štajerska.

Steyer z ranino, suho, avtohtono zgodnjo sorto Radgonsko-Kapelskih goric, ki se je po lanski toči letos oddolžila z zdravim in kakovostnim pridelkom.

Valdhuber z Mladičem, ki ga odlikujeta sadnost in svežina rizvanca, v družbi intenzivnejšega kernerja.

Gaube s Prvencem, znanilcem novega letnika iz muškat otonela in rizvanca,  svežim in nagajivim.

V Protnerjevi hiši Joannes pa so poskrbeli kar za vse tri barve – belo Joannes novo je iz zelenega silvanca, rose je iz modrega pinota in žametne črnine, ter rdeče iz modrega pinota. Vsa tri vina so suha.









Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Koželjev 4. Festvina

Družabno-dišeči traminec

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND