Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Družabno-dišeči traminec
25.08.2011

Ženske ljubijo tramince, moški pa vinske pokušine, na katerih se zbere veliko žensk … V moški domeni pa je vseeno tudi pri vinih izstopala vinarka, Elena Walch iz Tramina.


Borut Cvetko, Norma Bale, Magda in Danilo Steyer



Nič čudnega, torej, da se je Salon traminec na gradu Negova že ob svoji prvi ponovitvi potrdil kot vrhunski jesenski pomursko-podravski družabni dogodek. Več kot 800 ljubiteljev vina, poezija in glasbe je napolnilo čudoviti grad, ki še zdaj ni našel najemnika (in uporabnega dovoljenja).

Hiša dišečega traminca Steyer vina je svojemu extremu ob bok postavila kar 115 tramincev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Francije.

V Sloveniji je traminec zasajen sicer le na 248 hektarjih, toda Dveri pax (traminec 2010), Vinogradi Horvat (traminec 2008), Vino Valdhuber (traminec 2008 in 2009), Vino Kušter (traminec 2007, 2008, 2009), Ptujska klet (traminec 2009, Pullus traminec G 2008 in 2009), Keltis (traminec clasic 2007 in 2008), Vinag (traminec 2009), Vinogradništvo Pečnik (traminec 2006) in Steyer vina (dišeči traminec exclusive 2001 in dišeči traminec extreme 2008) so se (med suhimi vini) uspešno merili z dišečim tramincem 2010 Franza Gangla (Kloech, Avstrija) in dišečim tramincem Nussbaumer DOC 2010 (Tramin, Italija).

A za posebne užitke je vseeno poskrbela - ženska! Elena Walch je zvezdnica dišečih tramincev tam, kjer so se rodili, v Traminu! Arhitektka, ki je pustila svoj poklic, ko se je zaljubila v moževe vinograde, je danes arhitektka vrhunskih vin, še posebej tramincev. Dišeči traminec Kastelaz, 2010, je izstopal v veliki sobani negovskega gradu. Vino, ki je komaj prišlo v steklenico, ni bilo le izrazito sadno, temveč je ob svežini pokazalo tudi veliko eleganco, ki je nasploh značilna za vina Elene Walch. Kakšno bo šele čez nekaj let!

Od francoskih tramincev, ki rastejo na kar 2.600 hektarjih, večinoma v Alzaciji, sta se predstavila alzaška polsuha dišeča traminca Cave Beblenheim Au Chateau in Domaine Paul Blanck.

Posebno doživetje je ponudila pokušina arhivskih vin, med katerimi so Radgonske gorice dekantirale traminec PT 1983, traminec izbor 2002 in 2003, Steyer vina pa dišeči traminec exclusive 1999, dišeči traminec izbor 1997 in dišeči traminec ledeno vino 1997.



Vlado Kreslin, MI2 Jernej Dirbek in Tone Kregar, igralec Boris Ostan in pesnik Ivo Stropnik so z žonglerji z ognjem traminčevi vrtnici in eksotičnemu bogastvu njegove cvetice dodali še kulturno, zabavno in predvsem družabno aromo. In da to še zdaleč ni le vino za sladice – čeprav je bilo v prvi sobi, kjer so se predstavljali suhi in polsuhi traminci največ moških, v drugi s predikati in peninami pa žensk -, so dokazali Hiša kulinarike Jezeršek, Šunkarna Kodila, restavracija Pri Florjanu, turistična kmetija Pri Alenki, domačija Firbas, podjetje Košaki, hotel Livada Prestige, restavracija Rožmarin, restavracija M Šmid, Sirarna Čuš in Turizem Lendava.

Danilo Steyer, pobudnik Salona traminec: “Naše poslanstvo je predstavitev in promocija Pomurske in Podravske regije, ki se ponašata z odličnimi vini, vrhunsko kulinariko in naravnimi ter kulturnimi znamenitostmi, kamor spada tudi grad Negova.”

Na posnetku organizatorji 2. Salona Traminec na gradu Negova: Borut Cvetko, Mediaspeed, Norma Bale, Kultprotur, Magda in Danilo Steyer, Steyer vina.










Preberite tudi:

Malvazija, Cigoj

Rebula, Atimo

Garanza, Kramar

Modri pinot, Šuman

Jakot, Klinec

Rebula, Brandulin

Sauvignon Exceptional, Gomila

Belo macerirano, Gordia

Veliko rdeče, Movia

Modri pinot, Šumenjak

Šipon Ilovci, Dveri-Pax

Rubino, Fornazarič

Renski rizling, Ducal

Spirito, Dolfo

Maria Nevea, Dobuje

Šipon, Verus

Modra Frankinja, Miro

Rebula, Grace

Akord, Šturm

Vitovska grganja, Štoka

Penina platana, Vila platana

Izbrani Teran, Širca-Kodrič

Renski rizling, Joannes

Cuvee extreme, Keltis

Vinja, KlenArt

Dišeči traminec, Steyer

Chardonnay, Horvat

Rumena rebula, Ferdinand

Breg chardonnay, Marof

Bjana cuvee prestige

Pod stolpom, Conrad Fürst & Söhne

Sauvignon, Kogl

Chardonnay supreme, Piro

Rebula, Erzetič

No. 1, Istenič

Ottocento bijeli, Clai

Sialis bianco, Terpin

Malvazija istarska, Kabola

Cabernet franc, Constantini

Dišeči traminec, Steyer

Sivi pinot, Kušter

Renski rizling, Kmetija Urška

Beli trio, Prus

Zlata radgonska penina, Radgonske gorice

Gamay, Vino Graben

Chardonnay Sirius, Kupljen

Izbrano rdeče, Belica

Zaria, Batič

Kraljevo vino, Kralj

RockN Roll, M-vina

Rajnski rizling, Bolfan

Marjan Simčič, Rebula Opoka

Oranžna vina na pohodu

Grande Cuvée Certeze, Santomas

Rebula, Radikon

Sauvignon Blanc, Zieregg, Tement

Negra, Renčel

Šipon Gomila, P&F Jeruzalem Ormož

Sivi pinot, Dolfo

Merlot, JNK

Malvazija, Pucer z Vrha

Sivi pinot, Tilia

Rumena rebula, Ščurek

Zeleni sauvignon, Mavrič

Jebačin, Pasji rep

Puro rosé, Movia

Sivi pinot prestige, Sanctum

Zeleni silvanec, Vinska klet Krško

Cviček, Martinčič

Bruno Trapan

Dula, Vinarstvo Mesesnel

Malvazija, SteraS

Pinot noir Selekcija, Marjan Simčič

Cabernet sauvignon, Lisjak

Aci Urbajs

Rose, Zlati grič

Sivi pinot Struktura, Kerin

Sauvignon, Valdhuber

Cabernet sauvignon, Kristančič

Cabernet sauvignon, Poljšak

Refošk, Korenika

Laški rizling, Marof

Oslavje, Radikon

Črna penina

Rdeča Carolina, Jakončič

Zelen, Vina Saksida

Gosset in Frapin v Rožmarinu

Štajerska pomlad

Tereza rosso, Valter Sirk

Stari D'or belo, Rojac

Burja bela, Posestvo Burja

Duet lex, Edi Simčič

Rose, Gaube

Merlot, Mlečnik

Traminec G, Pullus

Rebolium Sinefinis

Bordojci za sprejemljivo ceno

Sauvignon, Monvi

Laški rizling, Frešer

A+ rdeče, Klet Goriška Brda

Modri pinot, Joannes Protner

Malvazija, Korenika & Moškon

Malvazija, Gordia

Modra frankinja, Otmar Šturm,

Bianco Trebež, Dario Prinčič

Carisma cuvee, Vina Saksida

Benedict red, Dveri Pax

Doppler

Mlado vino

Koželjev 4. Festvina

Oranžna vina

Slovensko vino je boljše od slovenske hrane

Edi Simčič in Alma vista

Marjan Simčič in Opoka

Apres ski kot žičnice 17. del

Kako daleč je do leta 2100? 16. del

Na obisku v Burgundiji 3: najdražja vina Zlate obale 15. del

Na obisku v Burgundiji 2: Yves Chaley in prijatelji 14. del

Na obisku v Burgundiji 1: terroir od vina do piščancev 13. del

Ni ga čez pohano kuro 12. del

Ena meja in dva štajerska obraza 11. del

Kdo je kriv? Mi, vi in jaz! 10. del

Volja ne potrebuje diplome 9. del

Hvala bogu da sem novi Štajerc! 8. del

Sezonsko in regionalno 7. del

Ni novega brez starega 6. del

Blitvine oči z mocarelo 5. del

Furnir na krožniku 4. del

Deset novih kuharskih zapovedi 3. del

Zakaj je Štajerce dobrega strah? 2. del

Preko ORF v najboljšo gostilno na svetu 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND