Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Zdaj pa na kolo!
14.04.2010

Otvoritev kolesarske sezone, na Krasu in v slovenski Istri - Dvakrat za sončke in trikrat za mimojede, v ponedeljek pa zeljna juha, toda tajska - Odslej tudi namig za nakup


Vipavska dolina cveti


Na Krasu; toda kam?


Hura, morje!


Motovilec s kozjim sirom


Na vrhu, po petih kilometrih vzpona na Železna vrata


Devetdeset kilometrov v dveh dneh, še posebej za začetek sezone, ni slabo. Toda, če je vmes dvakrat za sončke in trikrat za mimojede, je v ponedeljek potrebna le zeljna juha. Priporočam s čim več začimbami, da vsaj te nasitijo. Na primer po tajsko, s koriandrom, curryjem, ingverjem in domačim drobnjakom. Pa čim večji lonec, ker bis ni omejen, vse drugo pač.

Tajska zeljna juha

Zdaj pa na kolo! Če le ne bo snežilo… Vikend v Vipavski dolini, na Krasu in v slovenski Istri je bil narisan z najlepšimi temperami. Prvi dan: 65 kilometrov, Šempas - Dornberk - Kostanjevica na Krasu - Sela na Krasu - Opatje selo - Miren - Vogrsko - Šempas. "Šeststo metrov višinske razlike je do vrha, na Železna vrata," je opozoril domačin v Potoku, ko naju je premeril od prve do zadnje prestave. Čez 40 minut sva mu na vrhu odgovorila: "Pa kaj!"

Se je splačalo, zaradi spusta, čez Lipo, Temnico, Kostanjevico, Korita, vse do Sel. Pri Krčarju so nama postregli pašta fižol in riževo meso (zadnjič jedel v vrtcu). Za posladek pa je Krčarjeva kuharica povedala: "Zdaj pa gre do Nove Gorice le še navzdol!"

Drugi dan sva počivala. Iz Izole po ozkotirnem asfaltu skozi dva predora do Portoroža. Pri Štrigonu sva degustirala malvazije: Steras (sin), Praprotnik (oče), Pucer z Vrha, Babič. Še dobro, da na kolesu ni bilo prostora, saj nama je bil Pucer na plaži (za domov) vreden 14 evrov, pozneje pa sva ga dobila na vrhu, doma v Novi vasi, za sedem! Malvazija, 2008, s sodi se še ne igrajo, z maceracijo pač, tako kot so se včasih. Vino letošnje pomladi! Kakšna svežina, pa vseeno še potem polni usta. Sadnost, čeprav ob ananasu v nosu tudi usnje. Ker vidi morje, ga hoče tudi na krožniku.

V piranskem Cafe Teater imajo dober macchiato, lep razgled in veliko časopisov. Toda še boljši je jazz. Iz Izole do Pirana in nazaj, v glavnem po trasi stare istrske ozkotirne železnice, je 25 kilometrov.

Sobe in apartma Leban, Vogrsko 115, Šempas, telefon 040 511 320; soba (za 2) 50, zajtrk na osebo 5. Gospa Tea. Poleti je blizu do (italijanskega) morja.

Namig za nakup

Samo za naročnike Dobrih novic in poslej (upam) vsak teden!

Kozji sir (Soignon, 6 Palets de Chevre) iz E. Leclerca. Dovolj je nekaj minut v pečici in s krožnikom solate je gotova odlična predjed ali celotna večerja. V paketu so pari, brez, z baziliko in s poprom. Le solate - nama se je okusno izšlo z motovilcem - nikar ne začinite z bučnim oljem. Lahko pa je zraven česen. Vino? Ne k solati… Točno, toda zato po njej! Svežina, kislina, rizling.








Preberite tudi:

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND