Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
V gostilni Pri čunti
22.03.2010

O sivčku, ki je fižol, čuntah, ki so kosti, drobnjaku, ki ima koreninice, in o prekajevanju, ki se začne s suhim pacom, nadaljuje pa z mokrim - O pretepeni ajdovi juhi pa kdaj prihodnjič


Poširana gosja jetra s čokolado in pomarančo


Poširano jajce in sušena piščančja koža


Prekajena svinjska rebra


Telečji repi na gulaš zaftu


Čunte s proseno kašo in sivčkom


Bil je majhen šopek po obsegu, toda velik po pomenu. Branjevka je rekla: "Sin ga je nabiral pet ur!" Gogo, Vita, hvala! Ne le zaradi šopka. Zaradi pomladi! Niso je pregnali kurenti, temveč vajini divji šparglji.

Ni, namreč, le to, da so tako dobri. Še bolj je to, da se z njimi ne da varati. Ko rastejo, jih imajo le tam, kjer rastejo. Divji šparglji se ne vozijo s tovornjaki, ladjami, letali. Ko jih kupiš, hitro domov. Le omejitev se drži. Skratka, ko rastejo, so na jedilniku. Ko ne, jih imajo v zamrzovalniku le tisti, ki nimajo pojma…

Niti čemaž, ki se pokaže takoj, ko se sneg stopi, ni tako izbirčen. V hladilniku zdrži tudi dober teden. A nikarte z njim v zamrzovalnik. Spoštujte pomlad!

No, in ker je pomlad tu, smo se od nje dostojno poslovili. S čuntami! To so kosti, za tiste, ki še niste bili v Prekmurju. Tanja, Damir, hvala! Ne le zaradi čudovite večerje. Zaradi spoznanja! Capi, odslej bova zamenjala, tebi file, meni pa kost!

Ocvirkove pogačice. Tanja: "Pomembno je, da imajo pogačice čim več tankih plasti. Ješ jih tako, da plasti trgaš."

Gosja jetra malo drugače. Damir: " Gosja jetra malo poširaš, potem zmiksaš ter dodaš začimbe. Pomarančne lupine tanko narežeš in jih pokuhaš na rjavem sladkorju. Temno čokolado raztopiš, tanko namažeš na marmornato ploščo ter s strugalom nastrgaš rezine."

Juha iz čunt in grisovi knedli. Goga: "Sploh ni mastna!"

Kuhane čunte s proseno kašo in sivčkom. Sivček je fižol, čunte pa so svinjske. Ker mesar pravi: "Ne, tega pa nimamo," se recept začne z nakupom prašiča. Potem pa najprej pečena kri, nato pa čunte. Toda! Naci: "Bolj dolgo jih je potrebno kuhati!"

Poširana jajca. Čisto preprosto… Jajca kuhaš eno uro na točno 63 stopinjah. Zraven ponudiš: posušeno piščančjo kožo, pomokano v riževi moki; konopljino olje, koreninine drobnjaka in portulak. Pozor: ne pozabi na posušene kocke tramecina!

Doma prekajena svinjska rebra s kislim zeljem in repo. Začni oktobra, jej marca. 1. Suhi pac: rebra soliš, dodaš grobi poper in česen v stroku. Pustiš tri dni. 2. Mokri pac: rebra zlagaš v posodo in dolivaš mrzlo vodo. Dodaš še sol, grobi poper in česen. Pustiš tri do štiri tedne, vsake tri dni pa meso obračaš in preverjaš pac. Paziti moraš, da so temperature primerne in da ni vreme pretoplo. 3. Prekajevanje: rebra vzameš iz paca, jih obrišeš in obesiš v prekajevalnico. Na ogenj nalagaš bukova drva in paziš, da ne gori preveč. Prekajuješ dan in pol (šunke pa 3 - 4 dni). Potem rebra daš sušit na zračni prostor za 10 dni. Nasvet iz gostilne Pri čunti: "Ko svinjska rebra kuhaš, vode ne zavržeš, ampak skuhaš pretepeno ajdovo juho."

Telečji repi na gulaš zaftu s tankimi rezanci. Narežeš čebulo, naribaš korenček in rahlo popražiš. Dodaš mleto rdečo papriko in zaliješ z jušno osnovo ali vodo. Dodaš lovor, majaron, česen, mleto kumino, sol, poper, rdeče vino in narezane telečje repe. Počasi kuhaš tri do štiri ure. Obvezno: SteyerMark cuvee.








Preberite tudi:

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND