Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Kdo kuha? Oba!
15.02.2010

On zanjo, še bolj(še) pa ona zanj - Ste naju pogrešali? Zato bova tokrat daljša. Čeprav še vedno smrkava in kašljava. Toda, saj vam nisva mogla pisati o receptih, ki sva jih bila v teh minulih treh tednih toliko deležna. Če pa jih že poznate.


Ježek


Ko zaslišijo, kako vlečeš noter, je rešilni recept hitro pri roki. Čajev vsaj sto vrst. Zmagovalec tokrat je bil ingverjev. Po njem me je tako peklo grlo, da kašljanja niti čutil nisem. Če ne zboliš, sploh ne veš, koliko zdravnikov, homeopatov, lekarnarjev, vitaminov, predvsem pa zdravil, ki "zagotovo" pomagajo, premoremo. A najboljši so vseeno domači zvarki. Ste že poskusili črno redkev z medom? Ne vem, če pomaga, toda po okusu je boljša od žajblja z mlekom.

Pravzaprav mi ni jasno: zakaj sploh zbolimo? Če pa ima vsak recept, ki zagotovo pomaga!

Bolonjeze brez mesa

"Zvečer greva na rojstni dan," ga je obvestila, a saj mu je že pred dnevi poslala opravek v outlook. "Vem," se je, zato, naredil važnega.

"Vem, da veš," se ni pustila zmesti. "Le obveščam te, da Simona že ves dan kuha, zato ne bo nič za kosilo…"

Vedno se najde nek grm, z zajcem, v njem… "Toda to je šele ob sedmih…" je poskušal. "Pa kaj?" je odgovorila po slovensko, saj ni premier… "A, če že vztrajaš, lahko ti nekaj skuhaš. Saj testenin že nekaj dni nisva imela…"

Nekaj je sicer bral med vrsticami, a je bila lakota premočna. "Prav," je pristal. "Imamo kaj mletega mesa?"

"Zvečer bo veliko mesa, saj veš. Naredi nekaj brezmesnega," mu je prekrižala recept.

"Dobro," je bil hitro za. "Bolonjeze!"

"??????????" je odgovoril njen pogled.

"Poskusi!" ji je napolnil krožnik in dodal še parmezan.

Očitno je bilo dobro. Saj sicer ne bi naredila še sladice. Če pa gresta zvečer na rojstni dan… Mlečni riž z mangovim pirejem in opraženimi lešniki iz Piemonta.

Bolonjeze brez mesa

Mc

"Joj," je zastokala, "tega ne morem gledati. To je huje od grozljivke…" Vseeno sta - vedno bolj molče - gledala naprej. "Dober film," je pohvalila avtorja, ki se je mesec dni basal s hamburgerji. Ko je na koncu srečno preživel, je priznala. "Včasih, že pred leti, ko te ni bilo, se mi ni ljubilo kuhati, in sem šla v Mc. Sicer le na solato, toda grozno, koliko sladkorja je v njej…"

Torej je bil čas, da prizna še sam. "Včasih, že pred leti, ko me ni bilo, sem se na hitro ustavil v Mc. Ocvrta piščančja zrna so se mi do tega filma zdela povsem v redu…"

Naslednji dan ni bilo vprašanja, kdo bo danes kuhal. Oba sta.

Ježek

"Oprosti," je rekel kar naenkrat.

"Kaj si spet ušpičil," se ni pustila zmesti.

"Nič!"

"Kako nič? Tako redko se oproščaš, da že mora biti kaj."

"Zaradi ježka…"

"Kaj? Si ga povozil? Kako? Zakaj nisi pazil? Ubogi ježek!"

"Nisem ga povozil. Le pojedel…"

"?????" Ni bila le radovednost. Bilo je tudi spoznanje. "Ne zafrkavaj! Povej, kaj je z ježkom!"

"Oprosti, ker sem ga imel rad prej kot tebe…"

Kot da je nekaj težkega padlo na tla. "Poslušam!"

"Ježka, orehovega, mislim. Moja najljubša otroška sladica! S kavo prepojeni albert keksi, veliko orehov in ruma, vse skupaj v plasteh, v veliki kristalni skledi, na krožniku s sladko smetano. Ni bilo boljšega!"

"Kje pa je zdaj ta ježek?"

"Tukaj!"

P.s. Že nekajkrat sva ga poskusila narediti, a nikoli ni bil takšen kot od tete Maki. Še dobro, da Majda uspešno nadaljuje tradicijo.

Zamrzovalnik

"Je že dovolj mrzlo?" ga je poslala odčitat termometer.

"Okrog ničle."

Ni bila zadovoljna. "Ni še dovolj! Danes ne bo mesa!"

"Koliko pa je danes?" je vprašala naslednji dan.

"Minus ena."

"Še ni dovolj! Danes ne bo mesa!"

Tretji dan ni čakal na vprašanje. Raje je dodal nekaj minusa. "Šest pod ničlo je…"

"Odlično," je bila končno zadovoljna z vremenskim poročilom. "Zamrzovalnik bom odtajala. Danes bova telečje kotlete!"

"Hura!" mu je odleglo.

Ajvar

"Kaj boš skuhal?"

"Sem že jaz na vrsti?"

"Že? Koliko tednov že nisi?"

"No dobro, pa bom."

"Torej, kaj boš?"

"Na žaru!"

"Moški… Saj je vendar zima!"

"Pa kaj?!"

"Naj ti bo. A brez mesa, prosim."

"Žar, brez mesa? Tega vendar ni!"

"Kje pa je tvoja kreativnost? Če jo hočeš od drugih, jo pa še sam pokaži!"

Torej? Ker žara brez mesa ni, mu je ostal le - ajvar…

Gratinirani njoki








Preberite tudi:

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND