Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 46-09
16.11.2009

Začele so se že priprave na nori december, ko bo potrebno, najbrž in prav je tako, tudi doma kaj boljšega za kaj več ljudi skuhati.


Tris kozic


Goveje ličnice


Ženski del po dobri hrani


Moški del po dobri hrani


Maskarpone tortica


Tukaj je že predlog za bližnje nore dni. Preizkus so uspešno prestali Lea, Alenka, Huso, Boco. In midva.

Za začetek šampanjec. Torej pravi. Razen, če ga mislite piti ves večer. Potem je boljše kaj domače penečega. Čeprav tudi tukaj cene niso več prijazne. Ja, pod 20 evri se že težko dobi kaj najboljšega.

Čeprav, sploh ni nujno. Zakaj pa bi moralo biti vedno klasično? Aperitivna vina so pri nas še popolna neznanka, čeprav imamo odlične tramince, pa tudi rumeni muškati so nekateri prav prijetno in primerno suhi. Aperitiv naj nadraži, ni nujno, da le z mehurčki, tudi z močnejšim okusom in poudarjeno cvetico bo šlo uspešno.

Mlado vino obeta

Čeprav je vsaj po Martinu dovoljena tudi izjema. Mlado vino! Štajerci so ga že ustekleničili in prvi vtis resnično obeta veliki letnik (pravih vin). Mlada vina naj bodo pitna. Protner, Steyer, Gaube, Valdhuber gredo letos hitro dol. Pravzaprav sta Valdhuberja po novem kar dva, Janezu je ostal Falot, Mirč pa je naredil svojega Mladiča. In slednji je tudi najbolj poetično vino novega letnika!

To mi je poslal po mailu: "Pred devetimi meseci so mi določili gensko zasnovo. Nato sem se v varnem zavetju razvijal, se skozi vse leto sončil, vmes so me malo poškropili, predvsem pa sem užival v lepem razgledu, a se nato vendarle konec septembra odločil, da jih razveselim z svojim rojstvom. Bilo je kar naporno. Najprej v vedro, nato po toboganu spust v bajsasto stiskalnico, ki me je moram priznat nežno stiskala. Nato pa po ozki cevi (komaj sem se stlačil vanjo) v nekakšen zaprt prostor. Vsi so me opazovali in preverjali vse moje podatke: barvo, pa koliko imam sladkorja, pa težo, pa nekakšno kislino in še marsikaj. Kar je še najbolj nezaslišano, začeli so me hladit, šele  po nekaj dnevih sem se lahko ponovno ogrel. Potem pa mi tiščijo še termometer.  Ko sem se malo segrel sem se pa začel poigravat z spuščanjem mehurčkov. Sedaj jih je pa  vedno manj. Ne vem zakaj vsak dan odpirajo pokrov mojega prostora in buljijo vame, me celo poizkušajo in zadovoljno prikimavajo z glavami. Ali jim je moja vihravost res tako všeč? Pa kaj še! Pravijo, da lepo dišim."

Mehurčki - voda, cvetica - kopno

Pravzaprav bi se preprosto aperitivno pravilo lahko tako glasilo: šampanjec (ali čim bolj suha slovenska penina pridelana po klasični metodi z vrenjem v steklenici), če bo uvodna jed lahka in morska; aperitivno vino, če bo meso.

Po mehurčkih, torej, so bile kozice. Seveda, jadranske! Vprašajte svojega ribiča, kdaj mu jih dovažajo sveže. Pravzaprav so bile kozice x 3. Ta formula je, namreč, trenutno najbolj in. Če se že trudite, potem se pošteno… Ja, ni dovolj le ena jed, temveč morajo biti na krožniku kar tri! Z zgodbo, prosim. Levo: kozica ovita v steklene kitajske rezance. Še boljše, če boste kje našli kataifi testo. Možno je tudi testo za kitajske pomladne zvitke, ki pa ga boste morali zelo tanko narezati. Desno: kozica ovita v sezam, s pomočjo beljaka, seveda. In sredina: kozice z majhnimi paradižnički in česnom. Recept je tukaj.

Zraven je šlo mlado vino, ki pa je bilo mlado že pred pol leta… Južnoafriški sauvignon, 2009. Včasih, še posebej pred gosti, se je potrebno tudi malo igrati. Lahko je, seveda, tudi kak naš sauvignon, h kozicam najboljše primorski, a pazite, da ne bo prevelik. Smo šele na začetku.

Juha je te dni težko kakšna drugačna kot bučna. Nobena ni tako lepe barve, nobena tako polnega okusa, v nobeni se bučno olje ne razlije tako pisano. In nobena nima takšne spremljave! Namaz iz dimljene postrvi je kot nalašč, da bo tudi k juhi prijalo, kar je še sovinjonskega ostalo v steklenici. Recept je tukaj.

O tej topli predjedi sem že pisal. Tukaj. Pa kaj, če pa je tako dobra… In učinkovita! "Mozeg?" vpraša vsak, a se vseeno ne prestraši. Seveda, če pa je še barvno usklajen, s pomočjo postrvjega kaviarja in drobnjaka. Glavni pa je tako pire. Gregor Vračko mi je zadnjič rekel, da bi ga za popolno zgodbo moral namesto z maslom in olivnim oljem izboljšati z mozgom; da ga, torej, ne bi dal le na vrh, opečenega pod žarom, temveč tudi v pire, razpuščenega do tekoče maščobe. Morda, toda potem bi potreboval še kakšno bolj krepko vino od nekaj dni macerirane rebule. In kako bi gostje zmogli nato še glavno jed? Kuharica bi bila užaljena.

Tudi glavna jed je bila že videna, toda še vedno boljše, kot da bi vam pisal o filejih. Pazite le, da jih ne boste ponovili istim gostom. Torej, če so tudi vam goveje ličnice tako všeč, jih pustite med hiti in raje kot njih menjujte - goste. Recept je tukaj.

Le za sladico ni recepta. Zaenkrat je Vivi še preveč navezana nanj. Še Silvo, ki se praviloma ne sladka, je rekel: "Še nikoli boljše sladice!" Lahko je sicer dvoumno. Če jih ne je, ne ve… Ali pa, ker jih ne je, velja še toliko več… Naj vam (zaenkrat) izdam le ime: kavna maskarpone tortica.

P.s. Kje dobiti goveje ličnice? Mesarja morate zelo dobro poznati. Ali pa se odpeljati čez mejo. V Gradcu priporočam Pfeifferja (zraven Seiersberga).

Prihodnjič: obiranje oljk pri Vanji Dujcu








Preberite tudi:

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND