Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 32-09
13.08.2009

Ko so sosedje na morju, ne hodite na tržnico


Briošev narastek s slivami


Aglio olio e peperoncino


Sosedov zelenjavni vrt čez domačo ograjo


Vrt

Sosedje so šli na morje. Njihov vrt pa je ostal doma. "Kar vzemita, kar potrebujeta. Vedno je najlepše takrat, ko nas ni…" so naju povabili na rabutanje.

Če ne bi šli na morje, letos ne bi jedel najboljših paradižnikov… Kaj se dogaja z našimi branjevkami, da nimajo več dobrih paradižnikov? Sama voda, brez okusa in barve. Pravi paradižnik je tisti, ki avgusta ugrizneš vanj, okus pa ostane v ustih do naslednje pomladi, saj ven priteče paradižnikova omaka. Sploh je ni potrebno kuhati, tako sladka in gosta je. Le še čebulo je potrebno čisto tanko narezati.

Pa saj s čebulo ni nič boljše. Kdaj ste nazadnje jedli mlado čebulo, ki je imela okus po mladi čebuli? Po tej čebuli niti smrdiš ne več… Beli del je brez okusa, zeleni pa je gnil, izsušen ali lesen. Mlada čebula, ki jo prodajajo, je stara, še preden pogleda iz zemlje. Še pomnite, ko se je dalo mlado čebulo pojesti od koreninic do perjanice? Sedaj pa le še puhloglavost!

Nič boljše niso kumare. Če jim odstraniš semena, ima še papirna servieta več okusa. Če semena pustiš, pa je brez okusa voda. Zgubane so tako, da jih niti liposukcija ne reši. Pa čeprav tiste iz trgovin že zrastejo zavite v polivinil.

Kar je najhuje, pa je to, da bi še naprej mislil, kako super zelenjavo kupujem, če ne bi šli sosedje na dopust. Če ne verjamete, še vi nekaj narabutajte. In si namesto goveje juhe za začetek pripravite caciki. Iz sosedove kumare. Recept je tukaj.

Ona zanj

"Joj, sliv mi je zmanjkalo," je ugotovila, ko so bili brioši že namočeni. "Jih bo pač manj," se ni pustil motiti. "Ne!" je odločila, kar je pomenilo: "Skoči hitro v trgovino ponje!"

Nazaj je bil v minuti. "No vidiš, saj ni bilo tako hudo…" je komentirala in potisnila kruhov narastek s slivami v pečico.

"Mmmm, kako so sočne," je pohvalila nakup, ker on polnih ust ni pravočasno pohvalil njene peke. "Kje si jih kupil?" je vprašala. Seveda se ni upal zlagati, zato je le pokazal z roko. Na sosedovo drevo.

Kruhov narastek s slivami.

Hitre testenine

Omake za testenine se kuhajo ali zelo dolgo ali zelo kratko. Bolonjeze veliko ur, aglio olio pa le malo minut. Pravzaprav je hitrejša le še karbonara. Seveda ne tista, ki jo napačno pripravljajo v slovenskih "italijanskih" gostilnah, s smetano, namreč. Karbonara je brez smetane! In najboljša je takrat, ko jajce - surovo.

Joj! Kaj pa ptičja gripa?

Saj jajce ne bo dolgo surovo… Ubijte ga v globoki krožnik za testenine. Z vilicami ga stepite. Poprajte. Nato v krožnik dodajte na zob kuhane špagete in vse skupaj dobro premešajte. Vroči špageti bodo, brez skrbi, ubili vse morebitne bacile in gripe… Čez špagete vlijte skupaj z maščobo opečeno panceto, počez narezano na široke rezine, ki ste jo pekli skupaj s strokom česna. Glede česna se sami odločite, kaj boste z njim.

Toda, on ji je pravzaprav skuhal druge najhitrejše špagete. Vse skupaj je trajalo ravno dovolj, da je poiskala pravo (ohlajeno) vino in pogrnila mizo.

On zanjo

"Da ne bo preveč peklo!" je opozorila, ko je začel rezati sveži rdeči feferon. Previdno je odstranil semena in predvsem nitke, na katerih so se semena držala kože. Pečejo nitke, ne semena! Feferon je narezal na tanke kolobarje, tri stroke česna pa na tanke rezine. Špagete je na zob skuhal v slani vodi, jih odcedil in prelil s tremi kapljicami olja. Da se ne bodo sprijeli!

Segrel je dve žlici olivnega olja in v njem na hitro opekel česen in feferone. Ponev je odstavil z ognja in vanjo vlil še štiri žlice olja ter pol žličke nastrgane limonove lupine. Solil je in popral.

Špagete je razdelil v dva krožnika in čeznje vlil aglio, olio in peperoncino. Še enkrat je popral in obilno potresel s pekorinom.

"Ne peče preveč," je bila vesela. "Ravno prav!"








Preberite tudi:

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND