Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Dobrojedov dnevnik 12-09
15.03.2009

O puranjih in piščančjih jetrcih, pa še malo pudinga vmes


kupljen puding brez skorje z višnjevim sirupom


rezanci s polentino feto in čebulnim konfitom


koromačeva jušna krema z garnelami


peresniki z rikoto gorgonzolo in rukolo


Hitro

"Nisem imela časa, pa bom pripravila nekaj na hitro," se je opravičila, še preden si je pripravila mis en place. Najbrž bodo testenine, sem si mislil, češ, bo vsaj ostal še prostor za večerjo.

Res so bili globoki krožniki, toda v njih je plavalo. Koromačeva krema je bila žametna in voljna, zdrobljena v električnem mešalcu in pretlačena skozi tanko sito. Kolobarji koromačevih stebelc so bili opečeni v najboljšem oljčnem olju, z velikimi repi garnel. "To je na hitro?" sem jo pohvalil. "Seveda," se je nasmejala, "čisto na hitro sem jih opekla. Le za barvo in da ostane okus oljk."

Potem so bile res testenine. Na vrhu je bila gorgonzola, vmes tudi, a še skupaj z rikoto. Sirna omaka je napolnila majhne peresnike, okrog katerih se je ovijala rukola. "Oprosti," je rekla, "gorgonzola je bila premehka in se mi je topila med strganjem. "Oprosti," sem ji odpustil in polizal krožnik.

"To pa je bilo res na hitro," je za konec prinesla še vaniljev puding. "Namesto malinovca pa sem naredila višnjev sirup. Sladkor sem karamelizirala, ga zalila s pomarančnim sokom, popravila z malo maraskina, pokuhala in zgostila."

Zajel sem, toda nekaj je bilo narobe. Spomin iz otroštva se je čudil. "Kje pa je skorja," sem jo vprašal, ko je žlica tako sproščeno in gladko zajemala. "Celo otroštvo sem jo sovražila! Zgornjo plast sem med ohlajanjem trdno povila v folijo, pa se ni naredila…" Na hitro sem ga pojedel.

Start

Start - nekateri se najbrž še spominjate te hrvaške inačice Playboya, ki je bila dolga leta po kakovosti novinarskih člankov z naskokov najboljša revija v bivši Jugi - ni imel le lepe duplerice, temveč jim je kdaj uspelo tudi kaj dobrega skuhati. V najinih začetnih zbranih delih, ki so še v obliki šolskega zvezka in nalepljenih časopisnih izrezkov ter zapiskov ženskih pogovorov, so piščančja jetrca Start vsekakor na listu, ki je največkrat na prepihu. Morda imava le kakšnih 15 jedi, ki jih letno kolobariva, in Start je vsekakor med njimi. Čudno, ni pa ga bilo še na Rad Dobrojem.

A tokrat sva hotela pravzaprav puranja jetrca. Da Start ne bo vselej enak… Pa se je njihovo iskanje po Mariboru sprevrglo v podvig, ki pa nama ni uspel. Razlog sva izvedela šele na koncu pri Bolariču: "Manj kot pet kilogramov puranjih jetrc ne morem naročiti. Toda to pomeni, da jih moram potem vsaj dva kilograma zavreči. Puranjih jetrc nihče ne kupuje!"

Cena tokrat ni kriva! Pač pa nepoznavanje. Česar ne poznajo, ljudje ne kupujejo. Poglejte na RDJ in našli boste 3 recepte: puranja jetrca z jabolki in slanino, puranja jetrca s pirejem rumene kolerabe in puranja jetrca z bobom.

In tako so bila Startova ponovno piščančja. Recept je tukaj.

Rožmarin

Zjutraj sem stopil na tehtnico. S strahom, priznam. Po vseh tortah … A se je dan začel uspešno. Torej so torte - dobre!

Ves prejšnji teden sva preizkušala, kar boste od tega tedna lahko tudi vi - v novi Rožmarinovi kavarni. Ob klasični Rožmarinovi čokoladni tarte (izgovori se tart, sem že kmalu po odprtju Rožmarina pred dvema letoma dobil poduk francosko vešče gostje, za kar sem ji neizmerno hvaležen) so nove še štiri torte: čokoladno-skutna, mandljevo-amaretna, marmorno-kavna in jogurtno-limetina.

Rožmarin, ki Mariboru beži za vsaj deset let, namesto v nižjo tako daje še v višjo prestavo. Vinoteki, restavraciji in majhni kavarni se je sedaj pridružila še prenovljena in večja kavarna. Mnogi v Ljubljani bodo (spet) zavistni. Toda, bodo mnogi v Mariboru to znali ceniti?

Feta s polento

Še ena testeninsko-eksperimentalna. Široki rezanci z rukolo, kar je običajno, zraven čebulni konfit, kar je neobičajno, pa še v polenti panirana feta, kar je nenavadno. Če komu ni všeč, pa lahko konfita naredi toliko, da ga napolni tudi v kozarec za vlaganje in bo prišel v hladilniku še tri tedne prav. Ob kuhani govedini opoldne ali pa ob siru zvečer.








Preberite tudi:

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND