SladoLent, festival ulične prehrane in največja promenada vrhunske ulične prehrane, od 3. do 11. julija na Festivalu Lent, na dravskem obrežju, vsak večer od 19. do 24. ure. Bon za hrano 3,5 €, bon za vino 2 € in 3 €.
3. julij
Blejski večer na mariborskem obrežju: TV Šef Bine Volčič, grajski Strelec Igor Jagodic in podvinski graščak Uroš Štefelin, trije najboljši gorenjski kuharji v najbolj kreativnem slovenskem chefovskem trisu.
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica)
- Goren'sk' burger (gorenjski želodček)
- Medena potica
Bine Volčič (Kulinarični atelje, Kranj)
- Nabodalo svinjske ribice z limeto in ostrigino omako, kimchi solata in flat bread
- Pečen in aromatiziran riž, kimchi solata in flat bread, krema sladkega krompirja
Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
- Hrustljav konfit kopuna, limonina majoneza, gorčica, solata, zelišča, popečen kruh
- Kokice: bela čokolada, jagode, pehtran
Vini večera
- BATIČ: Angel belo 2010, suho
- VINO KUPLJEN: White Star of Stiria 2011, suho
4. julij
Kontrasti se privlačijo: Andrej Kuhar kuha vrhunsko za Michelinove ocenjevalce, Damjan Fink slovensko za grajske obiskovalce, Luka Nagode in Urška Dvoraček pa ”ludo” za bistronomske navijače.
Andrej Kuhar (Vila Herberstein, Velenje)
- Kuskus-zelenjavna tortica, nabodalo s kozico, jogurtova omaka
- Mini omleta z lisičkami, krompirjeva krema, peteršiljev oblaček
Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
- Grajski burger z mladim odojkom, papriko in timijanovim kruhom
- Gozdni sadeži in meringa
Luka Nagode in Urška Dvoraček (Okrepčevalnica Luda, Ljubljana)
- Sendvič bolonjeze
- Ledena kava
Vini večera
- MAROF: Modra frankinja Mačkovci 2011, suho
- VINO GAUBE: penina Gaudium, rose extra brut
5. julij
Trikrat naj: najboljši, najbolj kreativen in najbolj ekološki. JB je Janez Bratovž, Mak je David Vračko, Krištof je Tomaž Bolka.
Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)
- Pečen jagenjček z zelišči, slanina mangalice in zeljne krpice
- Jagodna kombinacija
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
- Dimljeni mesni sir, čebulna gorčica, pikantni paradižnik
- Griesflameri, pomaranča, rabarbara
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
- Krištofova bio topla mal’ca:
- Bio koruzni kruh, obložen z laškim fižolom in avokadom (veganski, brezglutenski)
- Bio pesin kruh s čebulo, obložen s krškopoljcem, mangalico in gorčično pak choi solato
- Bio Krištofovi grisini flancati
Vino večera
- MOVIA: Movia Merlot 2008, suho
6. julij
Piknik med pršuti in oljkami: japonsko izza Ljubljanice z Grego Božičnikom, kraško iz pršutarne s Simom Komelom in istrsko iz torkle s Sebastijanom Kovačičem.
Simo Komel (Gostilna Kobjeglava)
Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla, Korte)
- Polnjena paprika z račjim konfitom, korenčkovo-paradižnikova omaka, pire krompir
- Millefoglie z jetrno pašteto s črnimi tartufi, čips pancete in čebulna marmelada
Grega Božičnik (Tokyo piknik, Ljubljana)
- Yaki udon s piščancem ali zelenjavo
- Kara-age (ocvrt piščanec)
- Macaroni
Vini večera
- GORDIA: Belo 2011, suho
- VINA JOANNES: Renski rizling 2010, suho
7. julij
Mladi, kreativni, divji: za prihodnost vrhunske slovenske kulinarike se ni bati, saj imamo Marka Pavčnika, Boruta Jovana in Luko Koširja.
Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
- Sladkovodna karbonara
- Mesna karbonara
- Sladki angleški sendvič
Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
- Domač nekvašen kruh, konfitiran jagenjček iz krušne peči, kimchi, savinjska gajstna omaka
- Kumara, lešnik, bela čokolada, koprc
Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)
- Mlad pujsek, opečeni koruzni žepki, česnova krema in fermentirani dodatki
- Sveže ribe, dashi in izbrana mlada zelenjava
Vini večera
- STEYER: Steyer mark cuvee rdeče 2009, suho
- POSESTVO BURJA: Burja bela 2012, suho
8. julij
Expo ob Dravi: Tomaž Kavčič z Zemona je najbolj znani slovenski chef v Italiji, Jure Tomič je v Brežicah najboljši zagrebški chef, novi Maximov chef Peter Kovač pa je pravkar začel osvajati Ljubljano.
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
- VIPavska pogača
- Goveja juha "Expo"
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
- Ješprenj z mladim kozjim sirom in poširanim jajcem
- Čokolada in metina majoneza
Peter Kovač (Restavracija Maxim, Ljubljana)
- Krompirjev žepek s finim nadevom jabolk in gosjih jeter s piščančjo ostrigo in belo šalotkino omako
- Krompirjev cmok na češnjevem raguju, sorbet češnje, vaniljeva espuma, mandljev drobljenec
Vini večera - MARJAN SIMČIČ: Rebula Selekcija 2012, suho
- TILIA ESTATE: Pinot Noir Tilia Estate 2013, suho
9. julij
Sladko med Dolenjci: Gorazd Potočnik bo poskrbel za sladke zvoke, Metka in Grega Repovž za kmečke dobrote, Roberto Gregorčič pa za dobro kulinarično voljo.
Gorazd Potočnik (GOX-Sladkozvočje, Smlednik)
- Sladki Hot dog
- ''Eksplozija presenečenja''
Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
- Telečji rep s hrustljavim kruhkom in pomladno zelenjavo
- Kumara s kozjo skuto in oljno ogrščico
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
- Šivanka (mesna prekajena rulada) na pireju iz mladega fižola, ocvrti por, medeno pikantno korenje
- Gratinirana prosena kaša z jurčki, lisičkami in pegastim badljem, spenjena grahova omaka, kapucinka
Vino večera
- ŠČUREK VINO-WINE: Stara brajda rdeča 2011, suho
10. julij
Hiša, skedenj in hotel na Lentu: kulinarični odklop Gregorja Vračka iz nove hiše v Kungoti, inovativen žar Ivana Kastelica iz dnevnega bara na Dolenjskem in okusna cigara Robija Žibrata z bližnje terase na Lentu.
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zg. Kungota)
Ivan Kastelic (Dnevni bar pr'Mrtinet, Luče pri Grosupljem)
- File dimljene postrvi s kislo smetano in hrenom, čemaž z orehi
- Hruška pečena v testu na žaru z malinovo marmelado, suhimi malinami in kandiranimi orehi
Robi Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
- Macaron, losos, cigara, kapesanta, pepel, hobotnica
- Lisičkin tart, slama, pujs
Vini večera
- ISTENIČ: penina Prestige extra brut, 2008 2 €
- ROJAC: Refošk 2012, suho
11. julij
Na SladoLentu med ognjemetom: kulinarični koncert na harfo Boštjana Pavlija, pohorski odojek Lene Klinar in Primoža Gregoriča iz vinske kleti pod lipo ter rožmarinova lička Mišota Krojsla iz najbolj znane mariborske restavracije.
Boštjan Pavli (Restavracija Harfa, Ljubljana)
- Marinirane rezine gofa, škampa in kapesante v hrustljavem testu s pistacijo, pinjolami in brusnicami na kremi iz mladega rumenega korenčka ter z okisano belo repo
- Piščančja ballotina nadevana z gosjimi jetri in rabarbaro na pehtranovi omaki s kruhovim žepkom iz lisičk ter s pečeno peteršiljevo korenino
Lena Klinar in Primož Gregorič (Domačija Gora pod lipo, Zg. Ložnica)
- Ajdovi blini z domačo kislo smetano in lisičkami
- Odojkov hrbet na krompirjevi solati z mlado čebulo
Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)
- Goveja lička, skutina kocka, pehtranova omaka in hruškov čatni
- Hobotnica iz Galicije, biskvit črnih oliv, žafranova pena in kreša
- Mini brezglutenska tortica s sivkinim sladoledom
Vini večera
- KELTIS: Sivi Pinot 2012, suho
- VERUS: Modri pinot 2012, suho
Vinski list
peneče
- Penina No. 1, ISTENIČ, Bizeljsko-Sremič
- Penina Joannes Rose, brut, VINA JOANNES, Štajerska Slovenija
belo
- Sauvignon 2011, suho, VINO KUPLJEN, Štajerska Slovenija
- Laški rizling 2013, suho, MAROF, Prekmurje
- Šipon 2014, suho, VERUS, Štajerska Slovenija
- Rebula 2014, suho, MARJAN SIMČIČ, Goriška Brda
- Jakot 2014, suho, ŠČUREK VINO - WINE, Goriška Brda
- Malvazija 2014, suho, POSESTVO BURJA, Vipavska dolina
- Sivi Pinot Tilia Estate 2014, suho, TILIA ESTATE, Vipavska dolina
- Belo 2014 S, suho, GORDIA, Slovenska Istra
- Dišeči traminec 2013, polsladko, STEYER, Štajerska Slovenija
- Zeleni silvanec 2014, suho, VINO GAUBE, Štajerska Slovenija
- Chardonnay 2014, polsuho, VALDHUBER, Štajerska Slovenija
rose
- Rose 2014, polsuho, BATIČ, Vipavska dolina
oranžno
- Chardonnay 2009, suho, KELTIS, Bizeljsko-Sremič
rdeče
- Vila Marija Merlot 2012, suho, MOVIA, Goriška Brda
- Stari d’or rdeče 2009, suho, ROJAC, Slovenska Istra
|