Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Teden restavracij – dan potem
21.05.2012

Bil je Teden restavracij z ”EPK meniji” za 12 evrov, ki je pošteno razburkal mariborsko kulinarično sceno. Če smo pred 12. majem mislili, da v Mariboru nimamo ne dobrih restavracij in ne dobrih gostov, zdaj po 20. maju, v letu epekajevem, vemo, da imamo 12 dobrih restavracij in nekaj tisoč dobrih gostov!



Betnava - piščančja cigara in goveji lističi


Pri Lešniku - jagenjčkova krača


Panorama - file smuča, redkev, leča, špinača


Pri Florjanu - vanilijeva tortica in jogurtova krema


Arena - marinirana pečena piščančja prsa


Bilo je naporno! V devetih dneh sva jih uspela ”obdelati” devet. A zato, ker je bilo vmes še toliko drugega: Abraham, Ernesto Iaccarino, Marko Pavčnik, Marof, Liga prvakov … Že zato je potrebno jeseni vključiti vso Slovenijo. Da bo ves teden le -  Teden restavracij.

Bilo je okusno! V vsaki restavraciji je bila vsaj ena jed v trihodnem meniju, ki je bila zares dobra, takšna, da bi dobila v NeDelu 4 sončke! To je veliko. Tudi zato, ker preostali jedi prav tako nista ostali na krožniku.

Bilo je presenetljivo! Vedela sva, da nismo bušmani … Če gre po vsem svetu, bo šlo tudi pri nas. Pa čeprav smo v Mariboru … A nisem vedel, da bo že prvi poskus tako uspel. Da se bodo gostinci tako potrudili in da bodo gostje idejo z 12 evri tako množično in z veseljem sprejeli.

Kreativnost – kakovost – cena - mladost
A vse to je šele začetek. Evropska prestolnica kulture se je tudi dobrojedsko zbudila. Dokazi za to trditev so naslednji:
  • Kreativnost! Če so se doslej vonjali le lignji in čevapi, je zdaj začelo res dišati. Vsaka od dvanajstih restavracij je ponudila najmanj dva menija, toda na nobenem krožniku ni bilo – klasike! Ne pri predjedeh, ne pri glavnih jedeh in ne pri sladicah! Jedi so bile sodobne, sezonske in imele so štajerski značaj. Krožniki niso nosili težkih bremen in globokih omak. Gostje pa se nismo nabasali.
  • Kakovost. Prijetno presenečenje je bila predvsem izvedba. Bilo je sicer nekaj poročil o izsušenem mesu, predolgem čakanju, razliki v kakovosti jedi od enega do drugega dne …, tudi v najboljših restavracijah za desetkrat višjo ceno ni vedno in vse samo odlično ter brez napak, toda veseli, da je bila velika večina gostov zadovoljnih! Pa ne le v eni, dveh, največ treh, ki so že pred Tednom veljale za favorite, temveč kar v vseh dvanajstih. Izbor ” kam peljati ženo za obletnico” se je v Mariboru po Tednu restavracij občutno razširil.
  • Cena. To je bil vsekakor glavni razlog uspeha. S tem da se prijazni ceni na krožniku niso maščevale slabe sestavine. Na dogovoru pred začetkom Tedna je eden od gostincev kolege pozval: ”Pa da ne bomo vsi uporabili piščanca, ker je najcenejši!” Potem pa se je izkazalo, da so bili le trije krožniki, a so bile ti med najboljšimi! Nasploh cena še zdaleč ni bila edini in odločilen faktor uspeha. Gostje smo, namreč, potovali, nismo obiskali le ene restavracije, temveč kar po pravilu tri ali več. Torej skupen izdatek po devetih dneh ni bil le 12 evrov … Restavracije, skratka, niso bile polne le zaradi cenovno prijaznih menijev, temveč zato, ker se je od 12. do 20. maja 2012 v Mariboru kulinarično – dogajalo!
  • Mladost. Mladi kuharji in mladi gostje! Ni, torej, res, da mladi kuharji pridejo iz šole in potem le še cvrejo do penzije … Ko dobijo priložnost, znajo in želijo pokazati, da zmorejo še kaj več. In ni res, da mlade zanimajo zgolj pice in hamburgerji. Največ gostov je bilo starih od 20 do 30 let! Tukaj, torej, cena je odigrala svojo vlogo. Zato, ker jim je omogočila, da so za ne veliko denarja veliko dobili. In to priložnost so izkoristili. To so bodoči gostje restavracij! Ki so spoznali, da je škoda naročati vedno isto. Če pa je drugo še boljše.
Gost ima vedno prav
Seveda pa se (še) ni zgodil čudež in se kakovost hrane v mariborskih restavracijah v devetih dneh ni dvignila za dva sončka … Fiksni meniji so nekaj drugega kot ponudba a la carte, kjer gostinci ponujajo preširok izbor, gostje pa imajo ob vsaki jedi še svoje specialne zahteve. Na ”menije EPK” so se kuharji lahko pripravili in gostje jih nismo mogli (skušali) spreminjati. Mar ni ravno to tisto, kar bi se morali oboji naučiti iz tega Tedna?! Mar ni to dokaz, da je potrebno jedilne liste skrajšati, osvoboditi navlake in klasike, predvsem pa jim dodati ustvarjalnost? Če so si bili jedilni listi do 12. maja siamsko podobni, je po 20. maju epekajevega leta čas, da jih, gostinci in kuharji, začnete spreminjati! Gostje smo dokazali, da si želimo raznolikosti.

Seveda tudi v tem Tednu ni bilo vse le super in odlično. Celo pet nizozemskih novinarjev, gostov zavoda Maribor 2012, bo obisk Maribora še dolgo povezovalo s slabo izkušnjo obiska v eni izmed dvanajsterice dvanajstic. Tudi iz tega se bo potrebno učiti. Predvsem pa ima gost vedno – prav!

Seveda nikjer ne piše, da bodo tudi prihodnjič spet vsi zraven. Najbrž, tako kot pri gostih, tudi med gostinci niso bili vsi enako zadovoljni. Nič hudega, tudi tako se ustvarja konkurenca.

In, seveda, devet dni še ni spremenilo ustaljenih navad. Jih je pa načelo! Zato je bil to šele začetek in zato gremo jeseni po celotni Sloveniji. Lastnik in chef najboljše restavracije srednje in vzhodne Evrope (po izboru madžarskega gastronomskega vodiča Dining Guide) Tomaž Kavčič z dvorca Zemono, ki je prav tako preizkusil mariborski Teden restavracij, je že rezerviral svojo udeležbo: ”Jeseni sem zraven! Obvezno. Z enako ceno menija kot vsi drugi.”

Kako naporno bo, torej, šele oktobra!













Preberite tudi:

Teden restavracij od 18. do 26.oktobra

4. SladoLent: že po polovici rekorden!

4. SladoLent: 37 chefov, 79 jedi, 32 vin

4. SladoLent: 16 dni vrhunskega street fooda

Od burgerjev do mišelink: ameriška hrana na zahodni obali

Šola okusov: vse iz ostankov

Pizza - ta je ta prava

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND