Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
24 ur na Dunaju
12.04.2012

Dunaj je takšna svetovna metropola in tako blizu Sloveniji, da je kot nalašč za hiter izlet, na katerem pa se veliko zgodi. A ni zanimiv le zaradi zgodovine, muzejev, gledaliških uspešnic in Grabna; tudi kulinarično se na Dunaju ves čas dogaja. Zato, da ne bi med pohajkovanjem po Koroški cesti prehitro na slepo zavili, nekaj nasvetov, da ne boste lačni 24 ur. Namesto vrhunskih restavracij gostilne in podružnice s konceptom, ki pa kljub množičnim ambicijam ne pozabljajo na kakovost.


Biftek urugvajskega goveda na porovem pireju s šalotkami


Oberlaa zdravilišla torta ki tako kot Sacherjeva potuje po celem svetu


Procacci – italijansko kosilo na ulici


Henry kuha sproti in namesto vas


Hansen – zajtrk po dunajsko v borzi in med cvetličnimi lonci


Večerja: Do & Co restavracija

Ko gre za hrano, ne le na Dunaju, temveč vedno bolj tudi mednarodno (New York, London, Muenchen, formula I), se Attili Dogudanu in njegovemu catering servisu, ki je že zdavnaj prerasel v pravo kulinarično multinacionalko, ne da izogniti. Zakaj ga, torej, ne bi preizkusili še na dunajskem sedežu, sredi glavnega Štefanovega trga, kjer je v zgradbi hotela Vienna z zvonikom Štefanove katedrale iz oči v oči restavracija Do & Co. Razgled jemlje sapo, cigaretni dim iz spodnjega Onyx bara pa tudi. Toda to je restavracija, ki je s hitro in prijazno postrežbo, vsem znanimi in všečnimi jedmi ter atraktivnim konceptom dolge kuhinje z mednarodnimi okusi vedno nabito polna. Catering v živo, pravzaprav, več kot deset kuharjev vseh barv kože in oblik oči kuha, peče, cvre pred očmi gostov, ki se pogovarjajo v vseh jezikih tega sveta. Wok, sushi, kebab ali dunajski zrezek? Okusi se mešajo brez vrstnega reda, toda krožniki so atraktivni in jedi so žive. Tataki atlantske tune, v kosu zelo hitro in močno opečene, nato pa tanko zrezane in zvite, je bil sočno mariniran z jabolkom in ingverjem, in prava spremljava so bili hrustljavi rezanci japonske bele daikon redkve. Karpačo ”new style” ima na sredi v tempuri ocvrto veliko garnelo, na sredino pa tartufji pridih v majoneznem prelivu. Urugvajski biftek je bil brezhibno pečen, v karamelni omaki s sezamom in redkvico, na krompirjevem pireju s porom. Vino je bilo iz dolgega spiska najboljših avstrijskih vinarjev, cena je bila za dunajske razmere in višinsko lego restavracije razumljiva, pa tudi mlada menedžerka lokala je prišla pozdravit gostitelja: ”Kako pa otroci? Ste že bili v naši novi restavraciji v Albertini?”

Do & Co, hotel Vienna, Stephansplatz 12, Dunaj, telefon +43 (1) 535 39 69, www.doco.com, odprto vsak dan od 12. do 15. in od 18. do 24. ure.

Zajtrk: Hansen

Na pravi dunajski ”ajeršpajs”, kot tudi radi doma ”naročimo” v nedeljo zjutraj. Torej tri mešana jajca, tradicionalno pokapljana z bučnim oljem ali sodobno premešana s sušenimi paradižniki in potresena z grana padano. Toda tam, kjer med tednom zajtrkujejo dunajski borzniki, v soboto pa pride mestna gospoda na družinski zajtrk med cvetlična korita v kletno podružnico najbolj znanega dunajskega vrtnarja (Lederleitner), so še boljša umešana jajca z vonjem tartufov, dodatkom dimljenega lososa in omako crème fraiche s krebuljico (6,50 evra).

V kleti dunajske Borze, z vhodom skozi kuhinjo, žemlja z maslom, rženi kruh z drobnjakom (1,50), ocvrte kruhove rezine z javorovim sirupom (3,00) ali kar Hansenov burger zajtrk (4,50) in le v soboto ter dokler ne zmanjka bela pečenica z gorčico in luženo presto.

Hansen, Wipplingerstraße 34, Dunaj, telefon 01 532 05 42, www.hansen.co.at; odprto od ponedeljka do sobote, zajtrk od 9. do 12. ure.

Kosilo: Procacci

Vino & cucina, iz Firenc in tudi v Sungapurju, z močnim italijanskim naglasom v stranski ulici strogega dunajskega centra, vinoteka v kleti, restavracija na ulici. Veliko testenin v globokih krožnikih, toda veliki ravioli z zelenjavnim nadevom imajo v okusu še nekaj več od le mariniranega paradižnika, s katerim jih je kuhar, ki je raviole sam zamesil, zvaljal in napolnil, okrasil. Še bolj, ker so na dnevnem listu še rezanci z brancinom in sladkornim grahom, ki so okusen dokaz, da za italijansko kuhinjo ne potrebuješ recepta, temveč le sveže sestavine. Majhna porcija pašte, ki pa zadošča za opoldansko turistično okrepčilo, za 14,50 evra je normalen davek dunajskega velikega mesta.

Procacci, Goettweihergasse 2, Dunaj, telefon +43 (1) 512 2211, www.procacci.at, odprto vsak dan od 11.30 do 24. ure.

Za domov: Henry

Na Dunaju seveda ne boste nakupovali za slovensko kosilo, a obisk novega kulinaričnega koncepta sredi mestne samopostrežne trgovine Billa se splača že zato, da vidite, kaj bo čez pet, šest let prišlo tudi k nam. Najboljše sestavine, premium kakovost, skuhano kot doma je nova formula, ki po ameriškem zgledu ponuja doma le pogrevanje kupljenih jedi. A to niso konzerve in gotove jedi iz vrečk in tovarn, temveč okusno predstavljene in zapakirane jedi, ki jih v trgovini kuharji sproti pripravljajo. Od solat, sendvičev in sladic do toplih pašt, ponev, omak, juh. Popoldan med 15.30 in 17. uro tudi svež cesarski praženec s slivovo omako.

Henry, Neuer Markt 17, Dunaj, odprto od ponedeljka do petka od 8. do 20. ure, v soboto od 8. do 18. ure.

Kava: Oberlaa

Kava je sicer dunajsko draga in slaba, toda saj to je le izgovor za sladkanje pred povratkom domov. Na Novem trgu nasproti Henryja je tudi najbolj sladki naslov Dunaja, pa čeprav ves svet misli, da je to malo nižje, na začetku Koroške ulice v hotelu Sacher. Torte tradicionalnega dunajskega slaščičarja Oberlaa, ki je še vedno v družinski lasti, prav tako potujejo v posebnih škatlah po celem svetu, še vedno pa je pojem med njimi stara zdraviliška torta iz veliko tankih plasti mandljeve in lešnikove mase, tanko premazanih s kremo mlečne čokolade in smetane.

Oberlaa, Neuer Markt 16, Dunaj, www.oberlaa-wien.at, odprto vsak dan od 8. do 20. ure.








Preberite tudi:

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND