Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Izbor Nedelovih gostiln 2011
22.11.2010

Uroš Mencinger: Kje(r) rad in dobro jem - Če (še) ni Michelina, pa je IZBOR NEDELOVIH GOSTILN 2011! Izid: 1. december 2010!





IZBOR NEDELOVIH GOSTILN 2011

Avtor: Uroš Mencinger, Nedelov gastronomski kritik. Založnik: DELO d.d. Ljubljana. Vsebina: izbor 83 najboljše ocenjenih gostiln iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške. 146 strani.

  • Kulinarični vodnik, na katerega dobrojedci že dolgo čakajo
  • Knjiga, v kateri nastopate tudi Vi
  • Izbor gostiln, kjer rad in dobro jem

Ker

  • kulinarični vodnik IZBOR NEDELOVIH GOSTILN 2011 ne sme manjkati v nobeni gostilni,
  • je IZBOR NEDELOVIH GOSTILN 2011 primeren za praznično darilo ali zahvalo zvestim in stalnim gostom,
  • so v IZBORu NEDELOVIH GOSTILN 2011 samo najboljši
  • bo IZBOR NEDELOVIH GOSTILN 2011 stal samo 11,90 €. 

Ocenjene gostilne:

1906, Ančka, Anderlič, Apolonia, As, Batelina, Bon appetit, Borbona, Brioni, Cubo, Čubr, Dam, Damir in Ornella, Debeluh, Denk, Devetak, Domačija Klinec, Domačija Novak, Emei, Fabula, Francl, Grad Otočec, Harfa, Hiša Franko, Hiša posebne sorte, Hotel Evropa, Istranova, Istrska klet, Janežič, JB Restavracija, Kabaj Morel, Kamrca, Kračun, Kraljestvo pršuta, Kreuzwirt, Krištof, Le Calandre, Livada Prestige, Mahorčič, Majda, Majerija, Marina, Mašun, Miran, Muha, Na Burji, Novi svet pri Stolnici, Pec, Penzion Raduha, Pepenero, Pepepeneropepebianco, Plavi podrum, Pr Kopač, Pr Matičku, Pri Danilu, Pri Florjanu, Pri Kuklju, Pri Levu, Pri lipi, Pri Lojzetu, Pri Mari, Pri Škofu, Promenada, Pungaršek, Rajh, Repovž, Ribič, Rožmarin, Ruj, Salon, Separe, Shambala, Sophia, Šiker, Thaller, Torkla, Tramšek, Valvasor, Vanilija a la carte, Vovko, Za Gradom, Zgornji Kirn, Žeja

Vinarji v naših gostilnah:

Anderlič, Batagelj, Batič, Belica, Benedetič, Bensa, Bjana, Blažič, Brandulin, Burja, Bužinel, Cigoj, Čarman, Četrtič, Čotar, Črnac, Črnko, Čurin - Praprotnik, Dolc, Dolfo, Dveri pax, Erzetič, Fon, Fras, Frešer, Gaube, Goriška Brda, Gravner, Grbec, Hlače, Istenič, Jakončič, Jazbec, Joannes, Kabaj Morel, Kante, Keltis, Klabjan, Klinec, R.D. Korenika, Korenika & Moškon, Kovačič, Kramar, Krapež, Kristalvin, Kristančič, Kupljen, Leber, Lisjak, Magdič, Malik, Marof, Maršič, Martinčič, Mastnak, Mavrič, Medot, Miška, Mlečnik, Movia, Može, Mužič, Nafa, Paladin, Peršolja, Poljšak, Prinčič, Ptujska klet, Pucer z Vrha, Radikon, Renčelj, Reya, Rodica, Rodica Truške, Rojac, Saksida, Santomas, Edi Simčič, Simčič, A. Sirk, Slavček, Sorta, Steras, Steyer, Sutor, Ščurek, Šerbinek, Šiker, Štekar, Štemberger, Štoka, Šturm, Šumenjak, Tilia, Urbajs, Valdhuber, Verus, Vinakoper, Vinum Loče, Vodopivec, Vovko, Vračko, Zgonik, Zidarič

Kritikov uvod o:

  • novi slovenski kuhinji,
  • ocenjevanju,
  • gostilničarjih,
  • chefih,
  • natakarjih,
  • cenah,
  • vinu,
  • high-tec 

Branje za pokušino - o novi slovenski kuhinji

Najboljše je tisto, česar še včeraj sploh ne bi jedli!

"Zakaj bi naj šel v gostilno?" Namesto naročilnic imamo krizo, namesto prostega časa nimamo časa, namesto slow-food apetita imamo fast-food lakoto …

Ravno zato in zdaj! Ker pravilno vprašanje se glasi: "Zakaj bi naj šel na slepo v gostilno?!" Časi so takšni, da si ne moremo več privoščiti slabih gostiln.

Enako je s cenami. So slovenske gostilne drage? Raje se vprašajmo tako: so slovenske gostilne predrage? So, če ne izberemo prave!

Večina Slovencev hodi vedno v eno in isto gostilno, kjer vedno naroči eno in isto. Toda ti te knjige ne držijo v rokah.

Držite jo tisti, ki vas je tudi vedno več. Vi ste, namreč, dobrojedci! Za vas dobra (zdrava, sezonska, kakovostno, okusno in lepo pripravljena) hrana ni več le hobby, temveč že način življenja, obisk nove gostilne pa enakovreden gledališki predstavi. Ste član svetovnega kulinaričnega gibanja, ki se zaveda, da je življenje prekratko in preveč dragoceno, da bi si ga še bolj skrajšali. Dobivate se pri vas doma in na kulinaričnih večerih v restavracijah, srečanjih klubov, društev, omizij, ki se imenujejo Chaine des Rotisseurs, Carpe Diem Club, Slow food ali pa kar Bratovščina polne žlice. Po svetu potujete od gostilne do gostilne in zbirate mišelinke, kape, žlice, vilice, škampe in, seveda, sončke. Če vam med kosilom in večerjo ostane še kaj časa in energije, si ogledate celo kakšno razstavo, ruševino ali cerkev. Če le tačas niste na kulinarični delavnici ali seminarju. Natančno poznate razliko med jastogom in rarogom ter med belimi in črnimi tartufi, saj imate doma Ducassovo Sredozemsko kuhinjo in Novakovo Kuharsko enciklopedijo. In komaj čakate dan, ko bo tudi Slovenija dobila Michelinov rdeči vodič.

Do takrat pa boste šli po sledi NeDelovega vodiča. Zato, ker se z (vsemi) ocenami njegovega kritika sicer ne strinjate, toda vseeno komaj čakate nedeljsko jutro, da se lahko v pižami sprehodite do nabiralnika. Katera pa je danes? Upam, da je kakšna nova! 

Najprej država, zdaj še kuhinja

Res je kriza, toda prav v tej krizi so najboljši slovenski gostinci naredili veliko. V Chainu jih je že 13, v Jeunes 9, Janez Bratovž je med stotimi najboljšimi na svetu, Ana Roš, Tomaž Kavčič, Jure Tomič gostujejo po svetu, v Sloveniji je bil največji med največjimi Joel Robuchon, Andrej Kuhar je na Bledu odprl gourmet restavracijo, z močno konkurenco v Dušanu Pungaršku (Vila Mangart) in Urošu Štefelinu (1906), v Portorožu je Chainovo večerjo pripravljalo skupaj kar osem naših velikih chefov, mlademu kuharju, ki je videl največ sveta Gregorju Denku (Denk, Zg. Kungota) se bo kmalu pridružil še mlajši in še bolj v svetu izšolani brat David, v Prekmurju s francoskim znanjem opozarja nase Bine Volčič, na Dolenjskem se trudi grajsko kuhati Robert Gregorčič, Celjanom ponuja gourmet menije Marko Pavčnik, v Ljubljani pa je že kar gneča: Tadej Kržišnik, Boštjan Pavli, Borut Pugelj, Edin Ahmetovič, Branko Podmenik, Dejan Mastnak, Jure Kapelar…

Napredek v slovenski gastronomiji in kulinariki je viden iz leta v leto, naši chefi nastopajo v tujini, tuji pri nas, na krožnikih najboljših slovenskih restavracij je vse več kreativnosti, regionalne sestavine doživljajo reanimacijo, tradicija ni več le v receptih babic, temveč v idejah novega vala. Najprej smo zamenjali državo, zdaj spreminjamo še kuhinjo. Nova slovenska kuhinja je postala realnost.

In kaj je sploh novega v tej slovenski kuhinji? To, da se kaže pozitiven trend! To, da so najboljše gostilne vedno boljše, najslabše pa vedno slabše… Da iz uravnilovke (ki žal še vedno velja na področju cen) počasi a vztrajno prihajamo do razlik. Naj pojasnim po vinsko. Včasih smo pili poceni, zato pa dosti. Zdaj pijemo dražje, zato pa malo… Ko se odločimo, da gremo v gostilno, vemo zakaj in kam! Tudi zato, ker najprej polistamo po teh straneh!

Polistajte, torej, in spoznali boste novo slovensko kuhinjo.

Več od 1. decembra 2010 v knjigarnah, Mercatorju, na Petrolu…








Preberite tudi:

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Pa četudi ni vedno gostilna

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND