Iskalnik          
  

 



impressum 

Prijava na Dobre Novice
    pišite rad dobrojem
 
Rad Dobrojem na Facebooku

TYPO3 izdelava spletnih strani

 
Pa četudi ni vedno gostilna
16.09.2010

Ko ne veste kam, ker so se vam že vse gostilne zamerile - Štirje predlogi, da vam bodo tudi tisti v cigarah in na bokobranih zavidali, ter še peti, kulturen - V vinogradu, na ladji, v vinski vili, na domačem vrtu in v Ptujskem gledališču - Pa še dve novi gostilni


Prva vina Štajerske


lady kruh


svinjska pečenka na morju


čakajoč na pečenko na ladji


škampi korenje in grah


pljučna z žara in polnjena polenta


creme brulee s citronko


gostilna pride na dom


Jakobove pokrovače, tartufi in sipa


Narastek iz buče v sirovem fondiju


Tiramisu in tisoč listov


Nogometna tekma


V vinogradu


Sredi vinograda,

desno je ranina že sladko dišalo, levo je traminec napihoval mišice, je bila miza polna in vesela. Kozarci so bili na dolgih in, seveda, steklenih pecljih, saj se je v njih (šam)penilo, skodele pa, saj je bil piknik, predvsem polne. Ajdov kruh, slanina in čebula, potem obara in segedin, nato ocvrti in polnjeni piceki, toliko da smo zdržali do telečjih jetrc z jurčki. Ko je bila ponev prazna, jo je Damir na debelo zalil z jajčnim testom, da se je hrustljavo zapekel do šmorna, ob katerem smo se nato družno greli, dokler ni bil prazen. Pa četudi ni vedno gostilna. Ker je tako še dosti boljše in lepše! Vse naj, Matjaž in Damir!

Na ladji,

široki, visoki, leseni, udobni, saj ima v gospodarjevi spalnici, ki je večja od domače, celo bano. Kad, pravzaprav, sedečo, sicer. Na bokobranih so škodoželjno cmokale dolge in plastične cigare, ki so grizljale čips in šumele frizante, mimo premca so radovedno plavale ribe, pred krmo pa so bile pogrnjene mize s svečami in dekolteji, toda gospodje v zloščenih čevljih na hotelski terasi so vseeno vihali nosove v naši smeri. Seveda, če pa je najprej zadišalo iz zibajoče pečice po svežem kruhu s tako debelo skorjo, da se je nož slišal na drugo stran Brionov, kjer je sicer dopustoval aktualni PM. Potem pa še po svinjski pečenki, tako močno, da se je na kontinentu kar črno naredilo in smo morali ostati še dan dlje. Veste, kako dobra je bila šele drugi dan?! Hvala, Lady VI!

Na vrtu,

potem... Takrat smo bili v gostilni, ki je danes sicer ni več, ker je namesto nje velik hotel, ki ima celo kongresni center. Malo potem, čez četrtinko stoletja, pa doma, ker je bilo na vrtu spet toplo, na žaru pa vroče.

  • Mousse iz dimljene postrvi z želejem kaviarja
    Oprosti Vivi, pozabil sem slikati. Boš še ponovila?
  • Kozice, grah in meta na korenčkovem pireju
    Ko barve dobijo okus. Lahko dobim recept?
  • Pljučni file v kosu na žaru s harissa omako in polnjena polenta z jurčki
    Meso na sto stopinjah in omaka na petsto. Je ostalo še kaj polente?
  • Kavni parfait - predesert
    Kdo pravi, da mora biti kava vedno vroča?
  • Creme brulee s citronko in malinami
    Na vrtu z vrta. Kaj pa bo za zlato poroko?

V vili,

v Brdih (tudi tukaj). Ko je tako prestižno in elegantno, pride gostilna tudi na dom. Dve dolgi mizi, trije kuharji, dva natakarja, dva gostilna in:

  • jadranske sardelice z olivnim oljem in piranskim solnim cvetom
  • olivni pate iz Istre v tubi na opečenem kruhu
  • solatka z okusom ostrig
  • kvarnerski škampi, olivno olje in sipini želejevi bomboni
  • labello iz pasijonke
  • sredozemski sashimi z želatino olivnega olja, vaniljo in rožnato grenivko
  • surova Jakobova pokrovača
  • pečena pokrovača s črnim istrskim tartufom in črna polenta v sipini juhi
  • bučin narastek s sirovim fondijem in peno mladega sira
  • dimljeni odojkov jezik s hrenovo kremo in sladkim jabolkom
  • tisoč listov in tiramisu

K vsemu temu pa najboljše iz kleti Edija Simčiča. Prišli smo do letnika 1993. Potem so nas odvlekle spat. Če ne boste najeli ravno (vinske) vile, potem je tudi pri Štekarju čudovit razgled.

Na gradu

Otvoritev na gradu in Na gradu je bila velika in množična. Vsega je bilo celo več kot na jedilnem listu, ki ga bomo preizkusili kdaj pozneje. Tokrat pa je v hudi konkurenci giric, vola, bograča, pehtranove potice in črnega neba zmagala kranjska klobasa s praženim krompirjem in limonovo majonezo. Srečno, Ana, Valter, Pope! Čakamo pa še na a la carte.

V gledališču

"Pred trgatvijo v gledališče!" so pozvali člani skupine PRIMA VINA STIRIAE SLOVENAE - Prva vina slovenske Štajerske in povabili v Mestno gledališče Ptuj na Žabe.

Predstava Jerneja Lorencija po kultnem tekstu Gregorja Strniše z vrhunsko igralsko zasedbo (Radko Polič - Rac, Igor Samobor, Pia Zemljič) je navdušila, vključno s štajerskimi peninami in Zotterjevimi čokoladami.

Vinarje iz skupine PRIMA VINA STIRIAE SLOVENAE - Prva vina slovenske Štajerske druži stil vin. To so moderna, sveža, mladostna, sortno značilna in prijetno pitna vina. Vina, ki jih narekujeta čas in življenski slog. Okolja, v katerih jih pridelujejo, so z rastišči in klimatskimi razmerami še posebej naklonjena oblikovanju takšnih vin. S svojim znanjem po najboljših močeh ohranjajo danosti, ki so značilnost in hkrati prednost štajerskih vin.

Franci Cvetko, vina Kogl: "Druži nas hotenje po drugačnem razumevanju poklica; želja po pristni povezanosti z ljudmi, ki nas obdajajo, ter volja, da to hočemo in prepričanje, da zmoremo. Hvaležni smo vsem, ki so na tej poti z nami."

Skupino vinarjev PRIMA VINA STIRIAE SLOVENAE - Prva vina slovenske Štajerske sestavljajo vinarji DVERI PAX, KOGL, KUPLJEN, MIRO VINO, P&F JERUZALEM ORMOŽ, PROTNERJEVA HIŠA JOANNES, PTUJSKA KLET, STEYER, VALDHUBER in VERUS.

Ob svežini svojih vin so štajerski vinarji poskrbeli tudi za novo in svežo grafično podobo svoje skupine (na sliki).

Na Bledu

Andrej Kuhar, edini Slovenec, ki je dobil mišelinko, bo poslej dobrojedce razvajal v gourmet restavraciji Promenada, ki jo je družba Sava Hoteli Bled odprla v prostorih nekdanje Restavracije Rikli pod Hotelom Park na Bledu. Sava računa, da bo poleg a la carte restavracije Julijana v Grand Hotelu Toplice Promenada postala vodilni gostinski lokal družbe, namenjen zahtevnejšim gostom. Kaj porečejo na to v hotelu Triglav, kjer imajo restavracijo 1906 in kuharja Uroša Štefelina, ki ima prav tako kuharsko šolo, bomo kmalu ugotovili in poročali.

"Veseli nas, da naše sodelovanje z Andrejem Kuharjem lahko nadaljujemo na novi lokaciji v samem središču kraja, ki je za restavracijo višjega razreda primernejša, kot lokacije v drugih naših hotelih. Prepričani smo tudi, da Bled takšen lokal potrebuje," je razloge za odprtje nove restavracije predstavil Fedja Pobegajlo, predsednik uprave Sava Hotelov Bled. Poleg vodenja restavracije naloga Andreja Kuharja še vedno ostaja tudi izobraževanje perspektivnih mladih kuharjev v okviru družbe.

Ponudba restavracije bo prilagojena letnim časom, poleg tega bodo občasno na voljo tudi omejene posebne ponudbe. V času kosila bo restavracija dnevno ponujala lažja poslovna kosila. Osnovni poudarek kuhinje bo na lahkih, modernih jedeh s pridihom francoske, mediteranske in slovenske kuhinje. Novost so kuharski tečaji z Andrejem Kuharjem, ki so namenjeni vsem, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s kulinariko, primerni pa so tudi za manjša motivacijska srečanja. Poleg tega bodo v restavraciji še naprej redno prirejali tematske kulinarične večere.








Preberite tudi:

Končno: žar 2014!

Teden restavracij: 100 menijev, 69 chefov, 14 evrov

Teden restavracij letos dvakrat!

Kulinarično leto 2013 - Nedelovi sončki

Vinsko izletništvo med Napo in Sonomo v Kaliforniji

Zapiski TR 2013: najboljši odmevi

Dobre jedi za 13 evrov

Teden restavracij: ne na slepo

Teden restavracij 2013, 12. do 20. oktober

Teden restavracij od 12. - 20. oktobra 2013

3. SladoLent: program, chefi in jedi

SladoLent: 15 vinarjev, 30 vin

3. SladoLent: 16 dni, 34 chefov

JRE ima že 13 članov

Oranžna energija na Obali

Štajerska pomlad, končno!

Slovenski Teden restavracij maja 2013

Izbor Nedelovih gostiln 2013

Cook it raw: Ana Roš, prva in edina

Kumparička- slovensko-hrvaški kozji sir iz Istre

SladoLent: 5.000 obiskovalcev v 16 dneh

SladoLent: Pri Florjanu, Panorama in VSGT

SladoLent: Vila Bled, Promenada in 1906

SladoLent: Hiša Franko, Mahorčič, Livada Prestige

SladoLent: Mak, Dam, Novi svet

SladoLent: Maxim, Jezeršek, Betnava

SladoLent: Maxim, Rajh, Arena

SladoLent: Novak, Na gradu, Rajh

SladoLent: Pavus, Novak, Na gradu

SladoLent: Pavus, Zemono, Danilo

SladoLent: Habakuk, Arena, Rožmarin

SladoLent: Habakuk, Mak, Betnava

SladoLent: JB, Debeluh, Krištof

Avtorski street food z Lenta

Promenada slovenskih chefov

Teden restavracij – dan potem

Gourmet pod vedrim nebom

Leta '12, od 12. maja: 12 menijev za 12 evrov!

Oranžna (vinska) revolucija

Prestolnica okusov in Kozarec dobrega vina

24 ur na Dunaju

Vinsko jadranje Split – Hvar – Korčula – Vis – Split

Vedno bolj zlate istrske oljke

Belo ali rdeče? Ne, oranžno!

Omleta z brusnicami z Železničarskega doma

Dva (nova) lokala in dve (stari) opravičili

V letu 2012 bom …

Veliko vonja, malo okusa

Naši in tuji vinarji iščejo trg

Le Cordon Bleu

Tradicionalna slovenska kuhinja - 20 najboljših

O sončkih in še čez

Izbor Nedelovih gostiln 2012

Prehranjevanje kot igra raziskovanja

Ko zadiši iz domače pečice

Jej dobro in zdravo, jej sezonsko in lokalno

Utrgajte si paradižnik!

Rad dobro jedel.bi

SladoLent: kdaj bo spet?

SladoLent, kulinarična predstava na mariborskih Benetkah

Ljubezenske izjave na prtičkih pintxosov

Prestolnica okusov

Tudi v Mariboru se premika...

Kuharjev prestop

Ne le razlika v ceni

Dolgi ponedeljek

O ocenjevalcu

O slovenskih chefih

O gostilničarjih

O cenah v slovenskih gostilnah

O natakarjih

O novi slovenski kuhinji

Okusno 2011

Izbor Nedelovih gostiln 2011

Istrska jesen

Kuharski spektakel

Naši Robuchoni

Dunajski in zos

Piknik in Ljubljana

Hi-tec v kuhinji

Zasluži si!

Kulinarična transverzala

Chefi in vinarji

Preprosto, a posebno

Na svidenje, šparglji

Jejte dobro!

S poreklom

Ko zadiši

Naj nekaj ostane

Kje so polpeti?

Eksperimentalno

Še kar mavrahi

Zdaj pa na kolo!

Po veliki noči

Veliko šunko in lepe pirhe!

V gostilni Pri čunti

Neprimerljive cenovne primerjave

Deset Štajercev

Vroča jed le na toplem krožniku

Kdo kuha? Oba!

Smuka zlakotni

Pod chefovim nadzorom

Po jutru se dan pozna

Dobrojedov dnevnik 51, 52-09

Dobrojedov dnevnik 50-09

Dobrojedov dnevnik 49-09

Dobrojedov dnevnik 48-09

Dobrojedov dnevnik 47-09

Dobrojedov dnevnik 46-09

Dobrojedov dnevnik 44,45-09

Dobrojedov dnevnik 43-09

Dobrojedov dnevnik 42-09

Dobrojedov dnevnik 41-09

Dobrojedov dnevnik 40-09

Dobrojedov dnevnik 39-09

Dobrojedov dnevnik 38-09

Dobrojedov dnevnik 37-09

Dobrojedov dnevnik 36-09

Dobrojedov dnevnik 35-09

Dobrojedov dnevnik 34-09

Dobrojedov dnevnik 33-09

Dobrojedov dnevnik 32-09

Dobrojedov dnevnik 31-09

Dobrojedov dnevnik 30-09

Dobrojedov dnevnik 29-09

Dobrojedov dnevnik 26,27,28-09

Dobrojedov dnevnik 25-09

Dobrojedov dnevnik 24-09

Dobrojedov dnevnik 23-09

Dobrojedov dnevnik 22-09

Dobrojedov dnevnik 21-09

Dobrojedov dnevnik 20-09

Dobrojedov dnevnik 19-09

Dobrojedov dnevnik 18-09

Dobrojedov dnevnik 17-09

Dobrojedov dnevnik 16-09

Dobrojedov dnevnik 15-09

Dobrojedov dnevnik 14-09

Dobrojedov dnevnik 13-09

Dobrojedov dnevnik 12-09

Dobrojedov dnevnik, 11-09

Dobrojedov dnevnik, 10-09

Dobrojedov dnevnik 33

Dobrojedov dnevnik 32

Dobrojedov dnevnik 31

Dobrojedov dnevnik 30

Dobrojedov dnevnik 29

Dobrojedov dnevnik 28

Dobrojedov dnevnik 27

Dobrojedov dnevnik 26

Dobrojedov dnevnik 25

Dobrojedov dnevnik 24

Dobrojedov dnevnik 23

Dobrojedov dnevnik 22

Dobrojedov dnevnik 21

Dobrojedov dnevnik 20

Dobrojedov dnevnik 19

Dobrojedov dnevnik 18

Dobrojedov dnevnik 17

Dobrojedov dnevnik 16

Dobrojedov dnevnik 15

Dobrojedov dnevnik 14

Dobrojedov dnevnik 13

Dobrojedov dnevnik 12

Dobrojedov dnevnik 11

Dobrojedov dnevnik 10

Dobrojedov dnevnik 9

Dobrojedov dnevnik 8

Dobrojedov dnevnik 7

Dobrojedov dnevnik 6

Dobrojedov dnevnik 5

Dobrojedov dnevnik 4

Dobrojedov dnevnik 3

Dobrojedov dnevnik 2

Dobrojedov dnevnik 1

Filetiran ribji trend 10. del

Zrezek v obleki 9. del

Pozdrav iz kuhinje 8. del

Curry namesto golaža 7. del

6 hodov za 6 prijateljev 6. del

V Istro po in na tartufe! 5. del

Le človek je za mizo 4. del

Martin Krpan je znova v modi 3. del

Špageti ne marajo bolonjeze 2. del

Nogometaš za 30 funtov 1. del

   
Copyright (c) Rad dobrojem - TeND